Imprimir

Josep Vila

Música contemporània

(Josep Vila, Barcelona 1966)

Pianista, director de cor i orquestra, compositor i arranjador. Estudià al Conservatori Municipal de Música de Sabadell, on va cursar la carrera de piano. Posteriorment estudià composició amb Benet Casablancas i Josep Soler al Conservatori de Badalona, i direcció d’orquestra amb Salvador Mas al de Barcelona. Paral·lelament, treballà la direcció coral amb Manuel Cabero, Pierre Cao i Laszlo Heltay, i durant el curs 1995-1996 estudià a Suècia amb Eric Ericson.

El 1990 fundà el Cor Lieder Camera de Sabadell i de 1991 a 1995 va ser director de la Coral Càrmina de Barcelona. El 1998 va assumir la direcció de l’Orfeó Català. Com a compositor, el seu treball es dirigeix especialment a la música vocal/instrumental. Influït per Bartók, Stravinski i Xostakòvitx, el seu llenguatge musical beu tant de les fonts de l’impressionisme francès com d’influències més recents, com la del compositor suec Ingvar Lidholm, i en línies generals segueix una directriu estètica que renova amb elegància, vitalitat i naturalitat les fermes arrels populars lligades històricament a la gran tradició coral catalana.

És autor d’una col·lecció de trenta composicions per a cor infantil, juvenil i piano; vint obres per a cor mixt a cappella, tres per a cor i orquestra i una per a cor i orgue. També és autor de sis cantates i una suite per a cobla. Entre elles destaquen Tedeum per a mezzosoprano, cor i orquestra, estrenada el 2002 per l’Orquestra Barroca Catalana i la Coral Polifònica de Vilafranca; El Mirador (2003), poema simfònic per a orquestra i cor, i les cantates El campaner de Taulí, amb text del poeta Miquel Desclot, i El motí, amb text de Josep Pedrals, estrenada en el marc del programa educatiu Cantània 2008.

En la temporada 2007-2008 va assumir la direcció del Cor de RTVE fins a 2010 i actualment n’és el principal director convidat. Des de l’abril de 1998 és director de l’Orfeó Català i des de setembre de 2011 compagina aquest càrrec amb la titularitat del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, fruït de la voluntat de la institució d’unificar i donar més projecció a les seves formacions vocals. En aquesta mateixa línia s’insereix el concert programat per a juliol de 2013 al Palau de la Música, en el qual ambdues formacions interpretaran el Réquiem de Fauré amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín dirigida per Sir Simon Rattle. Com a director convidat ha treballat amb orquestres com la de RTVE, la Filarmónica de Málaga i la Simfònica del Vallès, i amb cors com la Capella de Santa Maria del Mar, l’Acadèmia Franz Liszt de Budapest i el World Youth Choir en l’edició de 2010. És professor de direcció coral de l’ESMUC.

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull