Imprimir

Joan Vives

Música contemporània

(Joan Vives, Barcelona 1953)

Compositor, arranjador i director d’orquestra. Va estudiar piano a l’Acadèmia Marshall i, posteriorment, composició, orquestració i contrapunt amb Manel Oltra, i direcció d’orquestra amb Antoni Ros Marbà. Autèntic enamorat del teatre musical, la seva carrera ha estat centrada bàsicament en els àmbits escènic i audiovisual.

La seva primera creació en aquest sentit va ser la música de    Granja Animal    el 1976, una òpera rock basada en la famosa novel·la de  George Orwell . Al llarg de la seva dilatada trajectòria ha col·laborat especialment amb els grups  Dagoll Dagom  i  La Cubana  en la creació, composició i direcció de musicals com  El Mikado, Glups!, T’odio, amor meu, Els pirates  i  Cegada de amor . Dins la seva activitat més recent destaca el musical  Un cau de mil secrets , muntatge de caràcter familiar i didàctic, encàrrec de la Fundació Caixa Catalunya, centrat en el treball de l’arquitecte  Antoni Gaudí  i en una de les seves creacions més emblemàtiques, la Casa Milà, més coneguda per la Pedrera, de Barcelona, on es va estrenar amb gran èxit el desembre de 2009. També ha escrit música incidental i un tema per a l’obra teatral  Noies de calendari  (2012). És autor de les bandes sonores de més d’una dotzena de pel·lícules. Entre elles,  Un parell d’ous, La ràdio folla i El complot dels anells de Francesc Bellmunt; Qui t’estima, Babel  i  Un submarí a les estovalles  d’ Ignasi P. Ferré , i  Barcelona Connection  de  Miquel Iglesias .

El seu estil comunicatiu i la força lírica i rítmica de les seves partitures el van convertir en un dels més grans exponents del neosimfonisme cinematogràfic de l’Estat espanyol, amb una partitura plena de referents operístics. Més divulgades, encara que també més anònimes, són la seva extensíssima obra per a publicitat –és autor de més de un miler de jingles– i les seves sintonies per a programes de ràdio i televisió. També és autor de les sintonies de Catalunya Ràdio, Catalunya Música i Catalunya Informació. La seva creació concertística és escassa, ja que es limita exclusivament a extractes i suites de les pròpies composicions.

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull