Institut Ramon LLull

Cercador

La cultura i les lletres de les Illes Balears desembarquen a Amèrica Llatina amb dues setmanes culturals a l'Havana i Buenos Aires

Música.  L'Havana, Buenos Aires, 07/09/2018

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears i l’Institut Ramon Llull organitzen dues setmanes culturals a Cuba i a l’Argentina durant els mesos de setembre i octubre. Hi participaran més de vint escriptors, músics i artistes visuals en diversos concerts, presentacions literàries i exposicions per mostrar la creació cultural balear més diversa i contemporània.
Del 19 al 22 de setembre se celebra a l’Havana una mostra de cultura balear que portarà en aquesta ciutat cubana el disc ‘Ultramar’ de Maria del Mar Bonet, una exposició fotogràfica sobre el llibre ‘Color Cubano’ de Joaquim Seguí i diverses presentacions literàries amb Miquel Segura, Carme Riera i Jordi Bianciotto.

Mapa Sonoro, Baleares en Buenos Aires és el títol del cicle musical i d’arts visuals balear que del 17 al 27 d’octubre omplirà diversos equipaments culturals de la ciutat argentina. Artistes com ara Marco Mezquida Trio, Joana Gomila, Papa Topo, Saïm, Jansky, Aida Miró, Fàtima de Juan, Dj Alfredo, Dj Angel Linde, Fada Despistada, Lina Tur, Alba Ventura o Anna Ferrer mostraran la música balear contemporània i clàssica més actual i diversa.

Aquest matí la consellera Fanny Tur i el director de l’Institut Ramon Llull Manuel Forcano han presentat els detalls d’aquest doble programa d’internacionalització de la cultura balear a Amèrica Llatina, acompanyats d’alguns dels artistes participants com la cantant Maria del Mar Bonet, l’escriptor Miquel Segura i la Cecilia Giménez (Fada Despistada).

Setmana cultural balear a l’Havana. 19 al 22 de setembre.

La mostra literària i musical balear a l’Havana començarà el 19 de setembre amb una presentació de la biografia ‘Maria del Mar Bonet, intensament’, escrita pel periodista musical Jordi Bianciotto al Teatro Martí, al centre de l’Havana. Aquesta presentació, que comptarà amb la presència de la biografiada, farà un recorregut al llarg de la vida i carrera de la cantant. La mateixa jornada en horari de tarda, el públic cubà podrà descobrir el món literari de l’escriptor mallorquí Miquel Segura, qui presentarà la traducció al castellà de ‘Les Cendres de Rabí’ i la novel·la ‘I de tot d’una la fosca’.

L’endemà serà el torn del fotògraf eivissenc Joaquim Seguí, qui farà una xerrada sobre el seu llibre ‘Color Cubano’, que complementa una exposició fotogràfica sobre el mateix llibre a la Casa d’Àfrica de l’Havana.

L’escriptora mallorquina Carme Riera presentarà ‘Cap al cel obert’, una novel·la històrica premiada amb el Premi Crítica Serra d’Or, en què s’expliquen les vicissituds d’una nissaga de jueus conversos de Mallorca emigrats a Cuba, a finals del XIX, quan l’illa és al caire de la independència i de l’enfrontament armat contra la corona espanyola. Riera també oferirà una conferència sobre la creació literària a la Universitat de l’Havana, en col·laboració amb la càtedra de català de la mateixa universitat.

La setmana cultural balear a l’Havana finalitzarà el 22 del setembre al gran Teatro Martí, al cor de l’Habana Vieja, amb el concert ‘Mars de música’ de Maria del Mar Bonet. La cantant torna a Cuba per culminar la gira de presentació en gran format del seu disc ‘Ultramar’, un emocionant espectacle que fusiona la música mediterrània amb la caribenya. 

Mapa Sonoro, Baleares en Buenos Aires. 17 al 27 d’octubre

Mapa Sonoro és un cicle musical i d’arts visuals balears a Buenos Aires (Argentina)  que se realitzarà en col·laboració amb diversos equipaments de la ciutat com ara Niceto Club, Usina del Arte i el Centro Cultural Recoleta. Fins a 17 artistes i formacions musicals formen part del programa cultural que té com a objectiu introduir l’escena musical actual de les Illes Balears en el circuit estable de la ciutat, així com consolidar un diàleg musical entre Buenos Aires i la cultura catalana.

Niceto Club és una de les sales de concerts emblemàtiques de la ciutat de Buenos Aires. Especialitzada en música pop, indie-rock i electrónica será el lloc d’actuació de , Saïm, DJ Alfredo Fiorito, Jansky, Papa Topo i DJ Angel Linde el 17 i el 18 d’octubre.

La Usina del Arte és un dels principals centre culturals públics de la capital argentina. Ubicat al mític barri de La Boca, La Usina programa concerts, arts escèniques i exposicions amb un carácter obert i divers estilísticament. Entre els dies 20 i el 27 d’octubre està previst un concert familiar de Fada Despistada, un concert de clàssica a càrrec de Lina Tur i Alba Ventura, un concert de Marco Mezquida Trio i dues actuacions d'Anna Ferrer i Joana Gomila.

El Centro Cultural Recoleta és un espai multidisciplinari i símbol de la cultura argentina des de fa més de 30 anys. Com a laboratori creatiu és el lloc ideal per descobrir les últimes expressions creatives de la ciutat. El 20 d’octubre El Recoleta acollirà una sessió monogràfica de dones grafitteres argentines i balears. Fàtima de Juan i Aída Miró són les muralistes illenques participants. Jansky acompanyarà la sessió de live painting.

Per augmentar les sinergies artístiques entre ambdós territoris, s’ha organitzat un intercanvi de grups balears i d’Argentina. A més del desembarcament d’artistes balears durant els dies de Mapa Sonoro, s’ha convidat a l’artista argentí Mariano Di Cesare, líder de la banda Mi Amigo Invencible, a Fira B, el mercat professional de música i arts escèniques de Balears, que tindrà lloc del 27 al 30 de setembre.

S'adjunten els dossiers de les dues setmanes culturals 

Les setmanes culturals consoliden un diàleg cultural balear amb l'Havana i Buenos Aires

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"