Institut Ramon LLull

Cercador

Palma acull les 33es Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza l’Institut Ramon Llull

Llengua.  Palma, 16/07/2019

La Universitat de les Illes Balears acollirà del 16 al 19 de juliol les 33es Jornades Internacionals per a Professors de Català organitzades anualment per l’Institut Ramon Llull. Les Jornades se celebren en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat.
Les Jornades Internacionals per a professors de català són el principal espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior. També són un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la innovació i de la docència. Enguany, hi participaran vuitanta docents d’universitats de més de vint països diferents, com ara les universitats de Mont-real, Brno, Los Angeles, Mèxic DF, Hèlsinki, l’Havana o Berlín, entre d’altres.

L'Institut Ramon Llull ofereix suport a més de 150 centres amb docència d’estudis catalans  d’arreu del món i subscriu acords amb les universitats per tal de promoure-hi els estudis de llengua i cultura catalanes.  

La sessió inaugural tindrà lloc dimarts 16 de juliol a les 15:30h a la sala d’actes del Parlament de les Illes Balears i hi participaran el President del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas; el Conseller d’Educació, Universitat i Recerca Govern de les Illes Balears, Martí March; la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga; el secretari d’Universitat de les Illes Balears, Francesc Xavier Grau; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet; i la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé.  

La conferència inaugural “De la paraula a la imatge”, la durà a terme Agustí Villaronga, director i guionista mallorquí de gran recorregut en el sector, amb una filmografia destacable com Tras el cristal (1987), El mar (2000),  Pa negre (2010), Incerta glòria (2017).

Al llarg dels quatre dies que duren les Jornades, el professorat de la Xarxa Llull participarà als tallers organitzats tant per docents de la Xarxa com per professors d’altres universitats, amb l’objectiu de compartir experiències i recursos sobre la docència de la llengua catalana.També s’hi han programat diverses activitats de caràcter cultural.      

La Xarxa Llull 

La Xarxa Llull a l’exterior és una peça cabdal de la projecció internacional de la cultura catalana en àmbits de màxima excel·lència. La Xarxa, a més de garantir la presència de la llengua i la cultura catalanes a les universitats del món mitjançant centres de recerca i càtedres de professors visitants en universitats d’excel·lència, fa possible la formació de joves professionals que poden contribuir a la projecció exterior de la cultura catalana i a facilitar els intercanvis culturals amb països estratègics i esdevé així un important instrument de la diplomàcia cultural.

La Xarxa Llull genera un valor molt important per a tots els col·lectius implicats: els estudiants, el professorat, les universitats de l’exterior, el sistema universitari i la mateixa societat dels territoris de parla catalana.  

Programes balears de la Xarxa Llull   

Al llarg de l’any, des de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, s’han programat tot un ventall d’accions internacionals amb la participació de les Illes Balears.

En la línia estratègica d’incrementar la visibilitat i el prestigi dels estudis i la recerca sobre la llengua i la cultura catalanes a l’exterior i gràcies a l’aportació del Govern de les illes Balears, durant aquest curs acadèmic s’ha continuat treballant per als dos nous espais de recerca en estudis catalans en universitats europees. Per una banda,  la Càtedra Marià Villangómez d’estudis catalans a la Universitat de Leipzig (Alemanya), que, aquest any 2019, preveu la presència del professor visitant Eduard Bartoll, qui impartirà durant el semestre de tardor diversos cursos per a estudiants de grau i de màster en els àmbits de la interpretació i la traducció audiovisual. A la vegada, està previst que s’hi organitzi un simposi. Per altra banda, se segueix contribuint a la recerca  des del Centre d’Estudis Catalans a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan a Polònia amb una jornada sobre escriptura i censura durant el franquisme, amb el recital poètic del duet mallorquí Vers Endins amb l’espectacle Ocellada, basat en l’obra poètica de Josep Maria Llompart.

La contribució del Govern de les illes Balears també ha permès seguir oferint la Balearic Island Studentship in Catalan Studies a la Universitat Queen Mary de Londres una beca de doctorat per a un estudiant postgraduat sobre estudis catalans per a l’estudiant Richard Huddleson, qui recentment ha participat al seminari Translating Catalan into Enlglish for a living en aquesta mateixa universitat.

Des de l’Institut Ramon Llull també es promouen diverses actuacions formatives adreçades als estudiants de fora del domini lingüístic, a fi que puguin desplaçar-se als territoris de parla catalana amb l’objectiu de millorar els seus coneixements de català i fer-hi una immersió lingüística i cultural. Enguany, s’han organitzat dues estades a les Illes Balears. La primera serà, en col·laboració amb la UIB, una estada lingüística a les Illes Balears que tindrà lloc a Mallorca i Eivissa de l’1 al 13 de setembre, en què participaran 30 estudiants de la XarxaLlull provinents de 13 països. La segona serà la quarta edició del Viatge cultural a Mallorca que se celebrarà de l’11 al 16 de juliol, en aquesta ocasió amb estudiants de la Universitat de Tolosa Jean Jaurès.

Finalment, s’han organitzat diverses activitats acadèmiques i culturals a les universitats, que han contribuït a fer visible i incrementar tant la presència com l’impacte social de la llengua i cultura catalanes a l’exterior, així com a crear un entorn favorable per estimular-ne la recerca. D’entre les activitats realitzades s’ha programat la participació d’escriptors i artistes balears com ara Sebastià Perelló a Sant Petersburg, Guiem Soldevila a Liverpool i Cambridge, Nora Albert a Salamanca o el menorquí Ponç Pons com a segon any d’autor de les obres de l’opció de català de les oposicions franceses.  

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"