Institut Ramon LLull

Berlín celebra Sant Jordi amb una jornada plena de cultura i literatura catalanes

Literatura.  15/04/2024

L’emblemàtic centre cultural KulturBrauerei acollirà una jornada de literatura i música catalanes organitzada per l’Institut Ramon Llull que, amb la complicitat de diverses institucions de la ciutat, donarà a conèixer la Diada al públic alemany.




Sant Jordi s’avança enguany a Berlín i el 21 d’abril el KulturBrauerei s’omplirà de cultura catalana amb un programa literari i artístic on la paraula, el pensament i la música en seran els protagonistes. Amb la implicació de diverses institucions de la ciutat, es vol donar a conèixer aquesta celebració al públic alemany i establir vincles entre ambdues cultures a través d’una de les cites més representatives de Catalunya. Segons el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, “Sant Jordi uneix literatura i espai cívic i fa de la cultura un lloc de trobada festiu i inclusiu”.

El centre cultural KulturBrauerei és un dels monuments arquitectònics industrials de finals del segle XIX més ben conservats de Berlín. S’hi organitzen activitats de literatura, de teatre, dansa, exposicions, festivals i concerts, entre d’altres. Dos dels edificis d’aquest recinte, la Haus für Poesie i la Maschinenhaus, acolliran la programació d’aquesta celebració.

Des de l’any 1991, la Haus für Poesie fomenta l’accés a la poesia i és un rellevant espai de diàleg entre creadors i públic. A banda de la seva programació estable, organitza el Festival Internacional de Poesie de Berlín i el Festival Zebra Poetry Film Festival, i gestiona el portal internacional de poesia Lyrikline, del qual l’Institut Ramon Llull n’és soci.

La Haus für poesie co-organitza amb el Llull la lectura poètica i el debat sobre poesia catalana que es farà a les seves instal·lacions, el 21 d’abril a les 18h. Hi participaran els poetes Maria Callís, Eduard Escoffet i Maria Sevilla. La sessió serà moderada pel poeta, traductor i periodista alemany, Timo Berger. Les lectures seran en català però els textos estaran traduïts a l’alemany i la conversa es farà amb traducció simultània al català i a l’alemany. Els textos que es recitin s'enregistraran i ampliaran el repertori del portal Lyrikline.

Prèviament, a la Maschinenhaus, a les 16h, es farà una taula rodona sobre Utopia vs. distopia. Creació i decreació de mons on l’escriptor català Pol Guasch i l’autora alemanya Julia Friese parlaran de la nova generació de narradors europeus i les seves temàtiques concurrents sobre un temps incert, canviant i sense una promesa estable de futur. L’acte serà moderat per la periodista alemanya Miriam Zeh i es farà en català i alemany amb traducció simultània a l’alemany.

La música arribarà a les 20h30, de la mà de Lleona, a la Maschinenhaus. El nom d’aquest projecte de Blanca Lamar (Les Sueques) i Maria Callís surt de la dedicatòria d’Eduard Girbal Jaume en el seu llibre La tragèdia de cal Pere Llarg, de l’any 1923, a Víctor Català, a qui anomenava «lleona de les lletres catalanes». Lamar i Callís proposen un recital que dona veu a grans escriptores catalanes dels segles XIX i XX: de Maria Antònia Salvà a Dolors Miquel. Lleona és una tria de textos i poemes, i un grapat de cançons amb diferents estils i ritmes, on la marimba, les palmes, els pals de flamenc i el rebrot d’italodisco es posen al servei del vers.

Per a públic familiar, la Schaubude Berlin, un punt de trobada internacional i una plataforma per al teatre d'objectes, ha produït la versió en alemany de Cases (X Kids), la instal·lació de l’artista i escenògrafa Xesca Salvà que es podrà visitar de les 12h a les 16h a la Haus für Poesie. Es tracta d’unes petites cases on es poden descobrir diferents històries de vida a través del joc i dels objectes. Aquesta proposta posa damunt la taula temes actuals com ara la precarietat de l’habitatge, les àvies que viuen soles o els fets extraordinaris de les cases encantades. La Shaubude Berlin, ja havia presentat Cases, de la mateixa artista catalana, al reconegut festival internacional que organitza, Theater der Dinge. Després de Sant Jordi, presentarà Cases (X Kids) a les seves instal·lacions els dies 27 i 28 d'abril.

Els assistents a les diverses activitats organitzades amb motiu de la Diada podran, a més, passejar per un petit mercat de parades de Sant Jordi amb llibres en català i en alemany i conèixer les diferents institucions catalanes i alemanyes implicades en aquest projecte.

La celebració està organitzada per l'Institut Ramon Llull amb la Haus für Poesie, Schaubude Berlín, la Delegació del Govern de Catalunya a Alemanya i Turisme de Catalunya i compta amb el suport de Casal Català de Berlín, Catalanets, Castellers, Freie Universität, Humbold Universität i Wallstein Verlag.

D’altra banda, una vintena d’universitats de la Xarxa Llull (la xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior) organitzen activitats per Sant Jordi com representacions teatrals, rutes literàries, recitals, intercanvis de llibre i concursos de poesia. Hi participen autors com Pau Miró, Martí Sales i Emma Zafón. Les activitats tindran lloc a diferents països com Alemanya, Brasil, Cuba, els Estats Units, Irlanda i Hongria, entre d’altres.

Aquestes activitats s’han detallat avui en la roda de premsa que s’ha fet a l’Institut Ramon Llull per presentar els actes organitzats arreu del món amb motiu de Sant Jordi, i que ha comptat amb la participació de la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, la secretària general del DIPLOCAT, Laura Foraster, i el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda.

Per la Diada es duran a terme esdeveniments culturals a 90 ciutats de 21 països a través de les delegacions a l’exterior, com actes literaris, lectures dramatitzades, concerts, exposicions, tallers infantils, tastos gastronòmics, conferències o actuacions castelleres, sempre amb l’objectiu de difondre la llengua i la cultura catalanes. A més, DIPLOCAT recull a la web de https://booksandroses.cat/ca/ altres activitats per celebrar Sant Jordi que diferents entitats i associacions organitzen arreu del món.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"