Institut Ramon LLull

Paperllull

Cercador
Contacte Premsa

comunicacio@llull.cat

S'han trobat 64 resultats
ESTEVE PLANTADA
 /  Olot 
02/06/2021 paperllull

Escriptura de guions: dues setmanes de feina, convivència i complicitats a Faberllull

Amb la voluntat de reactivar la creació audivisual, un sector durament castigat durant el darrer any, l'Institut Ramon Llull ha impulsat una estada d’escriptura de guions de llargmetratge cinematogràfic. La iniciativa, que s’ha dut a terme entre el 17 i el 31 de maig a Faberllull Olot, compta amb el suport de l’Acadèmia de Cinema Català i dels Guionistes Associats de Catalunya (GAC). Esteve Plantada n'ha pogut parlat ...
OFÈLIA CARBONELL
 /  BARCELONA 
24/03/2021 paperllull
ESTEVE PLANTADA
 /  Barcelona 
17/03/2021 paperllull

Paco Poch: «D’un bon documental te’n recordes sempre»

Paco Poch és un nom clau per entendre el cinema d’autor i independent dels últims trenta anys al nostre país. Especialment rellevant en el camp del documental, el Festival de Tolosa li va dedicar el 2016 una retrospectiva que ha quedat recollida en el llibre 'Sobre el cinema documental produït per Paco Poch i la seva retrospectiva a la XXI edició del Festival Cinespaña de Toulouse', de Gabriela Zea. Una entrevista d'Esteve Plantada.
CLÀUDIA BRUFAU BONET
 /  Barcelona 
09/02/2021 paperllull

Quatre artistes catalans de dansa a l'estanger

La periodista Clàudia Brufau dibuixa el perfil de quatre artistes de la dansa catalana que s’han fet un lloc en l’escena internacional: Lydia Bustinduy, Daniel Mariblanca, Estela Merlos i Joan Clevillé.
ESTEVE PLANTADA
 /  Barcelona 
03/02/2021 paperllull

«La manera de donar suport als nostres compositors és programant-los»

Robert Gerhard és la figura més rellevant de la música catalana, però encara és un gran desconegut pel públic no especialitzat. Per parlar de la seva trajectòria i també de l'estat de la música contemporània a casa nostra, parlem amb Albert Galceran i Pedro Pardo, responsables d'una sèrie de programes especials dedicats al músic i fets amb la col·laboració del Llull.
NOELIA DIAZ-VICEDO
 /  Londres 
20/01/2021 paperllull

Maria-Mercè Marçal, una creació inseparable del cos

La poeta va ser una autora pionera en l’elaboració d’una poètica específicament femenina i feminista dins de la tradició literària catalana. Vida i escriptura comparteixen objectiu: recuperar el cos femení del silenci històric. Ho explica la professora i poeta Noèlia Díaz Vicedo.
JAUME C. PONS ALORDA
 /  Barcelona 
27/12/2020 paperllull

La satisfacció d'una literatura eclèctica i de qualitat

La literatura catalana és "ambiciosa, enèrgica, trempada i sobretot eclèctica". Així ho explica l'escriptor, traductor i professor Jaume C. Pons Alorda en aquesta selecció personal on reivindica la literatura que ens condueix al plaer.
MARTÍ FERRER BOSCH
 /  Barcelona 
20/12/2020 paperllull

El Cant de la Sibil·la: tradició, transgressió i creació

El Cant de la Sibil·la és una tradició catalana que neix, en part, d'un esperit de "dissidència, resistència i potser fins i tot transgressió" de la nostra cultura. Però, què és i quina història té el drama litúrgic nadalenc, declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2010? Ho explica el músic i gestor cultural Martí Ferrer Bosch.
JOAN-ELIES ADELL
 /  L'ALGUER 
13/12/2020 paperllull

