El Festival d'Arquitectura i Ciutat més important d’Amèrica, que tindrà lloc del 19 al 23 de setembre, programa mostres dels dos arquitectes amb el suport de l’Institut Ramon Llull.
Actuarà en directe en l’estrena escocesa de la peça “Become Ocean” de John Luther Adam, interpretada per la Royal Scottish National Orchestra sota la conducció de Clark Rundell.
Enguany la participació del Llull a La Setmana també inclou una taula rodona sobre traducció i plurilingüisme, i la presentació del llibre A camp obert. Pràctiques culturals contemporànies coeditat amb Arcàdia.
La trobada, organitzada conjuntament amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), vol ser una experiència sanadora per a les participants, tenint en compte que els impactes de la guerra i els conflictes que viuen els tres països encara són especialment actius.
Pensadors i artistes de diversos àmbits reflexionen sobre la cultura del segle XXI amb la vocació d’obrir un diàleg global des de la creativitat, la imaginació i el coneixement. A camp obert ja està disponible a les llibreries i la presentació es farà el dijous 26 de setembre a Barcelona, en el marc de La Setmana del Llibre en Català.
El dies 12 i 13 de setembre, el Festival Ethnos de Nàpols acollirà el Focus Catalunya, una iniciativa dedicada a les propostes musicals d’arrel vinculades a la Fira Mediterrània. Aquest esdeveniment donarà visibilitat a quatre projectes artístics que exploren les sonoritats mediterrànies des d’una perspectiva contemporània.
Liveurope aplega 24 sales de concert emblemàtiques d’Europa. La sala Apolo és membre d’aquesta plataforma i enguany organitza a Barcelona la trobada anual de socis que inclou reunions de treball, sessions de networking i actuacions amb músics catalans i balears, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals.
Manifesta 15 Barcelona Metropolitana s’inaugura el 8 de setembre i s’allargarà fins al 24 de novembre de 2024. La descentralització d'aquesta edició, que és la de major abast geogràfic de la història de la Biennal Nòmada Europea, respon a la candidatura que va presentar Barcelona juntament amb 11 ciutats de la regió metropolitana a la direcció de l'esdeveniment.
Del 4 al 8 de setembre, la ciutat austríaca de Linz acull una nova edició del festival internacional més rellevant de cultura digital, que inclou propostes de Marc Vilanova, Maria Arnal, Albert Barqué-Durán, Marc Marzenit i Azahara Cerezo.
Del 2 al 16 d’agost, els dramaturgs Guillem Clua, Joan Yago, Clàudia Cedó i Albert Tola participaran en aquesta trobada internacional que reuneix cada any més de 100 autors teatrals en diferents ciutats colombianes.
La 19a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia tindrà lloc del 10 de maig al 23 de novembre de 2025, sota la direcció de l’arquitecte i professor italià Carlo Ratti, que ha escollit com a temàtica central Intelligens. Natural. Artificial. Collective.
La nova línia de suport a la programació internacional de les arts escèniques posiciona artistes i companyies catalanes i balears en els principals escenaris del món, fent possibles 235 actuacions.
El festival SummerStage de Nova York i l’Institut Ramon Llull presenten, el 28 de juliol, una nova edició del Catalan Sounds on Tour: una iniciativa musical que ofereix a artistes catalans la possibilitat d’actuar en escenaris internacionals de rellevància.
Aquesta aposta respon al prestigi de les universitats en què s'imparteix docència d'estudis catalans: el català i la seva cultura s'ensenyen a 10 de les 25 universitats més importants del món.
Òpera a Catalunya serà la companyia convidada al Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia), del 23 al 27 de juliol, i oferirà una actuació dins el programa Tartu, Capital Europea de la Cultura 2024, el 21 de juliol. Un total de 150 persones – incloent cor, orquestra, solistes, companyia de ballet flamenc i equips tècnics i de producció – es desplaçaran a Estònia en el que suposa el major repte per a la companyia ...
Del 22 al 27 de setembre, l’Institut Ramon Llull organitzarà una nova missió d’editors internacionals, un programa que reforça vincles i obre noves oportunitats per a la projecció a l'exterior de la literatura catalana.
Els tres escriptors catalans seran els residents d’enguany d’aquests dos centres internacionals de literatura de Suïssa i d’Estats Units, a partir d’un acord de col·laboració amb l’Institut Ramon Llull.
El programa oficial d’enguany inclou també la companyia francocatalana Baró d’Evel que presenta Qui som, un espectacle de circ, dansa i poesia. La programació d’aquestes dues obres al reconegut festival francès compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull.
Del 29 de juny al 6 d’octubre, Kortrijk (Bèlgica) acull la tercera edició d’aquesta cita internacional, que transforma els carrers de la ciutat en espais d’exhibició. Trena, l'obra de Laia Estruch, s'instal·larà a la plaça del Gran Mercat, l’espai central de la Triennal.
A més dels cursos d'introducció a diferents disciplines de la lingüística catalana, l’EDELC, que tindrà lloc del 3 al 9 de setembre a Brno (República Txeca), inclou un espai destinat a la presentació de treballs d'estudiants. La convocatòria per presentar una recerca en forma de pòster finalitza el 7 de juliol.
El cinema Truffaut de Girona acull, el 18 de juny, la projecció d’aquesta peça, filmada i editada pels 13 joves cineastes que van participar a la Hackató de Faberllull Olot. Ja s’ha obert la convocatòria per a la 2a edició d’aquesta residència, adreçada a cineastes d’entre 18 i 30 anys.