La beauté sera convulsive ou ne sera pas. André Breton

Línies i punts. Espais entre volums. La creació d’acord amb el context, mai negligint-lo. Tot en connexió amb el que es toca, amb el que es veu, amb el que es respira, amb el que ho envolta, amb el subsòl, amb el cim de l’aire a les capçades, amb el silenci i el brogit, amb el que ens emociona. Talment com ho fa la natura. Talment com s’escriu un poema. Talment com es manifesta la bellesa. Talment com construeix RCR: la seva arquitectura es va fent com els anells dels anys dins els troncs; han sabut atènyer l’harmonia entre la materialitat i el buit, entre el paisatge i la construcció humana, entre l’interior i l’exterior, entre la pedra i el silenci, entre allò que és i el que somniem que sigui.

Aquest any Catalonia in Venice està d’enhorabona i s’omple de contingut amb El somni de natura de l’estudi RCR de Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, els tres guanyadors del Premi Pritzker 2017. En aquesta setzena edició de la Biennal d’Arquitectura 2018 a Venècia, comissariada per Yvonne Farrell i Shelley McNamara, hom ret homenatge a l’arquitectura que és generosa d’esperit, i RCR es posiciona en aquest mateix sentit: crea espais que protegeixen i donen recer als seus habitants, que respecten la fragilitat del planeta i que converteixen l’experiència del lloc construït en un anhel espiritual: en un somni de natura.

Res del que RCR han dissenyat i construït no deixa indiferent: les seves formes ens sorprenen, els seus contrastos ens tensionen, les seves atmosferes ens embolcallen. Igual que la falsa estocada dels combatents d’esgrima que no dol ni sagna, així la seva bellesa ens emociona. Serà que han sabut fer realitat els seus somnis?

Manuel Forcano
Institut Ramon Llull

L’Institut Ramon Llull produeix i organitza la participació de Catalunya als Eventi Collaterali de la Biennal d’Art de Venècia des de l’any 2009 i a la Biennal d’Arquitectura des de 2012.

Amb “RCR. Dream and Nature_ Catalonia in Venice” l’Institut Ramon Llull participa per quarta vegada a la Mostra Internazionale di Architettura-La Biennale di Venezia.

Els projectes anteriors van ser:

2012: “Vogadors”_comissariat per Jordi Badia i Félix Arranz http://venezia.llull.cat/2012cf/catala/projecte/concepte.cfm

2014: “Arquitectures Empeltades”_comissariat per Josep Torrents https://www.llull.cat/monografics/venezia2014/catala/index.cfm

2016: “Aftermarth_Catalonia in Venice. Architecture beyond Architects”, comissariat pels arquitectes Jaume Prat i Jelena Prokopljević i el cineasta Isaki Lacuesta. www.aftermath.llull.cat.

L’Institut Ramon Llull és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Barcelona, que té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.