Imprimir

José Manuel Berenguer

Música contemporània

(José Manuel Berenguer, Barcelona 1955)

Guitarrista, compositor, músic electroacústic i artista multimèdia, ha desenvolupat un important treball creatiu, i també de recerca, docència i divulgació, en el camp de l’aplicació dels recursos electrònics interactius a la creació musical.

Fundador del col·lectiu interdisciplinari Orquestra del Caos i del Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera (Girona), on dirigeix des de 1993 el Festival de Noves Músiques Música 13, és president d’honor de la Confederació Internacional de Música Electroacústica del Consell Internacional de la Música de la UNESCO. És també responsable del Festival d’Art Sonor Zeppelin, del Simposi de Música Electroacústica En Red O i de l’arxiu sonor Sonoscop, amb seu al CCCB. Ha rebut comandes i distincions per part de prestigioses institucions internacionals, i en els darrers anys ha centrat el seu treball artístic en les instal·lacions i els dispositius de computació en temps real, a través dels quals vehicula un discurs en què reflexiona sobre diversos temes de caràcter filosòfic i científic. També és especialista en musicoteràpia, ja que és llicenciat en Medicina i Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

En les seves obres instrumentals ocupa un lloc destacat la guitarra, com es reflecteix en la sèrie titulada Bulería. En el terreny electroacústic, entre les creacions més recents es poden citar Silenci, Transfer, La casa de la Pólvora i On Nothing, així com els espectacles Desde dentro i Expanded Piano (amb Agustí Fernández).

El febrer de 2008 va ser guardonat amb el premi ARCO/Beep d’Art Electrònic per la seva instal·lació Luci, sin nombre y sin memoria, obra inspirada en el comportament de les cuques de llum dels manglars del sud-est asiàtic. Sota el mateix títol presentà, el 2007, un llibre d’assaig editat per Côclea.

L'Institut Ramon Llull té com a finalitat la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura que s´hi expressa en totes les seves modalitats, matèries i mitjans d'expressió.
Generalitat de Catalunya
La Fundació Ramon Llull, està constituïda pel Govern d'Andorra, l'Institut Ramon Llull, el Consell General dels Pirineus Orientals, l'Alguer i la Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull, i té la seva seu a Andorra
Fundació Ramon Llull