Institut Ramon LLull

L'institut

 

Equip de direcció

Director: Pere Almeda

Pere Almeda

Pere Almeda i Samaranch ha estat fins fa poc director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya i de la revista IDEES. Jurista, té un Diploma d’Estudis Avançats (DEA) en Ciència Política i un postgrau en Relacions Internacionals i Cultura de Pau. És professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona.

Ha treballat i col·laborat en diverses institucions com ara el Parlament de Catalunya, amb diversos departaments del Govern de la Generalitat, el Parlament Europeu o el Departament d’Afers Polítics de la Secretaria General de Nacions Unides. Va ser coordinador del projecte internacional del recinte Històric de Sant Pau i també de la Fundació Catalunya Europa, liderant la iniciativa Combatre les desigualtats: el gran repte global.

També ha estat vinculat a diversos projectes culturals i fou director de la Fundació Palau i Fabre, on impulsà diverses iniciatives com ara el Festival Poesia i +, i va comissariar exposició "Jo em rebel·lo, nosaltres existim" que va guanyar el premi a la millor exposició d'art contemporani el 2013 atorgat per l'ACCA.

És membre del Consell Assessor de l'Escola Ferran Agulló d'Òmnium Cultural i de la Fundació Catalunya Europa. L'any 2021 ha impulsat com editor i coordinador i el llibre col·lectiu Catalunya - Espanya: del conflicte al diàleg polític?.

     

    Gerent: Antònia Andúgar

    Antònia AndúgarAntònia Andúgar i Andreu va néixer el 1965 a Almassora (Castelló). És llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Direcció Pública per ESADE.

    Va iniciar la seva trajectòria professional al sector de les arts escèniques, treballant a diferents àrees i projectes de l’empresa Grup Focus (1990- 2005), entre els quals destaca la Gerència del Teatre Romea, el management del director d’escena Calixto Bieito o la gestió de les coproduccions i gires internacionals. Posteriorment es va incorporar a l’equip de la productora audiovisual Benecé (2006-2009) com a responsable de l’àrea infantil i familiar, al capdavant de diversos projectes audiovisuals i escènics, així com de llur promoció als fòrums i mercats internacionals.

    Des de l’àmbit privat va passar a l’Administració pública el 2010 com a Gerent del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (amb dos teatres i un centre de producció escènica) i Directora Executiva del Festival TNT-Terrassa Noves Tendències. El 2014 va ser nomenada Directora de l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals, amb la missió de donar suport a la internacionalització de les empreses culturals i enfortir la seva competitivitat tant als mercats nacionals com internacionals. En aquest sentit, ha desenvolupat diferents accions com la potenciació dels mercats estratègics de les arts en viu o l'organització dels estands del llibre, audiovisual o música a fires de tot el món.

    Directora de l'Àrea de Creació: Maria LLadó

    Maria LLadó

    Maria Lladó Ribot (Palma, 1976) és llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb estudis en Gestió i Producció de Música, Teatre i Dansa per l’Instituto Complutense de Ciencias Musicales i SGAE/Fundación Autor. Va ser Delegada de Música de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i des de 2003 és Coordinadora de Música de l’Institut Ramon Llull.

    Ha estat membre de la direcció artística del Mercat de Música Viva de Vic de 2011 a 2013 com a assessora musical, membre de la comissió artística de l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya de 2008 a 2009 i des de 2017 és assessora musical del Festival Grec de Barcelona. Ha exercit la docència en diversos postgraus de gestió cultural. És membre fundadora de MIM (Mujeres Indústria de la Música) i de l’Associació de Gestors Culturals de les Illes Balears. També és membre de l’Associació de Gestors Culturals de Catalunya.

    Director de l'Àrea de Literatura: Joan de Sola

    Joan de SolaJoan de Sola (Barcelona, ​​1975) va estudiar Filosofia i Teoria de la Literatura a Barcelona, ​​Berlín i París. Treballa com a traductor i editor independent des de 2002.

    Està especialitzat en la traducció de literatura, crítica i assajos sobre art modern i contemporani. Ha estat professor a la Universitat Oberta de Catalunya i actualment està treballant en el seu doctorat sobre els conceptes de la crítica i la traducció en Goethe i Schiller. Ha traduït obres de Goethe, Marcel Proust, Jacques Rivière, Robert Walser, Samuel Beckett, Bertolt Brecht, Malcolm Lowry, Gabriel Josipovici, Jean Paul Richter, Rainer Maria Rilke i Marianne Fritz, entre molts altres.

    Ha estat guardonat amb diverses distincions i premis, entre els quals el Premi Ángel Crespo (2018) per la seva versió de la Correspondència entre Proust i Rivière. El 2018 i 2019 va rebre un «Übersetzungsprämie» de la Cancelleria Federal Austríaca per les seves traduccions de Rilke i Marianne Fritz.

    Director de l'Àrea de Llengua i Universitats: Josep-Anton Fernàndez

    Josep-Anton Fernàndez Josep-Anton Fernàndez (Barcelona, 1963) és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Llengües Modernes (literatura catalana) per la Universitat de Cambridge. Ha sigut professor agregat dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, on dirigia el grau de Llengua i Literatura Catalanes, i professor titular (Senior Lecturer) d'estudis catalans a Queen Mary, University of London, on va fundar el Centre for Catalan Studies.

    Ha exercit la docència a les universitats de Birmingham (Regne Unit) i Ca' Foscari de Venècia (Itàlia), i com a professor visitant a les universitats Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia) i de Chicago (EUA). És un reconegut especialista en la literatura i la cultura catalanes contemporànies, sobre les quals ha publicat llibres, més de quaranta articles i capítols. La seva recerca se centra en qüestions de gènere i sexualitat, la teoria queer, la psicoanàlisi i els estudis culturals.

    Va ser guardonat amb el prestigiós Premi de poesia Ausiàs March de Gandia, va ser membre de l'Executiva de la Plataforma per la Llengua i és membre del patronat i del comitè directiu de la Fundació Enllaç, l'entitat que presta suport i servei a les persones grans LGTBI+.

      Logo Institut Ramon Llull
    • Un consorci de:

    • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

    Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"