Institut Ramon LLull

Decàleg sobre la Literatura Infantil i Juvenil catalana

paperllull.  Barcelona, 29/11/2020

Marta Roig, secretària tècnica del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, ens presenta deu punts que resumeixen el caràcter i la personalitat de la Literatura Infantil i Juvenil catalana.




Des de la participació a la Fira de Bolonya del 2017 que la Literatura Infantil i Juvenil catalana es reivindica amb força internacionalment. El nombre de creadors que treballen amb editorials d'arreu del món, les traduccions i els vincles entre segells de casa nostra i editorials estrangeres augmenten any rere any. S'orienta als més joves, però és una literatura madura, es conrea en una cultura amb una llengua minotitzada però és potència d'un ecosistema ric que dialoga amb les literatures d'arreu. Us la presentem en 10 punts que resumeixen el seu caràcter i la seva personalitat.

La literatura infantil i juvenil catalana és...

 

1. Tradició i modernitat
Clàssics vius compartits per diverses generacions i noms de llarga trajectòria conviuen amb la nova creació.

 

2. Oberta
La creació pròpia creix i molt enriquida pels referents de la LIJ internacional que integra gràcies a la tasca, cada vegada més especialitzada dels traductors i les traductores.

 

3. Internacional
No només és oberta a influències externes sinó que una part significativa de la seva producció és traduïda i publicada a l’estranger.
La LIJ concentra, així, un diàleg entre tradicions literàries i plàstiques que, alhora, incentiva una producció rica en referències, amb caràcter propi però oberta al món.

 

4. Diversa i amb personalitat
Des de cançons de bressol, jocs de falda i cantarelles fins a novel·les juvenils, passant per primeres narratives, poesia, sèries infantils, pop-ups, llibres joc i llibres objecte, la LIJ catalana ,molt sovint il·lustrada, inclou tots els gèneres, autories i segells amb personalitat pròpia que connecten amb lectors i lectores de perfils i edats molt diverses.

 

5. Educativa
Ofereix una gran quantitat d’obres amb un alt valor divulgatiu, entre les quals hi ha un esclat d’obres de no-ficció, un dels gèneres de factoria pròpia d’alta qualitat amb més èxit i projecció. Però també, i atesa la vinculació històrica de la LIJ i l’escola a casa nostra, té en consideració la importància d’una educació responsable, socialment compromesa... i explora temàtiques com la dels arquetips de gènere o l’educació emocional.  

 

6. Lideratge
Perquè és un motor del sector editorial, amb una producció potent i abundant. La fa possible un teixit ric del qual formen part tant grans grups com editorials independents.

 

7. Autocrítica
Reflexiona sobre si mateixa, i conscient de la seva importància, avança sensible i atenta a les aportacions que li fa una potent xarxa de llibreries especialitzades, biblioteques, escoles i la crítica de literatura infantil i juvenil.

 

8. Il·lustració
Un dels valors d’aquesta literatura són els seus il·lustradors i l·lustradores; molt bona part treballa per a editorials d’altres països, en un joc artístic d’anada i tornada. L’escena de la il·lustració de casa nostra, nodrida per la xarxa d’escoles que formen futurs i futures professionals, és reconeguda internacionalment, gràcies a la potent tradició plàstica del país.

 

9. Àlbum
El gènere estrella, acumula gran part de l’oferta i del consum al nostre territori, una producció de qualitat que exporta el talent dels nostres creadors i creadores arreu del món.

 

10. Literària
Una creació literària compromesa i responsable, oberta a influències externes, exportadora de talent, vinculada al creixement dels lectors i lectores i amb una tradició viva, només podia estimular escriptors i escriptores d’enorme sensibilitat i qualitat literària.    

 

TRAC: Llibres de literatura infantil i juvenil més traduïts

Quadern Literatura infantil i juvenil 2020 (ENG)

 

Marta Roig
Secretària tècnica del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"