Institut Ramon LLull

L'Institut Ramon Llull

Equip de direcció

Director: Francesc Serés

Francesc Serés

Francesc Serés va néixer el 1972 a Saidí (Osca), és escriptor i professor i una de les veus narratives més importants del panorama literari català contemporani. Va estudiar Belles Arts (1996), Antropologia a la Universitat de Barcelona (1998) i disposa del Grau de Suficiència Investigadora per la Universitat Pompeu Fabra, on va impartir classes d’Història de l’Art.

Com a escriptor, és autor d'Els ventres de la terra (2000), L'arbre sense tronc (2001) i Una llengua de plom (2002), trilogia posteriorment publicada amb el títol De fems i de marbres (2003). Després va escriure el llibre de contes La força de la gravetat (2006), que li va valdre el Premi Nacional de Literatura. El llibre de cròniques La matèria primera (2007) va rebre el Premi Octavi Pellissa (2004). També ha publicat Caure amunt. Muntaner, Llull, Roig (2008), Contes russos (2009), Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa i Premi de la Crítica Serra d’Or i La pell de la frontera, entre d’altres. La seva darrera publicació és La casa de foc, Premi Proa 2020.

La seva obra ha estat traduïda al castellà, l’anglès, el francès o l’italià, entre d’altres. Ha col·laborat en mitjans com El País, l’Ara o TV3 i en revistes culturals com L’Avenç, La maleta de Portbou o El món d’ahir.

Des de 2016 és director de les Residències Faberllull, residències d'arts, ciències i humanitats, amb seus a Olot i Andorra, per on han passat centenars de residents provinents dels cinc continents i disciplines tan diverses com la robòtica, els estudis religiosos, la dansa, la teoria matemàtica, els estudis culturals o la pedagogia, i des de desembre de 2018 és el Director de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull.

 

 

Gerent: Antònia Andúgar

Antònia AndúgarAntònia Andúgar i Andreu va néixer el 1965 a Almassora (Castelló). És llicenciada en Traducció i Interpretació per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Direcció Pública per ESADE.

Va iniciar la seva trajectòria professional al sector de les arts escèniques, treballant a diferents àrees i projectes de l’empresa Grup Focus (1990- 2005), entre els quals destaca la Gerència del Teatre Romea, el management del director d’escena Calixto Bieito o la gestió de les coproduccions i gires internacionals. Posteriorment es va incorporar a l’equip de la productora audiovisual Benecé (2006-2009) com a responsable de l’àrea infantil i familiar, al capdavant de diversos projectes audiovisuals i escènics, així com de llur promoció als fòrums i mercats internacionals.

Des de l’àmbit privat va passar a l’Administració pública el 2010 com a Gerent del Centre d’Arts Escèniques de Terrassa (amb dos teatres i un centre de producció escènica) i Directora Executiva del Festival TNT-Terrassa Noves Tendències. El 2014 va ser nomenada Directora de l’Àrea de Mercats de l’Institut Català de les Empreses Culturals, amb la missió de donar suport a la internacionalització de les empreses culturals i enfortir la seva competitivitat tant als mercats nacionals com internacionals. En aquest sentit, ha desenvolupat diferents accions com la potenciació dels mercats estratègics de les arts en viu o l'organització dels estands del llibre, audiovisual o música a fires de tot el món.

Directora de l'Àrea de Llengua i Universitats: Ariadna Puiggené

Ariadna Puiggené Ariadna Puiggené és Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona (1982) i Màster en direcció pública per ESADE (2014-2015). Ha cursat estudis a la Universitat de Toulouse-Le Mirail (Diplôme d'Études Universitaires Générales en Lettres Modernes, Diplôme pour l'enseignement du français à l'étranger) i va fer una estada de treball i formació a l’Office de la langue française, del Govern de Quebec.

El 1983 va començar a treballar a la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, des d’on va ser destinada al Centre de Terminologia TERMCAT, que va contribuir a crear, organitzar i desenvolupar durant 16 anys. D’entre les diverses responsabilitats encomanades, va contribuir a l'establiment dels criteris metodològics i de normalització de la terminologia, al disseny i el desenvolupament del banc de dades terminològiques BTERM i el servei de consultes en línia CERCATERM, va participar en diversos projectes de la Comissió Europea en el marc dels programes d’enginyeria lingüística, així com en congressos, simposis i jornades sobre terminologia amb la presentació de ponències i comunicacions.

El 2002 es va incorporar a l’IRL com a Coordinadora de l’Àrea de Llengua i Universitats on s’ha ocupat de coordinar les actuacions per a la promoció de l’ensenyament i el coneixement de la llengua i la cultura catalanes a les universitats de l’exterior, i a impulsar i articular el suport a les universitats, el professorat i els estudiants per mitjà de diversos programes i línies d'ajuts.

Directora de l'Àrea de Creació: Maria LLadó

Francesc Serés

Maria Lladó Ribot (Palma, 1976) és llicenciada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona amb estudis en Gestió i Producció de Música, Teatre i Dansa per l’Instituto Complutense de Ciencias Musicales i SGAE/Fundación Autor. Va ser Delegada de Música de la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears i des de 2003 és Coordinadora de Música de l’Institut Ramon Llull.

Ha estat membre de la direcció artística del Mercat de Música Viva de Vic de 2011 a 2013 com a assessora musical, membre de la comissió artística de l’Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya de 2008 a 2009 i des de 2017 és assessora musical del Festival Grec de Barcelona. Ha exercit la docència en diversos postgraus de gestió cultural. És membre fundadora de MIM (Mujeres Indústria de la Música) i de l’Associació de Gestors Culturals de les Illes Balears. També és membre de l’Associació de Gestors Culturals de Catalunya.

Coordinador Digital: Àlex Hinojo

Àlex Hinojo

Àlex Hinojo va néixer el 1980 a Barcelona. És diplomat en Ciències Empresarials per la UOC, amb un postgrau en gestió cultural per la Universitat de Barcelona i un altre en gestió de museus per la Universitat Pompeu Fabra.

Va iniciar la seva trajectòria professional al sector de la banca digital, fent de pont entre les línies de negoci i els equips de tecnologia. Posteriorment, ha treballat amb els principals museus, biblioteques, arxius i universitats dels Països Catalans, així com amb diverses institucions a nivell internacional, difonent els beneficis de treballar en obert, en xarxa i de manera descentralitzada i col·laborativa.

Ha sigut director de l’Amical Wikimedia, des d’on va impulsar diversos projectes culturals i educatius i on van rebre el Premi Nacional de Cultura el 2014 per la seva contribució al coneixement universal en llengua catalana i per fer possible que el coneixement sobre la cultura catalana sigui accessible en qualsevol llengua.

També és cofundador del projecte dretsdigitals, des d’on defensa els drets humans a l’entorn digital, com ara el dret a la privacitat, el dret a l’accés a la informació i el dret a la llibertat d’expressió, entre molts d’altres. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació i des de 2019 és el coordinador digital i cap de comunicació de l'Institut Ramon Llull internacionalitzant la llengua i cultura catalanes.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"