La poesia catalana de l’Alguer, una excepcionalitat sorprenent

L’existència d’una petita comunitat cultural i lingüística catalana a la ciutat de l’Alguer, una petita ciutat al nord-oest de l’illa italiana de Sardenya, és sens dubte una de les singularitats més excepcionals i sorprenents, com ho és també la poesia que s’hi ha escrit a partir de la segona meitat del segle XX. Ens ho explica el poeta i professor Joan-Elies Adell.
VALÈRIA GAILLARD
 /  BARCELONA 
06/12/2020 paperllull

Jordi-Pere Cerdà, escriptor de la frontera

El 4 de novembre del 2020 s'han complert cent anys del naixement de Jordi-Pere Cerdà, únic autor nord-català que ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i una de veus poètiques més singulars de la nostra literatura. I també més desconegudes, ocult sota palades de tòpics i etiquetes reductores. Ho explica la periodista, traductora i professora Valèria Gaillard.
MARTA ROIG
 /  Barcelona 
29/11/2020 paperllull

Decàleg sobre la Literatura Infantil i Juvenil catalana

Marta Roig, secretària tècnica del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, ens presenta deu punts que resumeixen el caràcter i la personalitat de la Literatura Infantil i Juvenil catalana.
ESTEVE PLANTADA
 /  Barcelona 
22/11/2020 paperllull

Raquel García-Tomás: «Cal procurar que la música d’ara formi part del repertori d’un país»

Entrevistem Raquel García-Tomás, jove creadora interdisciplinar i compositora que acaba de guanyar el Premio Nacional de Música per l’òpera 'Je suis narcissiste' i que acaba d'estrenar al Liceu 'Per precaució', una peça composada durant el confinament.
JOAN BURDEUS
 /  Barcelona 
15/11/2020 paperllull

Influencers normals

En les dècades crucials en què Internet ha substituït la televisió i els llibres com a educador i entretenidor principal en totes les llengües i cultures normals, no hi ha hagut influencers en llengua catalana. Quina salut té l'ecosistema influencer català actualment? Ens ho explica el filòsof i periodista Joan Burdeus.
EULÀLIA IGLESIAS
 /  Barcelona 
08/11/2020 paperllull

Les directores ja no són una excepció al cinema català

Per primer cop en la història, en el cinema català "sembla solucionar-se per fi aquell abisme existent entre uns estudis d'audiovisuals amb una alta proporció d'alumnes noies i l'escassa presència de dones cineastes a la indústria", tal i com ens explica la crítica cinematogràfica Eulàlia Iglesias. Noms com Carla Simón –guanyadora del Premi Nacional de Cultura–, Elena Martín, Lucia Alemany, Neus ...
AGUSTIN PÉREZ RUBIO
 /  Berlín 
01/11/2020 paperllull

El Palomar: «Les nostres revolucions són necessàries a una escala més gran»

Agustin Pérez Rubio (Valencia, 1972), co-comissari de la 11th Berlin Biennale, entrevista Mariokissme (Málaga, 1980) i R. Marcos Mota (Tarragona, 1988), responsables de la instal·lació "Schreber is a Woman" (2020), que s’ha vist del 29 d’octubre a l’1 de novembre al KW. Institut for Contemporary Art de Berlín. Elles són El Palomar: un col·lectiu artístic, fundat a Barcelona al 2012, com a lloc de producció, ...
XÈNIA BUSSÉ
 /  Bacelona 
25/10/2020 paperllull

Jesús Moncada, memòria i literatura submergida

Jesús Moncada és un dels nostres autors contemporanis més traduïts, amb novel·les, contes i articles adaptat a una vintena de llengües des dels anys noranta. La seva mort, a 64 anys, ha deixat coixa no solament la seva obra en català, amb una darrera novel·la inèdita, sinó que ha fet més complicat manegar-ne la difusió a l’exterior. La seva editora, Pilar Beltran, d’Edicions 62, diu que toca picar molta pedra ...
    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"