Institut Ramon LLull

Associacions internacionals de catalanística

Les associacions internacionals de catalanística són entitats acadèmiques que agrupen experts i estudiosos de la llengua i la cultura catalanes a diversos països amb l’objectiu de representar, fomentar i difondre la cultura catalana mitjançant la realització d’activitats diverses en els àmbits lingüístic, literari i cultural.

Les associacions promouen diversos projectes destinats a fomentar el desenvolupament de la recerca en l’àmbit de la catalanística (beques per a estudiants i joves investigadors, premis, etc.), difonen els resultats de la seva recerca per mitjà de seminaris, simposis i publicacions científiques, i fomenten la cooperació amb altres institucions i associacions amb interessos coincidents.

The Anglo-Catalan Society (ACS) was founded in 1954 in Oxford and it exists to promote awareness and appreciation of Catalan culture in Britain and Ireland and to encourage cultural relations between the two communities. While it serves as a professional forum for those involved in teaching Catalan Studies, the ACS is open to anyone who shares its fundamental goals.

One of the main activities is the annual conference, which has been held without interruption since the Society’s foundation. The programmes cover a wide diversity of topics (linguistic, historical, literary, sociological, musical, etc.) relating to all areas where Catalan is spoken, including Valencia, the Balearic Islands and French Catalonia.

The ACS publishes the online Journal of Catalan Studies and awards grants to students in the United Kingdom to enable them to attend and participate in its annual conference..

L’AILLC data de 1968 i va ser fundada oficialment l’any 1973; aplega les persones interessades per la llengua i la literatura catalanes i té per objectiu fomentar i difondre la cultura catalana, especialment la llengua i la literatura.

Cada tres anys organitza un col•loqui internacional sobre temes relacionats amb la filologia catalana, que afavoreix el contacte entre els estudiosos de la cultura catalana d’arreu del món, i en publica les actes. També publica semestralment la revista científica Estudis de Llengua i Literatura Catalanes i distribueix entre els membres informació regular sobre sessions de treball i sobre publicacions de l’especialitat.

L'Associació Francesa de Catalanistes té com a finalitat treballar pel desenvolupament de la recerca i l’ensenyament en tots els àmbits de la cultura catalana; difondre i publicar els resultats de les seves recerques per diferents mitjans (jornades d’estudi, seminaris, col•loquis i publicacions), i establir i mantenir el contacte entre els investigadors universitaris i els creadors dels països implicats en aquest camp de la recerca.

Llistat de membres

L’AISC es va crear el 1978 a iniciativa d’alguns professors universitaris de filologia, lingüística, literatura, història, història de l’art, arquitectura, etc. que es dedicaven als estudis catalans. Actualment agrupa persones interessades en les relacions italo-catalanes.

L’AISC desenvolupa la seva activitat en el sector de la llengua i la cultura catalanes, inspirant-se sobretot en criteris d’àmplia interdisciplinarietat, tant en l’àmbit de la recerca científica com en l’ensenyament, i es proposa alhora de promoure i difondre a Itàlia el coneixement crític del fet cultural català.

L’Associació Germano-Catalana té el seu origen en la Deutsch-Katalanische Gesellschaft (DKG). La DKG es va reunir per primera vegada el 15 d'octubre de 1983 a Karlsruhe, abans de celebrar la reunió fundacional el 17 de novembre de 1987 a Frankfurt am Main. El 2 d'octubre de 1997, l'assemblea de socis celebrada a Jena va decidir de canviar-ne el nom per Deutscher Katalanistenverband e.V.

L’Associació Germano-Catalana té com a objectiu la representació i el foment de la catalanística en l’àmbit científic en territori germanoparlant mitjançant la realització d’activitats diverses en els àmbits lingüístic, literari i cultural. Entre aquestes activitats destaca l’organització de diades i col·loquis de catalanística, especialment el Col·loqui Germano-català, l’edició i promoció de publicacions científiques, el foment de projectes científics i de noves generacions d'investigadors, i el foment de la cooperació interdisciplinària, especialment amb altres institucions i associacions de llengües romàniques i de la catalanística, tant en territori alemany com en altres territoris.

La Societat Catalana de l’Amèrica del Nord (NACS, per les sigles en anglès) és una entitat que agrupa investigadors, estudiants i persones que manifesten un interès general per qualsevol aspecte de la cultura catalana (literatura, lingüística, arts visuals i interpretatives, història i filosofia, entre altres disciplines).

La NACS, fundada el 1978 durant el I Col•loqui d’Estudis Catalans de l’Amèrica del Nord (celebrat a la Universitat d’Illinois a Urbana-Champaign), es dedica a fomentar i promoure els estudis de la llengua i la cultura catalanes a l’acadèmia nord-americana. La NACS intenta fomentar la presència i la divulgació del coneixement en el camp dels estudis catalans i ser un eix de referència, així com una veu pública, per a una xarxa d’investigadors en aquest camp. Amb aquesta finalitat, la NACS celebra col•loquis biannuals (i també simposis més petits) i publica la Catalan Review: International Journal of Catalan Culture.

ASSOCIACIÓ DE CATALANISTES DE L'AMÈRICA LLATINA

El 29 d'agost de 2012 es va celebrar a Guadalajara (Mèxic) l'assemblea constitutiva de l'Associació de Catalanistes de l'Amèrica Llatina (ACAL), amb l'objectiu de promoure els estudis de llengua, literatura i cultura catalanes als països llatinoamericans i de posar en contacte les dues comunitats.

El 21 de desembre de 2006, els presidents de les diferents associacions internacionals de catalanística van acordar la fundació de la Federació Internacional d’Associacions de Catalanística (FIAC). Aquestes institucions acadèmiques, que representen la cultura catalana a diversos països, sempre han intentat mantenir-se en contacte. Tot i així, encara mancava un organisme que les coordinés i es fes ressò de tots els seus esforços.

La FIAC pretén establir un diàleg entre les associacions que representen la llengua i la cultura catalanes dins i fora de l'àmbit lingüístic català, i potenciar-ne la tasca. Els propòsits fonamentals d’aquesta federació són la coordinació de les accions en suport de la cultura catalana arreu del món, i l’organització de projectes conjunts per garantir així la màxima projecció de les activitats de la catalanística internacional.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"