transparència
L'institut

Portal de la transparència

Podeu rebre informació de l'institut al mòbil o al vostre ordinador per mitja d'un agregador RSS

L'Institut Ramon Llull

Equip de direcció

Director: Manuel Forcano

 

Manel ForcanoManuel Forcano (Barcelona, 1968) és doctor en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona. Després d’haver cursat estudis d’hebraística a Israel, i d’arabística i Síria i Egipte, ha estat professor d’hebreu i arameu a la Universitat de Barcelona (1996-2004).

Com a poeta, ha publicat set llibres, dels quals cal destacar Les mans descalces (1992), Corint (2000), premi Jocs Florals de Barcelona l’any 2000, Com un persa (2001), guanyador del Premi Internacional Tívoli Europa Giovanni 2002 o Ciència Exacta (2014), Premi Miquel de Palol 2014. Especialista en la història dels jueus a Catalunya, també ha publicat el llibre d’assajos històrics i literaris A fil d’espasa. Les croades vistes pels jueus (2007), Història de la Catalunya jueva (2010) juntament amb la historiadora Sílvia Planas, i Els jueus catalans. La història que mai no t’han explicat (2014). A més, ha traduït de l’hebreu al català les obres de diversos poetes israelians moderns, com ara Pinchas Sadé, Ronny Someck i Yehuda Amichai, i la novel·la El mateix mar (2002), d’Amos Oz. També ha treballat com a cap de projectes de la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall des de 2004, de la qual n’ha estat director general des de 2012.

Gerent: Josep Marcé

 

Gestor cultural. Llicenciat en Dret i postgrau en Economia i Gestió de la Hisenda Autonòmica i Local de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona.

Des de l’any 2002 fins a l’actualitat ocupa el càrrec de gerent de l’Institut Ramon Llull.

És responsable de programes de millora de l’Administració de Justícia del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya en els anys 2001 i 2002.

Durant el període 1997- 2001, treballa al Museu Nacional d’Art de Catalunya, primer com a cap de l’àrea de Recursos Econòmics i més endavant com a administrador.

Amb anterioritat, treballa al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, essent de 1993 a 1997 cap del Servei de Contractació.

Directora de l'Àrea de Creació: Marta Oliveres i Tortosa

 

Marta OliveresMarta Oliveres i Tortosa (Barcelona, 1960). Emprenedora de les arts escèniques no convencionals que ha col·laborat amb Comediants, Fura dels Baus, Carles Santos, Marcel·lí Antúnez, Xavi Bobés i Sonia Gómez, entre d'altres artistes.

Fundadora i Directora Artística de MOM/ El Vivero, una plataforma internacional de gestió d'artistes de diferents disciplines i llenguatges. Editora de la revista ARTRIBUTOS (2011/2014) dedicada a la difusió de les arts escèniques no convencionals. Membre de la xarxa Informal European Theater Meeting (IETM) des del 1992 i Membre del Plenari del Consell de les Arts i La Cultura de Catlaunya (2009- 2011).

Directora de l'Àrea de Literatura i Pensament: Izaskun Arretxe

 

IzaskunIzaskun Arretxe Irigoien (Barcelona, 1969) és llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, i té un Master of Arts de la Universitat La Trobe de Melbourne per la tesis 'La teoria de l’amor a l'obra poètica d’Ausiàs March'. Va ser lectora de català a la mateixa universitat del 1993 al 1995. 

Ha estat cap de redacció i producció de l’editorial Quaderns Crema (1997), ha format part del departament de redacció i producció de l’Editorial Anagrama (1998-2003), i ha estat també directora general de Critèria (2003-2007), i directora editorial d’Ara Llibres (2008-2016). Entre els anys 2012 i 2014 va ser membre de la Junta Directiva de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, i  en va ser vicepresidenta del 2014 al 2016.

Director de l'Àrea de Llengua i Universitats: Josep-Anton Fernàndez

 

Josep Anton FernándezDoctor en Llengües Modernes per la Universitat de Cambridge i llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona

Josep-Anton Fernàndez (Barcelona, 1963) és doctor en Llengües Modernes per la Universitat de Cambridge i llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser lector de català a la Università Ca’ Foscari de Venècia (1988-89) i lector de castellà a la Universitat de Birmingham (1989-91).

Entre 1993 i 2006 va ser professor titular de llengua i literatures catalanes a Queen Mary, University of London, on va fundar i dirigir el Centre for Catalan Studies. Des de 2007, i fins al 2015 (en què es va incorporar a l’Institut Ramon Llull) ha estat professor d’Estudis Catalans als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, on ha dirigit el Màster universitari d’Estudis Catalans: Llengua, cultura i societat contemporànies. És especialista en literatura i cultura catalanes del segle XX i en estudis de gènere i sexualitat, i està especialment interessat en els processos de construcció de les subjectivitats contemporànies.

Ha publicat els llibres El malestar en la cultura catalana: La cultura de la normalització 1976-1999 (2008) i Another Country: Sexuality and National Identity in Catalan Gay Fiction(2000); és editor del volum El gai saber: Introducció als estudis gais i lèsbics (2000) i co-editor (amb Adrià Chavarria) de Calçasses, gallines i maricons: Homes contra la masculinitat hegemònica (2004). Ha publicat nombrosos treballs sobre literatura i cultura contemporànies, cinema i televisió. És membre de l’Executiva Nacional de la Plataforma per la Llengua.

Patrocinadors dels projectes de l'IRL

L’Institut Ramon Llull

és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Barcelona que té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.

Generalitat de CatalunyaGovern Illes BalearsAjuntament de Barcelona

Xarxes socials

 
 
 
 
 

Aquesta web utilitza galetes (cookies) pròpies i de tercers per oferir una millor navegació. Al navegar-hi l'usuari accepta l'ús que fem de les galetes. L'usuari pot evitar la generació de galetes i eliminar-les mitjançant les opcions del seu navegador. Bloquejar les galetes pot implicar que alguns dels serveis i opcions d'aquesta web no funcionin correctament.


Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s'emmagatzemen al dispositiu de l'usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.   

Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s'instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:

Tipus de galetes 

Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes  de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.

Segons la finalitat de les dades obtingudes la web pot utilitzar:

Galetes tècniques

Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.

Galetes de personalització

Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l'idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.

Galetes d'anàlisi estadística

Les que permeten realitzar el seguiment i l'anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s'utilitza en el mesurament de l'activitat dels llocs web i per a l'elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.

Galetes de tercers

També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. Com per exemple, serveis d'estadístiques com Google Analytics.

Gestionar les galetes al meu navegador

L'usuari pot acceptar, bloquejar o eliminar les galetes instal·lades al seu equip mitjançant la configuració de les opcions del navegador del seu dispositiu.

Si es bloqueja l'ús de galetes al navegador és possible que alguns serveis o funcionalitats de la pàgina web no estiguin disponibles.