Institut Ramon LLull

Cercador

Lleida acull una nova edició de les Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza l’IRL

Llengua.  Lleida, 15/07/2015

La Universitat de Lleida serà l’escenari, un any més, de les Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza anualment l’Institut Ramon Llull. Al llarg de quatre dies, més de 80 docents de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior que coordina l’IRL participaran a presentacions i tallers a l’entorn d’activitats d’innovació docent i estratègies d’aprenentatge del català com a llengua estrangera, a càrrec de professorat especialitzat, tant d’universitats catalanes (UdL, UB, UPF, UAB) com dels propis docents de la Xarxa. 

Podeu seguir el dia a dia de les Jornades aquí
La inauguració, que tindrà lloc el proper dilluns 20 a les 16h, anirà a càrrec del secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Antoni Castellà. També hi intervindran el director de l’IRL, Àlex Susanna, i el rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández.

 

Josep Vallverdú, escriptor, traductor i lingüista lleidatà, serà l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural Expressivitat i impacte de la llengua. D’altra banda, la conferència de cloenda, amb el títol La Secció Filològica de l’IEC: l’exercici de l’autoritat lingüística al segle XXI, tindrà lloc dijous a les 11.30h i anirà a càrrec de Ramon Sistac, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i professor de la UdL.

Formant els futurs traductors

Les universitats de l’exterior que imparteixen docència d’estudis catalans són un planter de futurs traductors de literatura catalana, entre d’altres possibles sortides professionals. És per aquest motiu que un dels temes centrals d’aquestes jornades és la traducció. Així, s’impartirà una sessió sobre Tècniques de traducció i interpretació com a eines a l’ensenyament de llengües estrangeres a càrrec de Carsten Sinner, professor de la Universitat de Leipzig, on s’ofereixen estudis de traducció en què el català s’estudia com a segona o tercera llengua romànica, amb un recorregut de 60 crèdits, i la traducció centrarà també alguns dels tallers programats per als assistents com ara un taller sobre traducció audiovisual i un altre sobre traducció en (tele)col·laboració.

Al llarg de dimarts i dimecres els professors podran participar en diversos tallers d’entre la quinzena que s’han programat. Alguns d’aquests tallers són impartits per professorat extern a la Xarxa i d’altres els imparteixen els propis professors de la Xarxa, que comparteixen les seves experiències docents. Els continguts van des de les qüestions metodològiques fonamentals a l’hora d’ensenyar llengua catalana a estrangers i recursos innovadors per fer les classes més útils i atractives fins a qüestions més complexes com l’ensenyament de la gramàtica o una sessió dedicada a la llengua i la cultura catalanes aplicades a les relacions internacionals.

Enguany, a les Jornades s’hi presentarà el conveni de l’IRL i el FC Barcelona en virtut del qual els estudiants i professors de la Xarxa Universitària d’estudis catalans a l’exterior podran realitzar recerca al Centre d’Estudis i Documentació del FC Barcelona, que compta amb un arxiu històric i un fons gràfic, una biblioteca especialitzada en l’esport i el Barça i una hemeroteca amb les principals publicacions en l’àmbit blaugrana. La presentació tindrà lloc dimecres i anirà a càrrec de Manel Tomàs, responsable del Centre de Documentació blaugrana. El mateix dia també es farà la presentació de la Col·lecció Set Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana (dels segles XIV-XX) amb Joan Santanach, de la Fundació Carulla, i Paco Solé Parellada, del restaurant Set Portes.

Per al seguiment de les Jornades a la xarxa podeu utilitzar l’etiqueta  #JIPC15

Del 20 al 23 de juliol es trobaran els docents de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"