Imprimir

Jordi Codina

Música contemporània

(Jordi Codina, Barcelona 1952)

Guitarrista, director i compositor, va estudiar al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb el mestre Gracià Tarragó i el compositor Xavier Montsalvatge (composició). És professor de guitarra d’aquest centre des de 1972. La seva carrera concertística va estar lligada al Quartet Tarragó des que es va fundar, el 1971, fins al 1989, fent gires de concert constants per Europa, Àsia i Amèrica. També destaca la seva relació artística amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà com a solista i director en nombrosos concerts. El 1993 va rebre el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya per la seva dedicació a la interpretació de la música contemporània.

Del seu catàleg general, dedicat bàsicament a la guitarra i la música de cambra, destaquen partitures d’exquisida factura formal i força expressiva, com l’Oda a Salvador Dalí per a narrador, guitarra, dos percussionistes i orquestra de corda, a partir del text de Federico García Lorca; Música per a Galarina, per a guitarra i percussió, i les delicioses Cinc peces naïf per a flauta dolça i guitarra. Entre els darrers treballs destaquen les versions per a guitarra i orquestra de corda de diverses cançons populars espanyoles recopilades per Federico García Lorca, i de vuit conegudes cançons de Joan Manuel Serrat i altres de Lluís Llach, així com La guitarra captiva, per a guitarra, instruments de vent, contrabaix i percussió. El 2006, amb motiu del 75è aniversari de Víctor Mora i el 50è aniversari del seu personatge més famós, el Capitán Trueno, Codina estrenà Romance del Capitán Trueno, amb text d’Elías Bravo, poema musicat que relata les primeres aventures de l’heroi del còmic.

La seva discografia com a guitarrista inclou un monogràfic dedicat a Xavier Montsalvatge i, juntament amb Josep M. Mangado, un altre programa també monogràfic consagrat a Ferran Sors (Ensayo). També ha fet nombrosos encàrrecs d’obres per a guitarra i orquestra de corda a compositors com Xavier Montsalvatge, Joaquim Homs, Francesc Taverna-Bech, Àngel Cerdà, Francisco Fleta-Polo, Joan Lluís Moraleda, Antoni Olaf Sabaté, Eduardo Rincón, Antoni de Villasante, Llorenç Balsach, Jesús Rodríguez-Picó, Narcís Bonet, Miquel Ortega, Xavier Boliart i Josep M. Mestres Quadreny. Aquesta trajectòria ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Música de la Generalitat de Catalunya (1993) al millor intèrpret de Música Contemporània.

Va exercir la crítica musical al diari ABC de 1988 a 1994. És autor d’un llibre dedicat a Xavier Montsalvatge (Barcelona, Labor, col·lecció «Gent Nostra», 1992) i de l’apèndix documental del llibre dedicat a aquest compositor dins la col·lecció «Compositors Catalans» del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull