Imprimir

Xavier Boliart

Música contemporània

(Xavier Boliart, Barcelona 1948)

Va estudiar piano, solfeig, composició i direcció d’orquestra al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, al qual segueix vinculat actualment en qualitat de catedràtic de Matèries Analítiques i Creatives. Posseeix diversos guardons, entre ells el premi Ciutat de Barcelona (1975), el premi Internacional Pau Casals (1976), el premi Ferran Sors de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona (1985) i el premi SGAE (1986 i 1987).

És autor de més d’un centenar de composicions d’estètica independent, entre les quals destaca la seva atenció particular envers la música de cobla. Ha escrit més d’una trentena de sardanes i altres creacions per a aquesta formació que han estat guardonades en diferents certàmens musicals. Entre elles destaca el que ha estat el primer Concert per a tenora i orquestra de la història, estrenat el 3 d’octubre de 1999 per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció de Lawrence Foster i Jordi Figaró com a solista, amb motiu del 150è aniversari d’aquest instrument. Posteriorment ha continuat documentant aquest interès amb obres per a tenora i banda i tenora i carilló.

És autor també d’obres simfòniques, de cambra, instrument solista, percussió i veu; entre elles, Sis peces (1975), Simfonietta per a banda (1984), Duet. Suite per a marimba i orquestra de corda (1991), Divertiment per a orquestra de corda (1994), Frivolité, per a guitarra i orquestra de corda (2001), Caprici per a tenora i piano (2004), Tres poemes inconnexos per a recitador i banda simfònica (2006), sobre textos de Francesc Pi de la Serra, Xalest (2007) i Karikatures (2008).

S’interessa particularment per la pedagogia musical i ha publicat el mètode Tècnica bàsica de llenguatge musical.

 

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull