transparència
Català al món

Relats

Mr. Montes

Ref.: 34175
Data: 20/03/2017
Hora: 13:31
Pais: Espanya
Enllaç directe

Renaixença del punt volat

Fa anys un trist conflicte bèl•lic anul•là la possibilitat d’escriure en català novel•les excel•lents o il•legibles, bagatel•les o pel•lícules, o a la teva al•lota. Era il•legal! Anys després, un escriptor sol•licita la ela geminada per a la seva màquina d’escriure. Tot pàl•lid, un operari la hi instal•la. Al•leluia! Mai més ningú ha de flagel•lar-se com si escrigués en ciríl•lic. Quina il•lusió!

Dasuma

Ref.: 34176
Data: 21/03/2017
Hora: 12:47
Pais: Espanya
Enllaç directe

La ceguesa

Era un matí fred de tardor. En despertar amb cert temor em va desvetllar una tremenda ceguesa. Des d'aquest moment vaig aprendre a viure, a caminar, a escriure en *braille”, a reconèixer el meu rostre tan sols amb el tacte. Però si alguna cosa vaig aprendre d'aquesta situació era que la ceguesa no m'impediria ser una ànima lliure, ja que la ceguesa era i serà una aptitud.

Dídac Ripoll

Ref.: 34180
Data: 21/03/2017
Hora: 22:11
Pais: Espanya
Enllaç directe

Un minut més

Va agafar el tren quan ja només quedava un minut per a la sortida, i no es va poder acomiadar. Va pensar que aquell era el millor estiu de la seva vida, i ell, el millor amor! Quan la segona llàgrima va caure al damunt del llibre que ell li havia donat, va llegir la dedicatòria, i llavors va comprendre que això no era un adéu. “Encara ens queda un minut més per compartir” Tornaria a veure’l aviat

EuroBruno

Ref.: 34188
Data: 24/03/2017
Hora: 00:51
Pais: Espanya
Enllaç directe

La maledicció de la por de compartir

Una bruixa d'un petit poble va trobar la fórmula de la felicitat però per por de la inquisició no li ho va dir a ningú. Des de la seva mort, la maledicció de la por va fer que tothom amagués les seves fórmules. Per això, el verb "compartir" va sortir del diccionari i avui és un arcaisme. Ara, el poble està condemnat a viure per viure, guardant encara més pors.

Beatriz

Ref.: 34195
Data: 25/03/2017
Hora: 00:52
Pais: Espanya
Enllaç directe

Fa temps, ara.

No ens vam dir fins aviat quan vam marxar, potser perquè, sense saber-ho, no volíem un comiat. Avui, quan he hagut de dir-te adéu, he passat per allà. Per la nostra porta, que ja no és meva ni teva, però sempre nostra. Era de nit, però vaig veure el sol. Aquell sol dels matins jugant al teu pati i a les tardes a la porta. La nostra porta, que ja no és teva ni meva, però sempre nostra.

Vesputxi

Ref.: 34196
Data: 25/03/2017
Hora: 06:30
Pais: Brasil
Enllaç directe

Descobriment

Arribà després d'un llarg temps volant. São Paulo quedà lluny; ara era tot un oceà i cinc hores de diferència. Agafà les maletes, arreglà les ulleres que queien pel seu nas i llegí en veu alta, inequívocament: "E-ru-pórx Éu Prax”. A aquesta hora, l’Europa no semblava tan freda al brasiler; segur perquè sentia un bullir per dins, una febre de coses que mai abans passà juntes: la por i la llibertat.

mifi

Ref.: 34199
Data: 27/03/2017
Hora: 17:17
Pais: República Checa
Enllaç directe

Juguem a golf!

Fa temps va viure una nena que era de tristesa plena. Ningú no va saber com trencar aquell iceberg. Se sentia aclaparada. Un dia llegia en un parc quan un noi que es deia Marc la va colpejar al cap a causa de l'handicap d'un quadre famós amb un gran marc. Pel trenc immediatament creat a la nena d'esperit congelat li va sortir sang amb tot el fang sedimentat. Va somriure.

L'estudiant

Ref.: 34224
Data: 03/04/2017
Hora: 11:56
Pais: Regne Unit
Enllaç directe

Vic

Visc als carrers de Vic. Un calorós vespre estival. Efluvis de cigarreta, cervesa i vi negre. Rialles de quitxalla, acudits d’uns companys, drings de copes i xiuxiueigs d’enamorats. Uns vianants em somriuen. Una xiqueta riallera em fa ganyotes. Al voltant meu, l’efímera despreocupació. A dins meu, l’eterna quietud. Llibre al braç, lliure la ment, amb copalta i capa. Sóc l’estudiant de bronze.

Ladycaña

Ref.: 34231
Data: 03/04/2017
Hora: 22:42
Pais: Espanya
Enllaç directe

Mentides de xocolata

Eren les paraules més dolces que havia tastat. Tenien gust de taronja, de xocolata i menta, de mel i mató. Era un plaer escoltar-lo. Li feia pessigolles amb la l·l i la s sonora. Un dia, se li va engargussar una b molt alta i com que trigava a empassar-se-la, la dolçor es va enagrir: eren mentides. Alguna cosa, no només la ç, s’havia trencat. D’ençà aquell dia, li feia un petó en cada silenci.

Nina López i Renard

Ref.: 34232
Data: 04/04/2017
Hora: 05:54
Pais: Brasil
Enllaç directe

LA NENA QUE VOLIA SER LLOP

Vet aquí que una vegada hi havia una nena que volia ser un llop. Intentava reunir tota la ràbia que portava a dins, però com a molt aconseguia ser un gos. La guineu li va aconsellar: "No cal que siguis així. Només has d'esperar." Mentre esperava, la nena va viure feliç molts i molts anys, i avui dia ella és una guineu. Catacrac-catacric, microfaula finit.

Ellis Verdon

Ref.: 34257
Data: 06/04/2017
Hora: 23:38
Pais: Espanya
Enllaç directe

Qui ets?

Arribo sol a casa a la matinada i veig una llum al dormitori que em sembla estranya. Vaig a mirar què hi ha i trobo un cos despullat sobre el meu llit. Sembla un home jove però no puc veure-li la cara. Crido: "Qui ets?" Sense resposta. Els llençols al voltant de l’home es tenyeixen de vermell i les meves mans també. Quan m'apropo a la seva cara no hi ha cap dubte: Sóc Jo! Tanco els ulls i espero.

jzsofia96

Ref.: 34276
Data: 16/04/2017
Hora: 23:12
Pais: Hongria
Enllaç directe

Darrere de les diferències

Una vegada quatres aus es van trobar i parlar. Són del Nord, Sud, Est i Oest. Un de N va dir: La gent al N és rígida. Un de S va dir: La gent al S és sempre alegre. Un d’E va dir: La gent a l’E és religiosa i hi ha moltes problemes. Un d’O va dir: La gent a l’O té arma i és moderna. Malgrat aquestes es van posar d’acord en aixó: tots en el món igualment es enamoren, somriuren, somnien i abraçen.

Laura ENS

Ref.: 34283
Data: 19/04/2017
Hora: 13:40
Pais: França
Enllaç directe

El tresor del cavaller

El frescor primaveral, el olor suau de les flors i la llum pàl·lida del sol acariciaven el semblant del cavaller que, aquell matí de l'any 1305, cavalcava entre els vells avets de la bocúria a la recerca d'un tresor... Sobtadament, el seu cavall es detingué. Una veu femenina va ressonar... No era un crit sinó una veu que cantava amb una gràcia i un encant pròpis de les filles dels grans senyors.

Ann Wilde

Ref.: 34295
Data: 21/04/2017
Hora: 20:22
Pais: Estats Units Amèrica
Enllaç directe

A través del temps

En una llibreria, entre prestatges i olor a cafè, hi havia una màquina d’escriure. Negra i brillant seia amb una fina capa de pols. Ningú sabia quants anys tenia o la tocava— solament seia a la taula. Quan l’Isabel passava per davant, la mirava i pensava en les seves lletres. Tanmateix una nit, va posar paper a la màquina i va marxar. La nit següent va trobar una empremta negra en el paper blanc.

Pont de Suert

Ref.: 34309
Data: 26/04/2017
Hora: 17:24
Pais: Estats Units Amèrica
Enllaç directe

Abandonada a Catalunya

Em sentia abandonada. No tenia un telèfon. M'havia quedat atrapada a Catalunya a 70 quilòmetres del meu destí. Em vaig quedar al costat de la carretera i vaig esperar a que algú parés. Finalment, vaig trobar una persona amable que em va portar part del camí. Després un altre i un altre i un altre. Al final, vaig tenir un bell viatge a través de les muntanyes a causa de la gent amable de Catalunya.

