Imprimir

Xavier Pagès

Música contemporània

(Xavier Pagès, Sant Pere de Ribes 1971)

Compositor i director d’orquestra. Alternà estudis musicals al Conservatori Municipal de Barcelona i al del Liceu, amb Margarita Serrat i Montserrat Almirall (piano), Salvador Pueyo (composició) i Albert Argudo (direcció d’orquestra). Va completar la seva formació al Conservatori de Viena i va assistir a diversos cursos de direcció i composició amb A. Ros Marbà, Carles Guinovart i Albert Sardà. Com a director actua regularment en festivals i auditoris de tot Catalunya; ha col·laborat amb formacions de França, Romania i Alemanya i va ser titular de la Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona de 2004 a 2009.

Com a compositor ha estat guardonat pel Concurs de la Federació Catalana d’Entitats Corals (2002), el Concurs Internacional de Composició de l’Oare String Orchestra (Regne Unit, 2004) i el 17è Concurs Internacional de Composició 'Ciutat de Tarragona' (2010), en aquest cas amb l’obra Ecos, per a piano i orquestra simfònica, estrenada pel pianista Alex Alguacil i l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció de Paul Mann, el juny de 2011 a Tarragona.

És autor de prop de mig centenar d’obres de cambra, simfòniques i, molt en especial, composicions per a cobla, cor i veu solista, entre les quals destaquen Scherzo diabólico, per a orquestra de corda (2000); Path of seconds (2003), per a orquestra de cambra; A quart de lluna (2003), per a mezzosoprano, cor femení i orquestra de cambra, encàrrec de la Jove Orquestra de Figueres; Ave Maria (2007), per a tenor solista i cor a vuit veus, i Cant espiritual (2007), per a baríton solista, cor a vuit veus, cobla, orgue i dos percussionistes, sobre un text de J. Palau i Fabre, per encàrrec del cicle Cobla, Cor i Dansa al Palau. També és autor de l’òpera de cambra Bruna de nit, per a soprano, mezzosoprano, tenor, dos barítons i conjunt instrumental, estrenada en versió de concert el 2004 en el marc del Festival d’Òpera de Butxaca de Barcelona i posteriorment representada en versió escènica, el novembre de 2008, al teatre Metropol de Tarragona. El mateix any, el Festival Castell de Peralada li encarregà la banda sonora de la pel·lícula muda Viatge a Júpiter de Segundo de Chomón, que el mateix compositor s’encarregà de dirigir a l’estrena, el 26 de juliol.

Altres obres recents són Sol d'hivern, per a cor, cobla i orgue, estrenada per l’Orfeó Català el 26 de desembre de 2011 en el marc del seu tradicional Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana; Contrapuctum Lucis, amb què s'inaugurà el recuperat orgue del palau Güell de Barcelona, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, el 16 d’abril de 2012, i La processó, per a cobla i orquestra, un encàrrec de la Federació Sardanista de Catalunya, estrenada el maig de 2012 per l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida i la Cobla Bellpuig. Inspirada en melodies populars catalanes, l’obra posa de manifest l’interès de l'autor per unir la força de la música popular amb les noves formes d’expressió de la música orquestral contemporània.

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull