Institut Ramon LLull

L'institut

 

Promoció de la llengua i cultura catalanes

L'Institut Ramon Llull és l’organisme responsable de la projecció internacional de la llengua i la cultura catalanes. L’Institut representa una comunitat cultural i lingüística de més de deu milions de persones que participen de manera activa a través del món de la creació, la literatura i el coneixement en els principals debats i esdeveniments culturals a escala global.  Creat el 2002, és un consorci format pel Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Palma. Els seus programes d’actuació es desenvolupen a través de l’Àrea de Llengua i Universitats, l’Àrea de Literatura, l’Àrea de Creació i el Programa d’innovació, coneixement i residències.  

L’Institut Ramon Llull treballa amb el propòsit que la cultura catalana dialogui amb el món en tots les àmbits de la creació i el coneixement, teixint xarxes de complicitat, reconeixement i cooperació. L’Institut col·labora i dona suport a artistes, institucions, entitats o festivals, tot fomentant l’intercanvi i la col·laboració en els àmbits de la literatura i la traducció, els estudis de catalanística, les arts escèniques, el cinema, la música, les arts visuals, el disseny o l’arquitectura.

Amb seu a Barcelona, l'Institut té oficines a Berlín, Londres, Nova York i París.

Palau Baró de Quadras

Àrea de Llengua i Universitats 

 

L'Àrea de Llengua i Universitats promou l’ensenyament del català a universitats i centres d’estudi superiors a través d’una xarxa estable, la Xarxa Llull, formada per unes 130 universitats d’arreu del mon que compten amb més de 7.000 estudiants matriculats. A més, impulsa el treball d’investigació entorn de la llengua i la cultura catalanes amb un programa de càtedres i de professorat visitant a diverses universitats internacionals de prestigi. A banda dels convenis subscrits amb les universitats, l'Institut Ramon Llull dona suport al professorat i els estudiants de català per mitjà de diversos programes de formació lingüística i cultural de manera continuada. Com a organisme oficial de certificació de coneixements de català a l'exterior organitza proves anuals de llengua catalana a més de 70 ciutats de 30 països. Així mateix, l’Àrea de Llengua i Universitats dona suport a les iniciatives acadèmiques i de recerca de les associacions internacionals de catalanística. 

Àrea de Literatura

L'Institut Ramon Llull fomenta la internacionalització de la literatura catalana a través de línies de suport a les editorials que publiquen obres literàries traduïdes del català a altres llengües. L’Institut impulsa i atorga ajuts per a la traducció i la publicació d’obres literàries catalanes (ficció, assaig i obra il·lustrada) en altres idiomes. A més, l'Àrea de Literatura promou la relació entre els autors i els agents amb els seus interlocutors, els editors i el públic en l’àmbit internacional mitjançant la participació en les principals fires i festivals literaris d’arreu del món, tot facilitant espais de diàleg i intercanvi. Així mateix, l’Àrea de Literatura impulsa la difusió del patrimoni literari clàssic i vetlla per la seva projecció internacional.

Àrea de Creació

 

L’Àrea de Creació fomenta i lidera la participació de la creació artística catalana i balear a festivals i esdeveniments de gran rellevància internacional, així com a equipaments i xarxes estratègiques en l’àmbit de les arts escèniques, la música, el cinema, les arts visuals, l’arquitectura i el disseny. Aquest suport s’articula mitjançant convenis de col·laboració i d’intercanvi entre el sector creatiu local i l'internacional i a través de diferents línies d’ajut als creadors. L’Àrea de Creació també dissenya programes d’acompanyament a la creació amb reconeguda presència al món ,contribueix a la internacionalització dels equipaments de Catalunya i les Illes Balears i promou visites de comissaris, crítics i programadors estrangers per assistir a festivals, exposicions, estrenes, concerts o conferències a Catalunya i Balears.

Programa de residències

El 2022 l’Institut Ramon Llull incorpora un nou programa amb l’objectiu de desenvolupar i potenciar una política de residències per a tots els territoris de parla catalana, que permeti connectar la creació i la recerca amb el talent professional de tot el món i impulsar l’intercanvi i el diàleg cultural a escala global.

 

L'Institut Ramon Llull té quatre delegacions a l'exterior: Berlín, Londres, Nova York i París. Les delegacions coordinen, executen i fan seguiment de les activitats de l'Institut en els seus àmbits geogràfics. Detecten noves oportunitats de col·laboració i dissenyen estratègies per reforçar la presència de l'Institut a les zones de cada delegació. Així mateix, representen l'Institut davant de les xarxes de centres culturals i entitats professionals internacionals, actuen com a punt d'informació i consultoria per als creadors catalans que resideixen o treballen a l'exterior i fan difusió de les activitats de cultura catalana que tenen lloc als territoris de cada oficina.

L'Institut Ramon Llull és patró nat de la Fundació Ramon Llull, constituïda entre el Govern d’Andorra i l’Institut Ramon Llull el 31 de març de 2008. El 15 de gener de 2009 s’hi van incorporar el Consell General dels Pirineus Orientals, l’Alguer i l’Associació Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull. Té com a finalitats intensificar l’estudi, la promoció i la defensa de la llengua catalana i fomentar la projecció exterior de la llengua i dels diferents àmbits culturals que s’hi expressen.

Conscient del seu paper com a agent social i de servei públic, l'Institut posa a disposició de la societat informació rellevant sobre la seva activitat i funcionament a través d’aquest portal de transparència.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"