Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana
Cultura catalana

Logotip Fundacio Ramon Llull

Llengua.  Barcelona,  27/06/2014

El lingüista Juan Carlos Moreno Cabrera, guardonat amb el XXIVè Premi Internacional Ramon Llull

El jurat del Premi Internacional Ramon Llull ha decidit, per unanimitat, atorgar aquesta distinció al lingüista espanyol Juan Carlos Moreno Cabrera. Els membres del jurat, reunits aquest dijous a Barcelona, li concedeixen el Premi  “per les seves contribucions acadèmiques a la defensa de la igualtat i dignitat de totes les llengües, i la seva actitud crítica davant les ideologies lingüístiques assimilacionistes”. 


Juan Carlos Moreno Cabrera ©Oier Aranzabal

L’obra de Moreno Cabrera destaca per les seves posicions crítiques amb les ideologies i mites del nacionalisme lingüístic espanyol, així com en la defensa de les llengües minoritzades en general i del català en particular. El guardó es lliurarà el proper mes de novembre a Andorra. 

El premi, dotat amb 8.000 euros, es convoca anualment i de forma conjunta per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana. Aquest reconeixement té per objectiu valorar el conjunt d’una obra individual d’una persona de fora del domini lingüístic, escrita en qualsevol llengua, i que hagi significat un notable coneixement de la realitat històrica i cultural catalana. Enguany, el jurat ha estat format per composat per Marta Rovira, Miquel Strubell i Josep Massot, per part de la Fundació Congrés de Cultura Catalana, i Vicenç Villatoro, Isidor Marí, Manuel Pérez-Saldanya i Joaquim Torres,  per part de la Fundació Ramon Llull.

En les darreres edicions els guardonats han estat Max Wheeler (2013), Georg Kremnitz (2012), Malika Ahmed (2010), Denise Boyer (2009), Michael van Walt van Praag (2008), Alan Yates (2007), Tilbert Stegmann (2006), Paul Preston (2005) i Giuspeppe Tavani (2004).

Juan Carlos Moreno Cabrera

Juan Carlos Moreno Cabrera és un lingüista espanyol (Madrid, 1956), catedràtic de Lingüística General en el Departament de Lingüística, Llengües Modernes, Lògica i Filosofia de la Ciència de la Universitat Autònoma de Madrid.

És autor de 16 llibres i de més de 100 articles en revistes i obres col·lectives. La  major part d’aquests treballs tracten, o bé de tipologia sintàctica i semàntica, o bé de la classificació, la situació, l’expansió i la desaparició de les llengües del món. Així, s’ha ocupat en diverses obres de la diversitat lingüística mundial i ha format part del comitè científic de l’Informe sobre les Llengües del Món de la Unesco, que va veure la llum el 2005 sota el nom de Words and Worlds Multilingual Matters. Ha dirigit l’adaptació al castellà de The Cambridge Enciclopedia of Language, de D. Crystal.

Destaca per les seves posicions crítiques amb les ideologies i mites del nacionalisme lingüístic espanyol, així com en la defensa de les llengües minoritzades en general i del català en particular. Així, va ser membre del comitè científic de Linguamón-  Casa de les Llengües.

 

Llibres publicats

1987: Lógica formal i lingüística

1987: Fundamentos de sintaxis general

1990: Lenguas del mundo

1995: La Lingüística teórico-tipológica

1998: Diccionario de lingüística neológico i multilingüe

1998: Materiales para un curso de sintaxis general sobre la base de cuatrolenguas euroasiáticas

2000: Curso universitario de lingüística general

2000: La dignidad e igualdad de las lenguas

2003: Semántica y gramática

2003: El universo de las lenguas

2004: Introducción a la lingüística

2006: De Babel a Pentecostés. Manifiesto plurilingüista

2006: La dignidad e igualdad de las Lenguas. Crítica de la discriminación lingüística

2008: El nacionalismo lingüístico. Una ideología destructiva

2010: Spanish is diferent. Introducción al español  como lengua extranjera

2014: Los dominios del español. Guía del imperialismo lingüístico panhispánico

 

x02z14

Concedit per la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana

Logos Institut Ramon Llull Generalitat de Catalunya Ajuntament de Barcelona Govern Andorra Consell Ciutats Valencianes Ciutats Balears L'Alguer