Imprimir

Josep Maria Pladevall

Música contemporània

(Josep Maria Pladevall, Sabadell 1956)

Estudià harmonia, contrapunt, fuga, composició i instrumentació al Conservatori Municipal de Barcelona. També va cursar el títol superior de flauta de bec amb Romà Escales, i va ampliar aquests estudis amb M. Miessen. Posseeix una trajectòria destacada com a intèrpret amb els grups Quartet de Bec Frullato i Bec a Quatre, amb els quals ha dut a terme un treball intens de divulgació de la música contemporània per a flauta de bec.

Com a compositor, el seu catàleg abraça unes vuitanta obres, des de música de cambra fins a simfònica, amb un especial interès en la música vocal, tant lied com gènere coral. Entre altres, ha musicat poemes de Miquel Desclot (el cicle Cançons de la lluna al barret i Cantata del mussol en sol, 1985), Jacint Verdaguer (entre altres, el cicle Al Món, de 1995, per encàrrec de l’Any Verdaguer), Pere Quart (el cicle Secrets, 2002) i Màrius Torres (Cançons a Mahalta, 2006).

En l’apartat de cambra es poden citar Obertura (1985), per a quartet de corda i piano; Epigrames (1989), per a piano; Trio de corda (1992); Soliloqui (1993), per a violoncel, i la reflexiva Cadència (1997), per a grup instrumental. Per a flauta de bec ha escrit nombroses obres, entre les quals el quartet Scherzo (1992). En el terreny simfònic destaca Poema sonor (1998), estrenat per l’Orquestra Simfònica del Vallès sota la direcció de Salvador Brotons. Ha escrit també música per a diversos muntatges cinematogràfics. La seva producció cambrística inclou Septet (2007) i Sextet per a corda (2009), estrenat per Solistes de l’OBC, i el seu ampli catàleg de música vocal i coral inclou entre els seus últims treballs una obra per a quartet vocal, El poeta adolescent (2010), sobre poemes de Joan Vinyoli.

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull