Institut Ramon LLull

”Bestiari”, l’exposició de Carlos Casas amb imatges i sons dels parcs naturals de Catalunya, s'inaugura a la Biennal d’Art de Venècia

Arts.  18/04/2024

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha visitat l’exposició acompanyada pel director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, l’artista, Carlos Casas, i la comissària, Filipa Ramos. La inauguració ha comptat amb l’actuació de la compositora Marina Herlop.




Catalonia in Venice | Bestiari | Carlos Casas, el projecte comissariat per Filipa Ramos i produït per l’Institut Ramon Llull, s’ha inaugurat aquest dijous 18 d'abril i es podrà visitar fins el 24 de novembre a la 60a Exposició Internacional d'Art de La Biennale di Venezia, en el marc dels Eventi Collaterali.

Bestiari és una obra audiovisual immersiva en què els visitants se submergeixen en un entorn hipnòtic de sons i imatges que emeten animals i criatures que habiten els paisatges naturals i imaginaris de Catalunya. Utilitza com a punt de partida el text medieval Disputa de l’ase, que va escriure el 1417 Anselm Turmeda, considerat un dels fundadors de la literatura catalana.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat que la creació catalana torna a estar present a la Biennal consolidant “la potència de l’art català en els principals escenaris internacionals”. Garriga ha qualificat la instal·lació com “una experiència única, que ens parla de la salut dels nostres entorns naturals a través del so i ens fa repensar la nostra relació amb la natura”. La consellera ha felicitat Carlos Casas i Filipa Ramos per haver ideat una proposta artística que estableix “un diàleg del nostre patrimoni literari amb la natura i els reptes actuals”, que són “idees senyal d’un art clarament compromès”. La consellera ha subratllat que la proposta artística “ens recorda que en un moment de tant de soroll, escoltar és més important que mai.”

Per la seva part, el director de l’Institut, Pere Almeda, ha remarcat durant la inauguració que “Carlos Casas i Filipa Ramos porten el lema de la biennal d’enguany (Foreigns everywhere, Estrangers a tot arreu) més enllà, en un món on hem convertit en estrangers a la natura i l’animalitat. Aquest projecte ens permet redescobrir, reconnectar i escoltar la natura i l’animalitat com mai els havíem escoltat abans, i fer-ho és una manera d’evitar el col·lapse”. Almeda ha afegit que “la instal·lació és sorprenent, tecnològicament molt elaborada, i ens trasllada a un estat hipnòtic, com el somni que explica Turmeda a la Disputa de l’ase”.

L’artista barceloní Carlos Casas ha posat en relleu que el seu projecte documenta paisatges naturals de Catalunya per a futures generacions, que són testimoni d’aquests temps convulsos i de l’impacte que tenen en els nostres entorns. Casas ha explicat que “la instal·lació a Venècia vol proporcionar una experiència de relax i que el visitant es prengui un temps per connectar amb altres espècies d’una manera més directa”.

La comissària de l’exposició Filipa Ramos ha afirmat que “amb aquesta obra, Carlos Casas actualitza i constata l’actualitat de la Disputa de l’ase en el context en el que vivim, fent un significatiu reconeixement dels drets de la natura, i conscienciant sobre els efectes ambientals dràstics que provoca l’acció humana”.

La inauguració ha comptat amb l’actuació de l’artista Marina Herlop. La compositora catalana ha participat a Bestiari elaborant una peça sonora que forma part de la instal·lació.

La majoria dels sons i imatges de Bestiari s’han gravat en 11 parcs o espais naturals protegits del territori català. Els parcs naturals i espais protegits del territori català on s’han dut a terme gravacions per Bestiari són: el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la Reserva Natural de Mas de Melons i Secans de Lleida, l’Espai Natural Protegit de la Serra del Montsec, l’Espai Natural Protegit de la Serra de Boumort, la Reserva Nacional de Caça de Boumort, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i Parc Natural del Cap de Creus. Els rodatges s’han fet gràcies a la col·laboració dels responsables i els equips del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona.

La proposta curatorial de Filipa Ramos es fa ressò del tema de la Biennal d’Art 2024, Foreigners Everywhere (Estrangers a tot arreu), comissariada per Adriano Pedrosa, i va més enllà d’una visió antropocèntrica per incloure-hi el món natural.

L’IRL produeix i organitza la participació de la cultura catalana als Eventi Collaterali de la Biennal d’Art de Venècia des de l’any 2009.

En aquest enllaç trobareu el dossier de premsa de l’exposició, així com material fotogràfic i audiovisual.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"