Institut Ramon LLull

L'institut

 

Equip de direcció

Director: Pere Almeda

Pere Almeda

Pere Almeda i Samaranch ha estat fins fa poc director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya i de la revista IDEES. Jurista, té un Diploma d’Estudis Avançats (DEA) en Ciència Política i un postgrau en Relacions Internacionals i Cultura de Pau. És professor associat de Ciència Política a la Universitat de Barcelona.

Ha treballat i col·laborat en diverses institucions com ara el Parlament de Catalunya, amb diversos departaments del Govern de la Generalitat, el Parlament Europeu o el Departament d’Afers Polítics de la Secretaria General de Nacions Unides. Va ser coordinador del projecte internacional del recinte Històric de Sant Pau i també de la Fundació Catalunya Europa, liderant la iniciativa Combatre les desigualtats: el gran repte global.

També ha estat vinculat a diversos projectes culturals i fou director de la Fundació Palau i Fabre, on impulsà diverses iniciatives com ara el Festival Poesia i +, i va comissariar exposició "Jo em rebel·lo, nosaltres existim" que va guanyar el premi a la millor exposició d'art contemporani el 2013 atorgat per l'ACCA.

És membre del Consell Assessor de l'Escola Ferran Agulló d'Òmnium Cultural i de la Fundació Catalunya Europa. L'any 2021 ha impulsat com editor i coordinador i el llibre col·lectiu Catalunya - Espanya: del conflicte al diàleg polític?.

   

  Gerent: Antònia Andúgar

  Antònia AndúgarAntònia Andúgar i Andreu va néixer el 1965 a Almassora (Castelló). És llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Direcció Pública per ESADE.

  Va iniciar la seva trajectòria professional al sector de les arts escèniques, treballant a diferents àrees i projectes de l’empresa Grup Focus (1990- 2005), entre els quals destaca la Gerència del Teatre Romea, el management del director d’escena Calixto Bieito o la gestió de les coproduccions i gires internacionals. Posteriorment es va incorporar a l’equip de la productora audiovisual Benecé (2006-2009) com a responsable de l’àrea infantil i familiar, al capdavant de diversos projectes audiovisuals i escènics, així com de llur promoció als fòrums i mercats internacionals.

  Des de l’àmbit privat va passar a l’Administració pública el 2010 com a Gerent del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (amb dos teatres i un centre de producció escènica) i Directora Executiva del Festival TNT-Terrassa Noves Tendències. El 2014 va ser nomenada Directora de l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals, amb la missió de donar suport a la internacionalització de les empreses culturals i enfortir la seva competitivitat tant als mercats nacionals com internacionals. En aquest sentit, ha desenvolupat diferents accions com la potenciació dels mercats estratègics de les arts en viu o l'organització dels estands del llibre, audiovisual o música a fires de tot el món.

  Directora de l'Àrea de Creació: Maria LLadó

  Francesc Serés

  Maria Lladó Ribot (Palma, 1976) és llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb estudis en Gestió i Producció de Música, Teatre i Dansa per l’Instituto Complutense de Ciencias Musicales i SGAE/Fundación Autor. Va ser Delegada de Música de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i des de 2003 és Coordinadora de Música de l’Institut Ramon Llull.

  Ha estat membre de la direcció artística del Mercat de Música Viva de Vic de 2011 a 2013 com a assessora musical, membre de la comissió artística de l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya de 2008 a 2009 i des de 2017 és assessora musical del Festival Grec de Barcelona. Ha exercit la docència en diversos postgraus de gestió cultural. És membre fundadora de MIM (Mujeres Indústria de la Música) i de l’Associació de Gestors Culturals de les Illes Balears. També és membre de l’Associació de Gestors Culturals de Catalunya.

  Director de l'Àrea de Literatura: Joan de Sola

   

  Joan de SolaJoan de Sola (Barcelona, ​​1975) va estudiar Filosofia i Teoria de la Literatura a Barcelona, ​​Berlín i París. Treballa com a traductor i editor independent des de 2002.

  Està especialitzat en la traducció de literatura, crítica i assajos sobre art modern i contemporani. Ha estat professor a la Universitat Oberta de Catalunya i actualment està treballant en el seu doctorat sobre els conceptes de la crítica i la traducció en Goethe i Schiller. Ha traduït obres de Goethe, Marcel Proust, Jacques Rivière, Robert Walser, Samuel Beckett, Bertolt Brecht, Malcolm Lowry, Gabriel Josipovici, Jean Paul Richter, Rainer Maria Rilke i Marianne Fritz, entre molts altres.

  Ha estat guardonat amb diverses distincions i premis, entre els quals el Premi Ángel Crespo (2018) per la seva versió de la Correspondència entre Proust i Rivière. El 2018 i 2019 va rebre un «Übersetzungsprämie» de la Cancelleria Federal Austríaca per les seves traduccions de Rilke i Marianne Fritz.

  Directora de l'Àrea de Llengua i Universitats: Ariadna Puiggené

  Ariadna Puiggené Ariadna Puiggené és Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1982) i Màster en direcció pública per ESADE (2014-2015). Ha cursat estudis a la Universitat de Toulouse-Le Mirail (Diplôme d'Études Universitaires Générales en Lettres Modernes, Diplôme pour l'enseignement du français à l'étranger) i va fer una estada de treball i formació a l’Office de la langue française, del Govern de Quebec.

  El 1983 va començar a treballar a la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, des d’on va ser destinada al Centre de Terminologia TERMCAT, que va contribuir a crear, organitzar i desenvolupar durant 16 anys. D’entre les diverses responsabilitats encomanades, va contribuir a l'establiment dels criteris metodològics i de normalització de la terminologia, al disseny i el desenvolupament del banc de dades terminològiques BTERM i el servei de consultes en línia CERCATERM, va participar en diversos projectes de la Comissió Europea en el marc dels programes d’enginyeria lingüística, així com en congressos, simposis i jornades sobre terminologia amb la presentació de ponències i comunicacions.

  El 2002 es va incorporar a l’IRL com a Coordinadora de l’Àrea de Llengua i Universitats on s’ha ocupat de coordinar les actuacions per a la promoció de l’ensenyament i el coneixement de la llengua i la cultura catalanes a les universitats de l’exterior, i a impulsar i articular el suport a les universitats, el professorat i els estudiants per mitjà de diversos programes i línies d'ajuts.

  Responsable del programa de coneixement, innovació i residències: Àlex Hinojo

   

  Àlex Hinojo

  Àlex Hinojo va néixer el 1980 a Barcelona. És diplomat en Ciències Empresarials per la UOC, amb un postgrau en gestió cultural per la Universitat de Barcelona i un altre en gestió de museus per la Universitat Pompeu Fabra.

  Va iniciar la seva trajectòria professional al sector de la banca digital, fent de pont entre les línies de negoci i els equips de tecnologia. Posteriorment, ha treballat amb els principals museus, biblioteques, arxius i universitats dels Països Catalans, així com amb diverses institucions a nivell internacional, difonent els beneficis de treballar en obert, en xarxa i de manera descentralitzada i col·laborativa.

  Ha sigut director de l’Amical Wikimedia, des d’on va impulsar diversos projectes culturals i educatius i on van rebre el Premi Nacional de Cultura el 2014 per la seva contribució al coneixement universal en llengua catalana i per fer possible que el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua.

  També és cofundador del projecte dretsdigitals, des d’on defensa els drets humans a l’entorn digital, com ara el dret a la privacitat, el dret a l’accés a la informació i el dret a la llibertat d’expressió, entre molts d’altres. 

   Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

  Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"