Institut Ramon LLull

Els grans equipaments i formacions de música clàssica catalans, presents als millors escenaris del món aquesta primavera

Música.  27/03/2024

L’Institut Ramon Llull dona suport als grans equipaments i formacions de música clàssica per promoure l’extraordinari talent català a nivell internacional. En els propers mesos seran presents als escenaris d’algunes de les principals ciutats d’Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya, Portugal, Suècia, Xile, Grècia, Països Baixos, Finlàndia, Dinamarca, Suïssa, Polònia, Itàlia i Bèlgica, entre d’altres.




Es presenta una primavera especialment prolífica per a les formacions dels tres principals equipaments de música clàssica de Catalunya: L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música Catalana. D’aquesta manera, l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu, i tres dels cors del Palau de la Música Catalana (Cor de Cambra, Cor Jove de l’Orfeó Català i Cor Infantil de l’Orfeó Català) protagonitzen gires internacionals amb repertoris, o sota la batuta, de compositors i directors catalans com Raquel García-Tomás, Xavier Montsalvatge, Marian Márquez, Alicia Serrat, Glòria Coma i Pedrals o Janet Costa, entre d’altres, juntament amb destacades personalitats i formacions de la clàssica internacional com Ludovic Morlot, Gustavo Dudamel, Los Angeles Philharmonic (LA Phil) o l’Ensemble Vocale Pro Musica de Porto, i a través de xarxes com l’Ópera Latinoamérica. Serà un any, també, excepcional per a formacions referents de la clàssica catalana com Jordi Savall o el Quartet Casals, que oferiran més d’un centenar de concerts als millors escenaris del món.

Aquest mes d’abril, l’OBC brindarà dos concerts dirigits pel mestre titular Ludovic Morlot a l’Elbphilarmonie d’Hamburg (4 d'abril) i al Konserthuset d’Estocolm (6 d'abril). El repertori, que comptarà amb la interpretació de la mezzosoprano Fleur Barron, inclourà Las constelaciones que más brillan de Raquel García-Tomás, Cinco canciones negras de Xavier Montsalvatge, i tres obres de Maurice Ravel, Shéhérazade, Pavane pour une infante défunte i Daphnis et Chloé. Serà la primera vegada que l’OBC actua als Països Nòrdics i que la peça de Raquel García-Tomás, un encàrrec que va fer L’Auditori a aquesta compositora Premi Nacional de Música 2020, es presentarà a nivell internacional.

El Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i el Cor del Gran Teatre del Liceu portaran Fidelio de Beethoven, dirigida per Gustavo Dudamel, als principals auditoris d’Europa: al Gran Teatre del Liceu (26 i 27 de maig), a la Philarmonie de París (31 de maig) i al Barbican de Londres (3 de juny). A més, el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, en col·laboració amb Los Angeles Philharmonic (LA Phil), oferirà una versió semiescenificada d’aquest clàssic al Walt Disney Concert Hall de Los Angeles (16 i 17 de maig). Es tracta d’una innovadora producció de l’única òpera de Beethoven creada tant per a audiències sordes com oients, que es va estrenar el passat 2022 en coproducció amb el destacat Deaf West Theatre de Los Angeles, i que compta amb el cor veneçolà Coro de Manos Blancas. Una gira d’altíssima exigència que suposa un reconeixement a l’excel·lència i la qualitat de les formacions del Palau i del Liceu.

El Gran Teatre del Liceu expandeix el seu projecte Oh!pera a Llatinoamèrica en col·laboració amb el prestigiós Teatre Biobío de Xile i la xarxa Ópera Latinoamérica. D'abril a novembre, l’equip d'artistes encapçalats per la compositora Marian Márquez i la directora escènica Alicia Serrat, amb la supervisió del mentor del projecte, Àlex Ollé, representaran damunt l’escenari del Teatre Biobío de Concepción la micro òpera Filles del món, que comptarà amb la participació d’artistes i estudiants universitaris de la ciutat.

També a l’abril, el Cor Jove de l’Orfeó Català participarà en un intercanvi cultural coincidint a l’escenari amb l’Ensemble Vocale Pro Musica de Porto, un projecte comú que clourà amb dos concerts: el primer serà el 7 d’abril a la Casa da Música de Porto, i el segon el 14 d’abril al Palau de la Música Catalana. Una proposta que explora la tradició de la música coral de Portugal i Catalunya, com a part del seu patrimoni cultural, estenent-se també al d'Amèrica Llatina, sense perdre de vista els estàndards de jazz, en un viatge que incorpora compositors actuals i al·lusions històriques.

El Cor Infantil de l’Orfeó Català també viatjarà a Portugal per participar en un concert molt especial el 18 de maig, a l’Església de Sant Francesc de Guimarães, acompanyat del Coro Jovens Cantores de Guimarães. Un concert dirigit per Glòria Coma i Pedrals i Janet Costa amb Pau Casan al piano, que també es podrà veure al Palau de la Música Catalana el 8 de juny.

D’altra banda, serà un any de gran activitat per Jordi Savall. El mestre, un dels màxims representants de la música barroca al món, farà una setantena de concerts als millors auditoris internacionals. Aquesta primavera visitarà algunes de les principals ciutats d’Estats Units amb la formació Orquestra Hespèrion XXI, amb bona part de les entrades ja exhaurides. Al maig actuarà a les principals capitals europees amb la seva formació Le Concert des Nations, destacant el concert a la Philarmonie de París del 27 de maig.

Per la seva part, el Quartet Casals oferirà més d’una trentena de concerts en la seva gira internacional, presentant diferents repertoris de Beethoven, Haydn o Xostakóvitx. Seguirà interpretant, a nivell internacional, el lluminós repertori de L’Art de la fuga de J. S. Bach, programa que va estrenar l’any passat i que aquest mes d’abril portarà a Alemanya (13 d’abril), Dinamarca (15 d’abril), Finlàndia (17 d’abril) i Països Baixos (18 d’abril).

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"