Institut Ramon LLull

S’obren noves vies d’impuls per a la creació i l’intercanvi artístic amb Xile

Escèniques.  24/01/2023

En el marc de Platea 23, la Setmana de Programadors del festival Teatro a Mil de Xile, l’IRL ha dut a terme una intensa agenda institucional amb reunions, entre d’altres, amb la ministra de Cultura de Xile, Julieta Brodsky, el ministre d’Obres Públiques, Juan Carlos García, i l’alcaldessa de Santiago, Irací Hassler.




La participació catalana i balear a dos rellevants esdeveniments d’arts escèniques de Xile, el Festival Internacional Teatro a Mil i el Festival Internacional Santiago Off, ha obert noves vies de col·laboració amb diversos equipaments i institucions d’aquest país.

En el marc de Platea 23, la Setmana de Programadors del festival Teatro a Mil de Xile, l’Institut Ramon Llull i l’Institut Català de les Empreses Culturals han dut a terme una extensa agenda institucional amb reunions, entre d’altres, amb la ministra de Cultura de Xile, Julieta Brodsky, el ministre d’Obres Públiques, Juan Carlos García, i l’alcaldessa de Santiago, Irací Hassler. Segons el director de l’IRL, Pere Almeda, “en aquestes reunions s’han explorat noves vies de col·laboració en l’àmbit de les arts escèniques i les arts visuals, com promoure un programa d’intercanvi d’artistes i creadors entre Xile i Catalunya a través del sistema de residències”. Durant la reunió amb l’alcadesa de Santiago s’ha tractat la possibilitat de commemorar a Barcelona els 50 anys del cop d’Estat d’Augusto Pinochet amb un acte de reivindicació de la democràcia i la memòria. A les trobades també hi han assistit Josep Vives, delegat del govern de la Generalitat al Con Sud, i Cesc Casadesús, director del Festival Grec, en representació de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant Platea 23 (17 al 22 de gener), la delegació catalana, integrada per més de 20 professionals del món de les arts escèniques, ha pogut conèixer de primera mà alguns dels espais més emblemàtics del país americà com el Centro Cultural Matucana 100, que organitza el festival Paisaje Público dedicat a les arts vives que repensen les relacions entre cultura, societat i ciutat, el Parque Cultural de Valparaíso, la Ciudad Abierta de Valparaíso, l’espai Checoslovaquia, que durant aquests dies acull una residència de la companyia catalana Ça Marche, i Nave, un espai de residències de dansa amb vocació transdiciplinària, entre d’altres. A més s’han fet sessions de networking amb representants xilens de diverses entitats, tan públiques com privades, que organitzen residències d’artistes com Fundación Mar Adentro, Liquen Lab, Colectivo Se Vende, Mam de Chiloé, Valley of Possible Se vede i la Dagmara.

L’IRL ha visitat la Fundación Balmes-Barrios, on la família de José Balmes (Montesquiu 1927-Santiago de Xile 2016) els ha mostrat l’espai on treballava aquest reconegut pintor, que va arribar a Xile fugint de a persecució franquista, i va viure un doble exili quan hi va haver el cop d’Estat de Pinochet, per la seva militància comunista i el seu vincle amb el Govern Allende. La celebració del seu centenari, al 2027, serà un moment clau per difondre la seva obra.

La Fundación Roser Bru també ha rebut als representats el Llull, que han mantingut una trobada amb desdecents d’aquesta artista plàstica nascuda al 1923 a Barcelona, i que va morir a Santiago de Xile al 2021. Amb la filla i la néta de Roser Bru, que va emigrar a França i posteriorment a Xile durant la dictadura franquista, s’ha tractat sobre la possibilitat d’organitzar una exposició d’aquesta pintora i gravadora a Catalunya al 2024.

Recordem que vuit companyies de Catalunya i les Balears formen part de la programació, fins a finals de gener, de Teatro a Mil i Santiago Off, duent a terme 40 actuacions a diferents ciutats i escenaris. Són Pau Aran, Sarruga, Insectotròpics, Hotel Iocandi, Ça Marche, Tshock Cultural Emocional, Hermanas Picohueso (en producció amb Teatro Bruma de Xile) i Reinaldo Ribeiro. Podeu consultar els espectacles, horaris i llocs de la participació catalana i balear a Teatro a Mil i de Santiago Off aquí.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"