Exposició

ARRIBAR A ALLÒ UNIVERSAL DES DEL QUE ÉS ÍNTIM_
RCR és l'estudi guardonat amb el prestigiós Premi Pritzker d'arquitectura el 2017. Davant d'aquest reconeixement internacional, en un moment en què la seva dimensió professional és més pública que mai, plantegem una exposició que mostra l'univers més íntim d’en Rafael, la Carme i en Ramon.

No és una exposició d'arquitectura. RCR té una cosmogonia particular, una visió de l'ésser humà, de la naturalesa i de la vida que transcendeix l'arquitectura. Són filòsofs que intervenen sobre la realitat amb les eines pròpies de l'arquitecte. Com demiürgs, modelen el món. I ho fan amb la contundència que els dona parlar un idioma universal que ells declinen des d’allò local i allò concret.

A VENÈCIA, S’HI VA A SOMIAR_
La Biennal de Venècia és la cita ineludible del sector des que el 1980 es va establir la primera mostra d'arquitectura. L’art, el cinema, la música i el teatre s'hi havien establert molt abans, generant atenció i interès sobre les seves disciplines. Venècia capta les mirades del món, i si hi ha alguna cosa que iguala totes les biennals és la matèria primera amb la qual es treballa: la il·lusió, l'emoció i els somnis.

La Biennal actua de catalitzador per als professionals que acudim a cada edició. Perseguim inspiracions, somnis i intuïcions que transformarem en projectes de futur els propers mesos. Adquirim un coneixement que ens acompanyarà per sempre. Per això ens resulta tan interessant –i és un exercici de gran generositat– que ments brillants i extremadament sensibles com les d’en Rafael, la Carme i en Ramon comparteixin el seu somni i les seves aspiracions més elevades.

EL SOMNI DE NATURA_
Natura i història és el lloc físic escollit per desenvolupar un espai de pensament i experimentació que vol repensar la relació de l'ésser humà amb el món. Aquest espai físic està situat a la finca de La Vila, a la Vall de Bianya, envoltat de bosc, aigua, conreus, masies... En aquest entorn, la nvestigació no s'entén com un fenomen aïllat sinó com una relació de contacte directe amb allò que s'explora. Es tracta d'un projecte creatiu, experimental, en contínua evolució.

Els avenços tecnològics i la innovació s’apliquen de manera vivencial en aquesta geografia.Allà es generen noves realitats com l’«humanitacle» que és un projecte de síntesi de l'home i l’habitar en relació amb el paisatge, la natura i la tecnologia, i «la dona i l'home núvol» com a éssers creatius per excel·lència i creadors de realitat.

A Venècia presentem, de manera inèdita, el somni de RCR. Una utopia en construcció.

Pati Nunez + Estel Ortega

Espai expositiu

El projecte expositiu planteja un recorregut per l’univers més íntim de RCR (Premi Pritzker 2017). Els mostra per primera vegada com a pensadors contemporanis capaços de donar respostes des de l’arquitectura al món que els envolta.

La natura ha estat sempre un referent del Rafael, la Carme i en Ramon. És des d’ella que es proposa una nova manera de construir relacions.

Aquesta proposta, el Somni de Natura RCR, pren forma a La Vila, un espai en un entorn natural situat a la Vall de Bianya, en un projecte obert, d’experimentació i creació, de recerca i descobriment. Un projecte viu, en continua transformació.

L’exposició mostrarà aquest somni des de l’univers de RCR.

El plantejament museològic està adreçat a provocar al visitant l’experiència d’immersió dins aquest somni, fent-lo així partícep. Anul·lant tota referència de l’exterior, i accedint quasi clandestinament a la nau que acull la mostra, el visitant es veurà immers en un món de percepcions on (com en un somni) la matèria s’esvaeix per deixar pas a un espai sensorial i perceptiu.

Així, i com si es tractés d’un ritual, l’exposició s’estructura en dos espais principals: el Llindar i el Somni.

El Llindar és l’espai de transició cap al somni més profund. Com quan dormim, abans d’entrar a la faserem, li precedeix un estat de semi-consciència que és el que es posa de manifest aquí.En aquest, imatges dinàmiques i flotants presentaran l’univers de RCR, glossant la complexitat de la seva experiència en 15 projeccions temàtiques, establint-se com a espai de presentació de RCR i la seva trajectòria fins el moment actual.

Des d’aquest espai, el visitant (ja embolcallat per aquesta primera atmosfera immaterial) avança per endinsar-se dins el Somni. Es veurà absorbit progressivament per una espai immaterial de moviment, reflexos, ombres, en un espai voluptuós i sensual. En aquest espai de somni el visitant entrarà en contacte amb el projecte de La Vila, per descobrir-lo. És un projecte de futur, del que està per venir, i que s’està gestant. Per tant, li serà mostrat com una realitat fragmentada, on cadascú construirà el seu propi relat i obtindrà la seva pròpia percepció, de manera que es construeix un somni únic alhora que compartit.

Slide 2