Diana

Ref.: 34315
Data: 26/04/2017
Hora: 20:00
Pais: Federació Russa
Enllaç directe

Diada del llibre i la rosa

Dona’m la teva mà, et regalaré un llibre.¿Quin vols?Sobre l’amor,la vida?No necessito una rosa, t´estimo a tu.Mira al cel de Barcelona, és tan romàntic, em fa alegrar-me del nostre amor bonic.¿Què prefereixes: la poesia,la prosa?Vull que la nostra vida sigui com una línia del vers que pugui unir-nos per sempre.No m´importa cap altra cosa.Que seguim feliços gaudint de la Diada del llibre i la rosa.

Lulu

Ref.: 34333
Data: 02/05/2017
Hora: 16:56
Pais: Estats Units Amèrica
Enllaç directe

Una carta al meu germà

Alec, No recordo la primera vegada que et vaig conèixer. Però, la nostra mare diu que et vaig mirar i vaig preguntar si podia tornar-te. Vint anys han passat i estic alegre que ets el meu germà perquè ets el meu millor amic. Em visitaves quan m’enyorava, parlaves amb mi quan rebia males notes i em vas fer somriure quan vaig trencar amb el meu xicot. Moltes gràcies. La teva germana.

CG Tolkien

Ref.: 34337
Data: 03/05/2017
Hora: 19:48
Pais: Estats Units Amèrica
Enllaç directe

La visió de Gaudí

El cos d'Antoni Gaudí queda sobre la Sagrada Família, momificat amb la pedra. Els arquitectes continuen rebent ordres de l'estàtua sàvia per por de la seva decepció. Quan els constructors refusen seguir els seus dissenys, ell envia els vents i la boira. A la nit camina a través de la catedral per a la seva inspecció. No hi ha error que evadeix el seu ull. La seva obra mestra ha de ser perfecta.

Lib

Ref.: 34338
Data: 04/05/2017
Hora: 00:58
Pais: Mèxic
Enllaç directe

L' assasi

Les seus ulls, són dos oceans profunds, plens d´ il·lusions que es converteixen en llàgrimes i la deixen buida quan rellisquen damunt les seves suausgaltescada nit que ell torna a casa. Amb cada insult li roba els somnis, amb cada cop li fareix l´anima. Una vegada més la destrueix i ella ja no sap qui és, ell fou el culpable de matar una dona més.Ningú ho veu, ningú escolta, ningú ajuda.

Lib

Ref.: 34340
Data: 04/05/2017
Hora: 05:48
Pais: Mèxic
Enllaç directe

L' assasi

Les seus ulls, són dos oceans profunds, plens d' il·lusións que es converteixen en llàgrimes i la deixen buida quan rellisquen damunt les seves suaus galtes cada nit que el torna a casa . Amb cada insult li roba els somnis, amb cada cop li fareix l' anima. Una vegada més la destrueix i ella ja no sap qui és, ell fou el culpable de matar una dona més. Ningú ho veu, ningú escolta, ningú ajuda.

Orquídia

Ref.: 34354
Data: 09/05/2017
Hora: 17:44
Pais: Portugal
Enllaç directe

La meva companya inesperada

És de nit, estic sola en una casa aïllada i buida, plena de solitut i tristor, tan grans que quasi es pot tocar, però hi ha una presència més gran que omple tot: La Llengua Catalana. Ara no estic sola,tinc tot un poble i una cultura per companya. Qui diria que una llengua tan amenaçada podria ser tan gran, pogués creuar valls i muntanyes i encara un oceà i omplir-ho tot, fins i tot una ànima sola.

Angie

Ref.: 34377
Data: 17/05/2017
Hora: 20:04
Pais: Mèxic
Enllaç directe

Vaig néixer

Vaig néixer nu, davant la incandescent llum d'una habitació, no solo en el sentit literal, vaig néixer nu d'idees i raó. Espantat i perdut tenia l'esperit, va ser un xoc amenaçant entre una realitat no visible al món vibrant d'existencialitat on el silenci ja no hi era i la tranquil•litat se n'havia anat. Va ser un batec suau conegut com l'amor d'una mare que em va omplir d'un necessari oblit.

Psyké

Ref.: 34381
Data: 19/05/2017
Hora: 02:13
Pais: Brasil
Enllaç directe

En temps de instagram, o relat analògic

Sóc d’una altra generació, de l’època quan necessitàvem esperar per veure el resultat d’una foto. Comptàvem les fotos una a una, per garantir que registressin moments molt especials. Esperàvem les nostres fotos amb molta ansietat i sorpresa... i el riure, quan ens adonàvem que la foto havia sortit malament... el dit ara eternitzat en un retrat d’una tia que no sabia fer servir la càmera.

IzagiRaptor

Ref.: 34386
Data: 19/05/2017
Hora: 18:40
Pais: Alemanya
Enllaç directe

L'incendi

Ella estava a l'incendi. Ni els veïns ni els bombers entenien com ella,inerta, podia seguir dins de la casa en flames. Ja havien rescatat tothom. Era impossible entrar una altra vegada, ja que allí no hi havia més que mort i foc. Semblava haber-hi alguna cosa hipnòtica en aquesta ombra de dona, vist que ningú podia deixar de mirar. Cap de les persones que van estar allí van tornar a parlar d'això.

Andra

Ref.: 34387
Data: 20/05/2017
Hora: 19:05
Pais: Romania
Enllaç directe

El somni

Lucia se n’anava a dormir cada nit pensant que un dia el seu desig es faria realitat, que un dia tot el que ella somiava es tornaria veritat. I així va ser: un dia Lucia va viure tot el que havia somiat la nit anterior.

yali

Ref.: 34403
Data: 28/05/2017
Hora: 12:51
Pais: Alemanya
Enllaç directe

Que...?

Plou molt i fa força vent. Una dona va en cotxe repassant el seu somni de la nit anterior. El seu marit anava am la seva filla al cine on tenien un accident mortal. Submergida en els seus pensaments se sent més i més indisposada, es roda el cap, té pànic. Se sent marejada fins que un gran cop fa emmudir tot. Es el seu marit que ho havia despertat sacsejant.

Gira-sol

Ref.: 34404
Data: 29/05/2017
Hora: 00:54
Pais: Hongria
Enllaç directe

Estat de gràcia

Vaig prendre el meu lloc sobre l'ampit de la finestra mentre veient els meus mitjons de punts. Una cançó de Dausà era a la ràdio. Vaig començar a taral·lejar-ho i vaig mirar la ciutat de Girona despertar. La meva vista va obrir als núvols, teulades, antenes, bicicletes, algunes cotxes. Era una mena d'ordinari, la vista de cada dia, però era agradable.

Sol5

Ref.: 34428
Data: 31/05/2017
Hora: 23:01
Pais: Hongria
Enllaç directe

Viatger llaminer

A vegades ajudava a casa d'un senyor. Un dia es va ensopir a la butaca, vaig obrir un llibre seu gastat, hi havia escrit a mà: “Girona, l’Onyar serpentejant entre les cases et dona un sabor únic, com la crema amagada en les fulles de la coca de Llavaneres”..“poblets andorrans, l'abraçada rocallosa dels Pirineus és com l'escut ferm dels pinyons pels panellets”.Llavors vaig decidir fer-me pastisser.

Felicity Autrehomme

Ref.: 34429
Data: 31/05/2017
Hora: 23:59
Pais: Alemanya
Enllaç directe

El funeral

Estic morta. Els meus fills, nebots i néts estan organitzant el meu funeral. Estalviava diners durant toda la meva vida perquè pugués tenir un funeral "adequat", amb una missa, un seguici fúnebre i tot el que fa falta - o sigui, pensava que fes falta, perquè ara m'estic adonant que no necessito aquesta pompa, però els meus fills, nebots i nets haurien necessitat els diners.

Patrocinadors dels projectes de l'IRL

L’Institut Ramon Llull

és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Barcelona que té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.

Generalitat de CatalunyaGovern Illes BalearsAjuntament de Barcelona

Aquesta web utilitza galetes (cookies) pròpies i de tercers per oferir una millor navegació. Al navegar-hi l'usuari accepta l'ús que fem de les galetes. L'usuari pot evitar la generació de galetes i eliminar-les mitjançant les opcions del seu navegador. Bloquejar les galetes pot implicar que alguns dels serveis i opcions d'aquesta web no funcionin correctament.


Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s'emmagatzemen al dispositiu de l'usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.   

Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s'instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:

Tipus de galetes 

Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes  de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.

Segons la finalitat de les dades obtingudes la web pot utilitzar:

Galetes tècniques

Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.

Galetes de personalització

Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l'idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.

Galetes d'anàlisi estadística

Les que permeten realitzar el seguiment i l'anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s'utilitza en el mesurament de l'activitat dels llocs web i per a l'elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.

Galetes de tercers

També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. Com per exemple, serveis d'estadístiques com Google Analytics.

Gestionar les galetes al meu navegador

L'usuari pot acceptar, bloquejar o eliminar les galetes instal·lades al seu equip mitjançant la configuració de les opcions del navegador del seu dispositiu.

Si es bloqueja l'ús de galetes al navegador és possible que alguns serveis o funcionalitats de la pàgina web no estiguin disponibles.