Institut Ramon LLull

12/01/2024. Convocatòria de comunicacions per participar al III Seminari d'estiu de la NACS, que es farà a Barcelona

La North American Catalan Society (NACS) organitza, per tercera vegada, el Seminari d’Estiu...

04/12/2023. La Universitat de Siena inaugura un Centre d’Estudis Catalans (CAT)

L’activitat principal del CAT serà la recerca, divulgació, formació i ...

29/11/2023. Granada acull unes jornades de formació per a professorat d’estudis catalans d’Espanya i Portugal

Organitzades per l’Institut Ramon Llull, les jornades formen part del programa de formaci&o...

Llengua

El català a la societat

El català, llengua de cohesió social, d’ensenyament i de ciència

La llengua catalana és l'eina fonamental de cohesió social i d'integració d'una societat que ha estat, des de sempre, una terra d'acollida per motius geogràfics i socioeconòmics. El català és la llengua vehicular de l’ensenyament a les escoles, instituts i universitats. Els nouvinguts disposen de més de 1.000 aules d’acollida de l’ensenyament primari i secundari. La xarxa d’escoles de l’associació cultural La Bressola, a la Catalunya del Nord, i els projectes Joan Palomba i la Costura a l’Alguer promouen la docència de la llengua catalana en aquests territoris.

Els territoris on es parla català disposen de 21 universitats. La majoria s’inscriuen en programes d’intercanvi internacional, cosa que afavoreix el contacte d’estrangers amb la cultura catalana. La comunitat investigadora que desenvolupa la seva tasca als 24 parcs científics i als més de 40 centres d’alta recerca existents a Catalunya s’expressa en català paral·lelament a l’anglès.

Creació en català

La creació literària en català compta amb textos escrits, ininterrompudament, des del segle XII i actualment disposa de més de 1.200 autors literaris vius. Altres àmbits de la cultura catalana com la creació audiovisual o les arts escèniques també han gaudit tradicionalment d’un ampli reconeixement internacional. A més, la cultura catalana ha estat representada en certàmens i fires de tot el món com la Fira de Frankfurt el 2007.

La xarxa

El català és la vuitena llengua més activa a internet i més de dos milions d’internautes naveguen en català. El 16 de setembre del 2005 es posava en funcionament el domini .CAT, el primer concedit a una comunitat lingüística i cultural sense Estat. Actualment,  té més de 53.000 dominis registrats. La versió de la Viquipèdia en català vas ser la primera a aparèixer, el 2001, després de l’anglesa i ja ocupa la tretzena posició en nombre de pàgines desenvolupades. També són en català alguns dels llocs web més visitats com Google, Facebook o Youtube.

Els mitjans de comunicació

La presència catalana als mitjans de comunicació és avalada per una programació de qualitat i una audiència fidel. Entre els canals televisius de més pes social a Catalunya hi trobem el canal de notícies 3/24.cat, o els canals general TV3 i 8tv; IB3 a les Illes Balears o el Canal9 al País Valencià. Tots es poden seguir també a través d’Internet amb serveis a la carta.
Pel que fa a la ràdio, les diverses emissores públiques autonòmiques de Catalunya (iCatfm, Catalunya Informació, Catalunya Música, Catalunya Ràdio...), de la Comunitat Valenciana (Canal9), i de les Illes Balears (IB3), juntament amb algunes emissores privades (Rac1, FlaixFM...) i un gran nombre d’emissores locals garanteixen una presència remarcable del català a les ones.
El català a la premsa escrita representa el 20% de la difusió total de premsa quotidiana també és present a la xarxa com el recent diari Ara, o les publicacions més veteranes d’El Periódico de Catalunya, El Punt Avui, el Diari de Balears, el Diari d’Andorra, La Vanguardia o el setmanari El Temps editat al País Valencià. A més, cal afegir-hi unes 250 revistes i publicacions especialitzades.

Cartell de Josep Obiols, 1920
Cartell de Josep Obiols, 1920

El català és la vuitena llengua més activa a internet i més de dos milions d'internautes naveguen en català

Logo del domini.cat
Logo del domini.cat
Canal 324
Canal 324 en línia
    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"