Explica'ns qui ets, la teva edat, on vius, els teus estudis.
Soc la Marta i tinc 28 anys. Vinc de Polònia, però ara visc a Barcelona. Vaig estudiar Filologia Hispànica. Les meves grans passions són la literatura, la música i aprendre idiomes, entre d'altres.
¿Per què vas decidir fer pràctiques a Catalunya?
Vaig decidir fer pràctiques a l'IRL perquè volia ampliar els meus coneixements de literatura catalana i també em feia il·lusió la idea de comunicar-me en català a diari. A més, volia conèixer millor Països Catalans i la seva gent.
¿Coneixies l'empresa/institució abans de fer-hi pràctiques? ¿Com et vas assabentar de la convocatòria de pràctiques per a estudiants de català a l'estranger?
Sí, coneixia la institució i quan em vaig assabentar de la possibilitat de fer-hi pràctiques, de seguida em va semblar una bona idea. Em vaig assabentar de la convocatòria gràcies al meu professor de català, Alfons Gregori, el millor professor que he conegut. He tingut molta sort d’assistir a les seves classes!
¿Com ha estat la convivència amb els companys de feina?
La convivència amb els companys ha estat molt agradable. Al principi coincidíem a l’oficina, però des que va esclatar la pandèmia, hem fet teletreball. Malgrat les dificultats provocades per la Covid i no veure'ns gaire sovint, el treball en equip s’ha pogut fer sense problemes i la comunicació, tot que ha estat a través d’una pantalla, ha estat molt bona.
¿Creus que les tasques desenvolupades durant les pràctiques et serviran per perfilar el teu futur professional? Per què?
Sí, he après moltes coses noves i he adquirit més experiència en general. Per exemple, he après aspectes del món editorial que desconeixia, he traduït textos tant a l'anglès, com al castellà i català, he buscat informació sobre llibres i editorials en moltes llengües... També he tingut ocasió de parlar amb editors i traductors d'arreu del món i així he comprovat que comunicar-me en idiomes estrangers és una cosa per a la qual tinc molta facilitat.
¿Quan vas començar a estudiar català i per què?
Vaig començar a estudiar català a la universitat, ja fa 7 anys, com a segona llengua del grau que vaig estudiar. Però, he de dir que no només l'estudiava perquè era una de les assignatures... el català m’agradava tant que el volia aprendre al màxim nivell possible i vaig dedicar molt del meu temps lliure a acomplir aquest objectiu. Aleshores ja començava a llegir moltes coses de la literatura catalana (que, per cert, m'encanta) i això també va contribuir a la voluntat d´aprendre aquest idioma per poder llegir llibres en la llengua original.
¿Creus que has millorat el nivell de coneixements de llengua catalana durant la teva estada? Explica'ns-ho, sisplau.
Sens dubte. El fet de viure a Barcelona i parlar català tant en l'àmbit professional com amb els amics m'ha ajudat molt a ampliar els meus coneixements lingüístics.
¿Recomanaries aquestes pràctiques a un/a altra/a estudiant? Per què?
Totalment. És una experiència guai. He pogut aprendre moltes coses i l'equip de l'IRL són molt bona gent, s'hi treballa a gust.
¿Quins costums, hàbits o tradicions són els que més t'han agradat de viure a Catalunya?
Diria que l'estil de vida en general. La gent és molt més oberta que els polonesos :) Aquí m’hi sento com a casa i crec que és la cosa més important. També m'agrada el fet que hi hagi pobles que tenen tradicions pròpies i m'encanta descobrir-les, sentir accents diferents, i també, poder parlar alguns idiomes que conec.
Ja que has pogut viure de ben a prop a Catalunya, ¿coneixies algun tòpic o prejudici dels catalans abans de venir? I si és que sí, s'ha complert?
Sí, n'he sentit alguns. Com per exemple que són independentistes, però això ho entenc perfectament, tenint idioma i tradicions pròpies és més que normal.
¿Hi ha algun llibre, personatge o pel·lícula catalana que t'agradi especialment i que ens vulguis recomanar?
Els llibres de Jaume Cabré, sobretot "Jo confesso". És la millor novel·la que he llegit, tant per l’estructura com pel contingut, m'ha aportat moltes reflexions. Un altre autor recomanable seria sens dubte Quim Monzó, per escriure de manera tan directa, i Pere Calders, un mestre de la literatura fantàstica. I la gran Mercè Rodoreda... Recentment també m'ha impressionat força l'estil de Max Besora de qui he llegit alguns llibres. I pel que fa a sèries, us recomano "Plats bruts", és una sèrie molt divertida :)