Imprimir

Moisès Bertran

Música contemporània

(Moisès Bertran, Mataró 1967)

Compositor i pianista. Estudià al Conservatori del Liceu i completà la seva formació als Estats Units, on va obtenir el Doctorat en Arts Musicals, en l’especialitat de composició i piano, per la universitat de Hartford (Connecticut). Deixeble de Salvador Pueyo i James Sellars (composició) i M.ª Jesús Crespo i Luiz de Moura Castro (piano), en les seves obres de joventut s’inclina per una concepció melòdica basada en la tradició.

Compositor eclèctic en el seu llenguatge, utilitza tècniques i recursos estilístics diferents, sense adscriure’s a cap corrent determinat, i prefereix definir-se com a «postromàntic». Posseeix un extens catàleg d’obres que inclou creacions simfòniques, com l’obertura Catalanesca (1994), Concert per a piano i orquestra (2000), Tres momentos en Antioquia (2002); obres per a orquestra de cambra, com Petita simfonia per a cordes (1998) i Esguards silents (2003); i obres per a diferents formacions instrumentals, com Trio per a piano i cordes (1995), Sonatine pour Mykeko (1997), Homenajes, suite en 8 movimientos y epílogo para 22 pianos (2006) i Apuntes sobre Pizarro (2007), interpretada l’abril de 2008 a Pittsburgh (EUA) pel Carnegie Mellon Contemporary Ensemble.

També és autor de la revisió i finalització del Quintet per a piano i cordes Op. 49 en sol menor d’Enric Granados, publicat per Editorial Boileau i enregistrat pel Quartet Glinka i el pianista Mac McClure per a Columna Música. Està ultimant la seva primera òpera, El último día de Francisco Pizarro. El 19 de novembre de 2011, l’Orquestra Simfònica del Vallès estrenà la seva Fanfara, escrita amb motiu del 25è aniversari de la formació i dins la temporada 2013-14, la Banda Municipal de Barcelona ha programat l’estrena de Fantasia per a contrabaix i vents, amb Jonathan Camps com a solista.

Des de 2001 resideix a Colòmbia, on és professor, a temps complet, a la Universidad Nacional d’aquest país. En el marc d’aquesta institució, dirigeix la Setmana Colombo-Catalana, festival de música contemporània al voltant de les músiques dels segles xx i xxi de Colòmbia i Catalunya, amb el patrocini de l’Institut Ramon Llull. L’any 2012 va guanyar el Concurs de Composició per a Piano Dolors Calvet amb l’obra Sis preludis per a piano.

 

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull