Institut Ramon LLull

13/03/2024. La cultura gastronòmica, eix temàtic del Xè Congrés de l’Associació Francesa de Catalanistes a París

La Facultat de Lletres de la Sorbona acollirà, del 14 al 16 de març, el desè...

05/03/2024. La Xarxa Llull reivindica el 8 de març amb diverses activitats en universitats de l’exterior

Algunes de les activitats més destacades són unes jornades al Centre d’Estudi...

12/01/2024. Convocatòria de comunicacions per participar al III Seminari d'estiu de la NACS, que es farà a Barcelona

La North American Catalan Society (NACS) organitza, per tercera vegada, el Seminari d’Estiu...

Llengua

Què és el català i on es parla

El català és una llengua romànica de la branca occidental. Presenta dues varietats dialectals fonamentals: el català oriental i l'occidental, que contenen diferències lèxiques, fonètiques i gramaticals. La llengua catalana al País Valencià també rep el nom de valencià per tradició històrica. El domini lingüístic s'estén sobre 68.000 Km2 de quatre estats europeus: Andorra, Estat espanyol (Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Franja de Ponent, a l'Aragó, i el Carxe, a Múrcia), França (Catalunya del Nord) i Itàlia (la ciutat de l'Alguer a l'illa de Sardenya).

Aquests territoris compten amb més de 13 milions d'habitants –la majoria a l'Estat espanyol– dels quals uns 10 milions parlen català.

Parlants i territori

La llengua catalana és de les mitjanes de la Unió Europea en nombre de parlants, al costat de llengües com el suec, el grec o el portuguès d'Europa.

A l'Estat espanyol, un 41% dels habitants viu a comunitats autònomes que tenen més d'una llengua oficial (ja sigui el català, el basc o el gallec), i gairebé un terç de la població (29%) viu en territoris on la llengua pròpia és el català. A la Vall d'Aran, al nord-oest de Catalunya, també hi és oficial l'occità o aranès. El 95% dels ciutadans de Catalunya, de les Illes Balears i d'Andorra entenen el català. Per altra banda, al País Valencià, els ciutadans que entenen el català són un 80%.

El català, llengua del present

El català és una llengua de demografia mitjana activa i viva en els territoris en què es parla:

  • És la novena llengua més parlada a la Unió Europea
  • És oficial en un estat sobirà (Andorra), i en tres comunitats autònomes espanyoles és cooficial juntament amb el castellà (Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears).
  • Es transmet de manera intergeneracional amb normalitat i és present en tots els mitjans de comunicació dels territoris catalanoparlants
  • Té una tradició i vitalitat literària, a més d'una cultura rica
  • És un idioma plenament codificat, normativitzat i estandarditzat amb un total consens acadèmic
  • És la vuitena llengua a Internet

Marc legal

A Catalunya, al País Valencià (Comunitat Valenciana) i les Illes Balears, el català és declarat pels respectius estatus d'autonomia com a llengua pròpia del territori i hi és la llengua oficial juntament amb el castellà. A més, a Catalunya, a la Vall d'Aran conviu amb l'occità, que rep el nom d'aranès, també reconegut com a llengua oficial.
Cada parlament autònom ha adoptat lleis lingüístiques específiques:

Pel que fa al reconeixement a la Unió Europea, s'han establert acords pels quals qualsevol persona es pot adreçar en català a la Comissió Europea, al Consell de Ministres o al Defensor del Poble en català. També, el Parlament Europeu l'any 1990 va resoldre incloure una versió catalana dels textos i resolucions fonamentals de la UE.

Mapa del domini lingüístic del català
Mapa del domini lingüístic del català

La llengua catalana és de les mitjanes de la Unió Europea en nombre de parlants, al costat de llengües com el suec, el grec o el portuguès d'Europa

Llengües a europa
Infografia de la Generalitat de Catalunya de Juliol de 2012
    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"