Institut Ramon LLull

Cercador

L’Institut del Teatre lidera la participació de Catalunya a la Quadriennal d’Escenografia de Praga 2019 amb el suport del Llull

Escèniques.  Praga, 30/05/2019

L'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona lidera la novena participació de Catalunya a la Quadriennal d’Escenografia de Praga (PQ19), l’exposició internacional d’escenografia més important del món, que tindrà lloc entre el 6 i el 16 de juny de 2019 a la capital de la República Txeca. La presència de Catalunya en la PQ19 es concretarà en les exposicions «Països i Regions» i «Estudiants», dues de les seccions de caire competitiu més importants i prestigioses del certamen. A més, també participarà amb una conferència en la secció PQTalks i un espectacle en la PQStudio. La participació de Catalunya a la Quadriennal 2019 és una iniciativa de l’Institut del Teatre, amb la col·laboració l’Institut Ramon Llull.
En la presentació de l’esdeveniment, la directora de l’Institut del Teatre, Magda Puyo, ha qualificat l’assistència a la Quadriennal com una  “gran oportunitat per al país i per a l’Institut del Teatre”, alhora que ha destacat la importància creixent del “disseny escènic com a part activa de la creació, entès com un treball cada cop més transversal, on es treballa la fusió de disciplines i artistes”. Per la seva banda, la directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, ha subratllat que és molt bona notícia la continuïtat de la presència catalana a la Quadriennal, i ha assegurat que col·laborar en el projecte “és una missió” de l’Institut Ramon Llull. També ha destacat la importància de l'escenografia ja que "aquesta crea un món físic que no és una altra cosa que l'ànima dels personatges". 

Les instal·lacions que es presenten a la Quadriennal s’han gestat, tal com ha explicat una de les comissàries de la PQ19-Catalunya, Bibiana Puigdefàbregas, a partir de tres conceptes clau: la composició transversal dels equips de creació, el disseny de propostes performatives i participatives enlloc d’escenografies purament d’exhibició o mostra, i per últim, la influència de la situació d’excepcionalitat social i política viscuda a Catalunya en els darrers anys.

Diàleg d’escenògrafs

En l’exposició de «Països i Regions», Catalunya participa amb la instal·lació Prospective Actions (Catalunya 2004-2018), signada per les escenògrafes Laura Clos "Closca" i Xesca Salvà, i els dramaturgs Marc Villanueva i Pau Masaló, tots ells graduats a l’Institut del Teatre. Els quatre creadors proposen una instal·lació interactiva, on es convida el públic a jugar i prendre consciència sobre els enfrontaments entre les estructures de poder i la societat. La proposta es va desenvolupar a partir del diàleg amb sis escenògrafs catalans com són Cube.bz, Anna Alcubierre, Eugenio Swarzwer, Sílvia Delagneau, Max Glaenzel i Paco Azorín, als quals se’ls va preguntar per sis conflictes urbans succeïts entre el 2004 i el 2018 a Catalunya, que mostren la tensió entre el control policial i les noves formes d’utilitzar i crear espai públic.

Instal·lació dels alumnes

Theáomai és el títol de la proposta de quatre alumnes de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) de l'Institut del Teatre, Lola Belles, Sergi Cerdan, Sara Espinosa i Lluc Ubach, que es podrà veure a l'exposició «Estudiants». La instal·lació és una escultura en forma de cub gegant que convida el visitant a entrar-hi, guiat pels versos d’una poema. A l’interior, els quatre alumnes presenten una acció que esdevé el centre de l’escena i la transforma, agafant un paper de compromís amb la llibertat d’expressió, i convidant l’espectador a través de l’observació a elaborar el seu propi discurs.

Catalunya, a debat

Catalunya també participarà a la secció «PQTalks» amb la conferència Catalunya. Art i Democràcia, en la qual intervindran Magda Puyo, directora general de l'Institut del Teatre; Bibiana Puigdefàbregas i Marta Rafa, comissàries per la PQ19-Catalunya, i Joan M. Minguet, professor d'art contemporani i cinema i crític d'art. La xerrada respon a una petició expressa que l’organització de la Quadriennal ha fet a la delegació catalana per tal de conèixer la repercussió que la situació política actual a Catalunya està tenint sobre les arts escèniques. Així, es presentarà una cronologia de fets des de l’1 d’octubre del 2017, i les respostes artístiques generades a Catalunya.

D’altra banda, en el marc de la secció «PQ Studio» es presentarà l’espectacle Quan les parets parlen, de les escenògrafes Núria Vila i Laura Clos “Closca”, amb la col·laboració del director d’escena Marc Chornet. L’espectacle utilitza el so d’entorns urbans i imatges preses dels seus murs, proclames de dolor, llibertat, ideals i somnis. Aquest material tan universal i alhora tan propi de cada ciutat esdevé el narrador de la història.

Un aparador de rellevància internacional

La Quadriennal de Praga, que se celebra cada quatre anys des de 1967, constitueix una plataforma internacional de trobada i intercanvi entre professionals, estudiants, escoles, arquitectes, pedagogs, investigadors i públic interessat en el món del disseny escenogràfic en el sentit més ampli de la paraula. Durant els onze dies de l’edició d’enguany hi haurà representats 79 països, al voltant de 800 artistes d’arreu del món, i unes 600 activitats entre performances, workshops, xerrades i altres esdeveniments.

L’Institut del Teatre, des de l’especialitat d’Escenografia, ha liderat des de l’any 1987 la participació a la Quadriennal. Durant les set edicions compreses entre 1987 i 2011, ho va fer al capdavant de la delegació espanyola, i des del 2015 com a comissari de Catalunya. Així doncs, la del 2019 és la catorzena edició de la Quadriennal de Praga, la novena amb participació catalana i de l’Institut del Teatre, i la segona en què Catalunya participa de forma autònoma.

Des de la primera edició han estat comissaris Josep Montanyès, Isidre Bravo, Guillem Jordi Graells, Ramón B. Ivars, i Bibiana Puigdefàbregas, que repeteix el càrrec en l’edició de 2019, junt amb Marta Rafa. En l’edició de 1991, la Quadriennal de Praga va reconèixer l’aportació catalana amb dos diplomes d’honor i tres medalles d’or.

Catàleg-web

Com en l’edició anterior, s’ha creat un catàleg web on s’avancen els continguts del que serà la presència de Catalunya a la PQ19, i en el qual es recollirà tota la informació generada durant l’esdeveniment per a la seva posterior consulta.

Aquesta és la segona edició que Catalunya participa amb estand propi.  Presentarà dues instal·lacions, una conferència i una peça escènica

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"