Imprimir

Bernat Vivancos

Música contemporània

(Bernat Vivancos, Barcelona 1973)

Compositor, organista i pianista, s’inicià en la música amb el seu pare, organista a Barcelona. Als deu anys començà els estudis a l’Escolania de Montserrat sota la direcció del pare Ireneu Segarra i continuà la seva formació a Barcelona com a pianista, amb Maria Canals a l’Acadèmia Ars Nova, i com a compositor, amb David Padrós.

A partir de 1998 inicià una fructífera etapa formativa al Conservatori de París, a la classe de Guy Rebel, i posteriorment estudià composició i sonologia amb  Lasse Thorensen  a l’Acadèmia Estatal Noruega de Música, fet que marcaria decisivament la seva estètica musical. Diversos reconeixements internacionals avalen la seva trajectòria, entre ells el primer premi de música electroacústica Méthamorphoses de Brussel·les (2000).

És autor d’un ampli repertori de música vocal i instrumental, amb una particular atenció a la música orquestral, terreny en el qual destaca  L’ombre des rêves , per a saxòfon i orquestra, i  La ciutat dels àngels  (2002), obra guanyadora del concurs Gaudeamus d’Amsterdam.  L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya  (OBC) va estrenar el desembre de 2006, sota la direcció de  Hans Graf ,  Blau , composició per a gran orquestra en què l’autor mostra la seva fascinació pels colors i les textures. També posseeix un gran interès  Còdex . Tres glosses sobre fragments del    Llibre Vermell    de Montserrat, recreació orquestral de quatre cants del famós còdex medieval amb totes les possibilitats que ofereix una orquestra del segle XXI. L’obra, estrenada per l’OBC sota la direcció de  Salvador Mas  a l’Auditori de Barcelona el 2007, es presentà també a l’Alte Oper de Frankfurt, en el marc de la participació de Catalunya com a invitada a la Fira Internacional del Llibre d’aquesta ciutat.

La música coral també ocupa una important parcel·la en la seva producció, amb obres com  L’ametller ,  Cançó de bressol  i  Le petit berger  i peces religioses com un  Magnificat  i una  Salve Regina , a més de la cantata  El gran alquimista , amb text de  Miquel Desclot , estrenada el maig de 2007 a l’Auditori de Barcelona, en el marc del programa pedagògic Cantània. Molt important també ha estat l’edició, el 2011, del disc  Blanc , un recull d’obres corals enregistrades pel  Cor de la Ràdio de Letònia , que el segell català Neu Records, pioner en noves tecnologies aplicades a l’enregistrament de música contemporània, llançà al mercat en una innovadora edició multiformat: CD, MP3, alta definició i 5.0 surround. La mateixa formació va oferir, el 21 de setembre de 2013, a la Seu Vella de Lleida i sota la batura del seu director principal, Sigvards Klava, un concert dedicat íntegrament a l'obra d'aquest compositor. 

Professor de Composició i orquestració a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), en la temporada 2007-2008 va ser nomenat director musical de  l’Escolania de Montserrat , formació per a la qual també ha escrit diverses obres.

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull