Institut Ramon LLull

”Bestiari”, el projecte de ‘Catalonia in Venice’ a la Biennal d’Art de Venècia, completa el seu programa amb seminaris i activitats a Barcelona i Venècia

02/10/2024

Sota el títol “Rumors salvatges i art sonor”, i emmarcats dins la Biennal de Pensament, es proposen dos debats que tindran lloc el proper 10 d’octubre al CCCB. D’altra banda, el 17 i 18 d’octubre, a Venècia s’hi farà un seminari, un taller d’escolta, activacions sonores i una projecció de Cemetery, de Carlos Casas




L’Institut Ramon Llull i el CCCB presenten el proper dijous 10 d’octubre el seminari “Rumors salvatges i art sonor”, un programa de dos debats entorn del projecte Bestiari que pot veure’s actualment en el marc de la participació de la cultura catalana a la Biennal d’Art de Venècia 2024. El seminari forma part de la quarta edició de la Biennal del Pensament impulsada per l’Ajuntament de Barcelona.

Aquests programes públics, a cura de Pol Capdevila, volen aprofundir en els continguts del projecte de Carlos Casas comissariat per Filipa Ramos, que busca l’esperança en el món actual, fixant-se en els punts comuns que uneixen passat i present, explorant el paper de l’inconscient en l’ecologia i proposant maneres de connectar amb altres vides i maneres de fer.

Els sons salvatges de Catalunya. Parcs naturals i ecologia sonora (17h) ens proposa una aproximació a l’estat actual de la fauna als parcs naturals de Catalunya, de la mà dels biòlegs, naturalistes i activistes Ponç Feliu, Eloïsa Matheu i Taime Smit.

La segona trobada Bestiari. Tradició, natura, tecnologia i art sonor (19h) posa sobre la taula l’entrecreuament entre art i ciència. Carlos Casas i Pol Capdevila debatran sobre les possibilitats de l’art sonor d’obrir la percepció a nous llenguatges, amb el músic, escriptor, curador i artista sonor David Toop.

Les dues activitats són gratuïtes, amb reserva prèvia.

PROGRAMA A VENÈCIA

El 17 i 18 d’octubre tindran lloc diverses activitats a Venècia, que completaran el programa d’activitats paral·leles al voltant del projecte Bestiari.

Dijous 17 d’octubre es celebrarà un seminari a la Universitat IUAV de Venècia, en el marc del programa Sound Studies Hub SSH! dirigit per Francesco Bergamo. Diferents experts en l’àmbit de la bioacústica, l’art sonor, la zoomusicologia i la filosofia reflexionaran sobre com la tecnologia pot expandir la percepció humana, com els sons enregistrats poden reconfigurar una relació molt més sensible amb el nostre entorn natural i com el so pot actuar com un llenguatge transversal en les arts.

La presentació anirà a càrrec de Francesco Bergamo, Carlos Casas, Filipa Ramos i Pol Capdevila. Al llarg del matí intervindran l’artista Nicola di Croce; Giulia di Lenarda and Giorgio de Vecchi (Futura Research) i Craig Ciecura, investigador en enginyeria, música i estudis del so. El seminari clourà a les 14h amb una taula rodona amb David Haskell, Niccolò Tramontana i Gaia Martino.

El mateix dijous a les 18.30h, l’espai Catalonia in Venice acollirà la projecció del film Cemetery de Carlos Casas, seguit d’un col·loqui amb el propi Casas i Pol Capdevila. Una sessió de cinefòrum en el marc de la pròpia instal·lació de l’artista a Venècia.

El programa d’activitats seguirà divendres 18 d’octubre a les 17h amb un taller d’escolta i una visita sonora als voltants de l’espai de Catalonia in Venice a càrrec de Radio Safari. I, a continuació (a les 19h), hi haurà dues intervencions artístiques a càrrec dels artistes Armand Lesecq i Florian Hecker, que activaran la instal·lació de Bestiari amb noves sonoritats i experimentacions musicals.

Les activitats a Venècia són gratuïtes i obertes al públic, sense reserva prèvia. Els programes públics de Bestiari compten amb la col·laboració de la Università Iuav di Venezia - Sound Studies Hub SSH!, la Universitat Pompeu Fabra - Institut de Cultura i el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

BESTIARI

Bestiari és un projecte audiovisual immersiu de Carlos Casas, comissariat per Filipa Ramos, en què els visitants se submergeixen en un entorn hipnòtic de sons i imatges que emeten animals i criatures que habiten els paisatges naturals i imaginaris de Catalunya. El seu títol fa referència als primers compendis d’història natural que es van fer, els bestiaris, en què es recollien descripcions d’animals de tota mena, sovint acompanyades de lliçons de vida i de conducta.

Prenent com a punt de partida el text de la Disputa de l’ase, que va escriure el 1417 l’escriptor Anselm Turmeda, Bestiari ret homenatge als animals parlants del text, que reclamen que hi hagi justícia interespècies.

Una projecció de gran format creada a partir de la visió de cada espècie crea connexions hipnagògiques i situa el visitant a mig camí entre la vigília i el somni. Gràcies a l’espaialització sonora Ambisonics 3D i a les gravacions infrasòniques, Bestiari produeix freqüències que van més enllà de l’àmbit sensorial humà, i ofereix experiències poètiques, polítiques i sensorials que ens permeten esdevenir un altre ésser tenint en compte les transformacions que aquest procés ens pot generar en els cossos, les ments i els sistemes cognitius, emotius i perceptius.

El projecte de Catalonia in Venice ha rebut més de 22.000 visitants des que es va inaugurar el passat 20 d’abril, i pot veure’s a Venècia fins el proper 24 de novembre.