Escèniques.  Avinyó,  08/07/2014

Borja González: ‘La sorra és, per naturalesa, un element màgic i de canvi continu’

Rêves de Sable, l’espectacle que l’il·lustrador Borja González i la companyia Ytuquepintas presenten a Avignon à la Catalane és diferent al que els espectadors esperen normalment en anar al teatre. Borja només necessita  les mans i sorra damunt un vidre: projectades en una gran pantalla, l’il·lustrador ens presenta  històries plenes d’emoció, amb només un moviment de la seva mà les atmosferes van canviant alhora que se succeeixen escenaris. Pura inventiva i creació que no deixa ningú indiferent. Tot plegat acompanyat per la interpretació en directe del teclista Roc Sala. Parlem amb ell sobre el seu espectacle i la seva participació al festival. 


Borja González a Somnis de Sorra

L’espectacle que vostè presenta al festival és diferent a les creacions que estem acostumats a veure, ja que la principal eina de treball és la sorra. Com s’estructura l’espectacle?

Somnis de Sorra ofereix a l’espectador diferents atmosferes que responen a la continuïtat de tota una vida del nostre protagonista. La introducció presenta l’època onírica on desperten els somnis d’un nen i segueix amb les seves vivències d’adult per acabar amb l’enyorança poètica i gairebé catàrtica de la vellesa.

Vostè treballa amb titelles, amb el circ, amb la sorra... L’espectacle engloba totes aquestes tècniques i disciplines?

La proposta utilitza diferents elements, ingredients essencials que em permeten explicar la història i són part de la fantasia transmesa. Considero que la sorra és per naturalesa un element màgic i canvi continu; la música en directe, les titelles i l’univers del circ permeten amalgamar els ingredients de la història.

Com va començar a utilitzar la sorra com a eina creativa?

Com a artista de circ i il·lustrador sempre he buscat portar les arts plàstiques a l’escena: pintar sobre un cavallet de gran format o realitzar quadres sobre un llenç giratori fent ús de l’acrobàcia i els equilibris. Per això, de forma natural i autodidacta fa uns 8 anys vaig introduir a la meva vida l’Art amb Sorra i a això he dedicat gran part de l’esforç i la investigació en el meu procés creatiu.

És una obra dirigida a infants o també agradarà a adults?

Quan vaig decidir presentar Somnis de Sorra no vaig pensar en un públic específic sinó en proposar un espectacle que arribés de forma diferent a nens, pares i avis. D’aquesta manera cada edat interpreta i gaudeix la història portant-la al seu moment vital.

A l’espectacle hi ha lloc per la improvisació?

Per descomptat. La història de Somnis de Sorra té la seva pròpia evolució i tot i que el fil conductor és sempre el mateix, s’ajusta al públic o l’indret. D’altra banda, en tractar-se d’un Art tan efímer cada espectacle és únic i la diferència sempre la marca el públic.

Quines son les seves expectatives de cara al Festival?

Entenc el Festival d’Avinyó com una gran plataforma plena d’oportunitats per a les companyies. Busco créixer com artista, gaudir d’altres espectacles i embriagar-me de la bogeria que ofereix la ciutat durant aquests dies. Sobretot vinc perquè m’agrada la meva feina, neix de forma natural en mi i la gaudeixo fins al punt de poder-ne parlar com d’una bonica forma de viure.

 
x04z13

La Companyia Ytuquepintas presenta Rêves de Sable (Somnis de Sorra) dins Avignon à la Catalane

Social Networks


Logos
L’Institut Ramon Llull és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Barcelona que té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.
Generalitat de Catalunya Govern de les Illes Balears Ajuntament de Barcelona
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer, Xarxa de municipis i entitats de les Illes Balears i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull