Institut Ramon LLull

transparència
Cultura catalana

Àmbits d'actuació

27/06/2022. La coreògrafa Candela Capitán estrena «19762. Solos y conectados» a Kassel, coincidint amb documenta fifteen

L’espectacle és un encàrrec de la companyia estatal alemanya Staatstheater Ka...

31/05/2022. El National Theatre de Londres programa la lectura dramatitzada de «Karaoke Elusia»

Aquest dimecres 1 de juny tindrà lloc a l’Studio del National Theatre

22/04/2022. La companyia Pau Palaus, de gira per Occitània per preparar «Zloty»

Els departaments d'Ariège, l'Alta Garona i l'Aude rebran la companyia catalana...

Arts escèniques

Arts de carrer

Xirriquiteula
Xirriquiteula

L'art escènic de carrer té mil diferents facetes i es pot manifestar com a popular, iconoclasta o avantguardista, segons els casos. Però dirigit a tots els públics, sense distinció d'edat ni d’altra mena, és sempre un dinamitzador cultural i un element de cohesió social entre grups humans.

A mitjan anys setanta del segle passat, es produeix a Catalunya una gran eclosió d'artistes que, entroncant amb la tradició medieval i seguint el camí iniciat per Els Comediants, es llancen a carrers i places buscant nous espais per a les seves incipients formes de expressió. Són artistes de molt diverses disciplines (titelles, música, mim, il·lusionisme, cercaviles, acrobàcia, diverses disciplines de circ, animació o performance) que aprofundeixen en la improvisació i busquen una relació interactiva amb el públic. El carrer és per a ells no només escenari d'exhibició, sinó també espai d'investigació, banc de proves que sense saber-ho potenciarà la renovació escènica catalana. Companyies històriques avui desaparegudes com Picatrons, La Tràgica, Can Boter, Els Aquilinos, Marceline & Sylvestre o Planxet i Cia han donat pas a formacions com La Cubana, Artristras, La Fura dels Baus, Jordi Rocosa, Always Drinking Marching Band, Fadunito, Iguana, Kamchàtka o el pallasso-il·lusionista Gromic. Hi ha també companyies especialitzades en animació, cercaviles, pirotècnia i artilugis mecànics (Gog i Magog, l’Avalot i Sarruga, entre d’altres). Són tots ells artistes i companyies impregnats d'aquest caràcter solar, mediterrani i expansiu que tant atrau l'atenció i l'esperit de l'espectador europeu.

Sarruga
Sarruga

A Catalunya les arts de carrer experimenten un gran impuls amb la creació, el 1981, de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, dirigida en les seves primeres edicions per Comediants i que avui ha esdevingut el mercat internacional del sud d’Europa més gran en la seva especialitat. Actualment, sota la denominació FiraTàrrega, convoca uns 100.000 espectadors per edició, reuneix centenars de programadors internacionals i és, per a Europa i Sud-amèrica, un gran referent per les seves iniciatives d’R + D: coproduccions transnacionals, jornades de reflexió i màsters de formació, premis a la investigació i innovació en espais no convencionals, laboratoris i residències de creació, etc.

Guixot de 8
Guixot de 8
Fira de Teatre de Tàrrega (Font ACN)
Fira de Teatre de Tàrrega (font: ACN)

L'art escènic de carrer té mil diferents facetes i es pot manifestar com a popular, iconoclasta o avantguardista segons els casos.

Fadunito
Fadunito
Los Caneca
Los Caneca
    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"