El projecte neix de la iniciativa de la Direcció General del Patrimoni Cultural i de l’Institut Ramon Llull. La primera edició del projecte compta amb la col·laboració del Festival Clàssics, que ha programat una doble sessió el 23 de novembre per mostrar les peces de les creadores.
Les Rencontres européennes de la traduction littéraire són una iniciativa del Consell Europeu d'Associacions de Traductors Literaris (CEATL) i aborden alguns dels reptes principals d’aquest sector com la diversitat lingüística i editorial, la intel·ligència artificial i la llibertat d'expressió.
Sota el títol “Rumors salvatges i art sonor”, i emmarcats dins la Biennal de Pensament, es proposen dos debats que tindran lloc el proper 10 d’octubre al CCCB. D’altra banda, el 17 i 18 d’octubre, a Venècia s’hi farà un seminari, un taller d’escolta, activacions sonores i una projecció de Cemetery, de Carlos Casas
El proper 4 d’octubre arriben a una de les sales més dinàmiques d’Oslo, textos de dos autors catalans contemporanis: Rita de Marta Buchaca i L’oreneta de Guillem Clua. En acabar la lectura dramatitzada de fragments de les dues obres, tindrà lloc una conversa dels autors respectius amb el públic assistent.
Raül Garrigasait, Melissa Moyer, Sílvia Perpiñán i Yairen Jerez impartiran estudis a l’Stanford University de Califòrnia, la City University of New York, la University of California-Berkeley i la Universidad de La Habana, respectivament.
Enguany, la celebració es dedicarà a Joaquim Mallafrè (1941-2024) i Bob de Nijs (1931-2024) grans contribuidors al coneixement, traduccció i internacionalització de la llengua i literatura catalanes.
El Festival d'Arquitectura i Ciutat més important d’Amèrica, que tindrà lloc del 19 al 23 de setembre, programa mostres dels dos arquitectes amb el suport de l’Institut Ramon Llull.
Actuarà en directe en l’estrena escocesa de la peça “Become Ocean” de John Luther Adams, interpretada per la Royal Scottish National Orchestra sota la conducció de Clark Rundell.
Enguany la participació del Llull a La Setmana també inclou una taula rodona sobre traducció i plurilingüisme, i la presentació del llibre A camp obert. Pràctiques culturals contemporànies coeditat amb Arcàdia.
La trobada, organitzada conjuntament amb l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), vol ser una experiència sanadora per a les participants, tenint en compte que els impactes de la guerra i els conflictes que viuen els tres països encara són especialment actius.
Pensadors i artistes de diversos àmbits reflexionen sobre la cultura del segle XXI amb la vocació d’obrir un diàleg global des de la creativitat, la imaginació i el coneixement. A camp obert ja està disponible a les llibreries i la presentació es farà el dijous 26 de setembre a Barcelona, en el marc de La Setmana del Llibre en Català.
El dies 12 i 13 de setembre, el Festival Ethnos de Nàpols acollirà el Focus Catalunya, una iniciativa dedicada a les propostes musicals d’arrel vinculades a la Fira Mediterrània. Aquest esdeveniment donarà visibilitat a quatre projectes artístics que exploren les sonoritats mediterrànies des d’una perspectiva contemporània.
Liveurope aplega 24 sales de concert emblemàtiques d’Europa. La sala Apolo és membre d’aquesta plataforma i enguany organitza a Barcelona la trobada anual de socis que inclou reunions de treball, sessions de networking i actuacions amb músics catalans i balears, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals.
Manifesta 15 Barcelona Metropolitana s’inaugura el 8 de setembre i s’allargarà fins al 24 de novembre de 2024. La descentralització d'aquesta edició, que és la de major abast geogràfic de la història de la Biennal Nòmada Europea, respon a la candidatura que va presentar Barcelona juntament amb 11 ciutats de la regió metropolitana a la direcció de l'esdeveniment.
Del 4 al 8 de setembre, la ciutat austríaca de Linz acull una nova edició del festival internacional més rellevant de cultura digital, que inclou propostes de Marc Vilanova, Maria Arnal, Albert Barqué-Durán, Marc Marzenit i Azahara Cerezo.
Del 2 al 16 d’agost, els dramaturgs Guillem Clua, Joan Yago, Clàudia Cedó i Albert Tola participaran en aquesta trobada internacional que reuneix cada any més de 100 autors teatrals en diferents ciutats colombianes.
La 19a edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia tindrà lloc del 10 de maig al 23 de novembre de 2025, sota la direcció de l’arquitecte i professor italià Carlo Ratti, que ha escollit com a temàtica central Intelligens. Natural. Artificial. Collective.
La nova línia de suport a la programació internacional de les arts escèniques posiciona artistes i companyies catalanes i balears en els principals escenaris del món, fent possibles 235 actuacions.
El festival SummerStage de Nova York i l’Institut Ramon Llull presenten, el 28 de juliol, una nova edició del Catalan Sounds on Tour: una iniciativa musical que ofereix a artistes catalans la possibilitat d’actuar en escenaris internacionals de rellevància.
Aquesta aposta respon al prestigi de les universitats en què s'imparteix docència d'estudis catalans: el català i la seva cultura s'ensenyen a 10 de les 25 universitats més importants del món.
Òpera a Catalunya serà la companyia convidada al Festival d’Òpera de Saaremaa (Estònia), del 23 al 27 de juliol, i oferirà una actuació dins el programa Tartu, Capital Europea de la Cultura 2024, el 21 de juliol. Un total de 150 persones – incloent cor, orquestra, solistes, companyia de ballet flamenc i equips tècnics i de producció – es desplaçaran a Estònia en el que suposa el major repte per a la companyia ...