La Universitat Jaume I de Castelló de la Plana acollirà, del 15 al 18 de juliol, les 39es Jornades Internacionals per a Professorat de Català, una trobada adreçada als principals protagonistes de la Xarxa Llull: els professors i professores de català d’arreu del món. Més de 70 professors d’estudis catalans provinents d’universitats de 23 països d’Europa i Amèrica reflexionaran i debatran a l'entorn de l'activitat docent i les estratègies d'aprenentatge del català com a llengua estrangera.
La sessió inaugural proposarà una reflexió sobre les oportunitats que ens brinda la IA, i també plantejarà els reptes ètics, perills i desconfiances que genera. Hi participaran Albert Sabater Coll, de la Universitat de Girona, i Ramon López de Mántaras i Badia, del Consell Superior d’Investigacions Científiques i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, amb moderació de Marilisa Birello, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
També s’abordaran els avantatges i inconvenients de l’ús de la IA en un context d’ensenyament i aprenentatge en els tallers previstos per dimecres al matí.
El programa inclou una sessió de presentació de les associacions internacionals de catalanística, que comptarà amb la participació d’Immaculada Fàbregas , de l’Association Française des Catalanistes; Beth Caygill, de l’Anglo-Catalan Society; Emanuela Forgetta, de l’Associazione Italiana di Studi Catalani, i Esther Gimeno, de Deutscher Katalanistikverband.
A banda dels tallers, conferències i comunicacions sobre metodologia i pràctica de l'ensenyament del català, les Jornades proposen també diverses activitats culturals. Dimarts al vespre actuarà la DJ Trapella en el marc d’un sopar i bingo musical que repassarà la història de la música en català, i dimecres els participants assistiran a un recital de poesia entre vinyes al Clos d’Esgarracordes, a les Useres, de la mà d’Eduard Marco i Òscar Briz.
Podeu consultar el programa de les Jornades i els seus protagonistes aquí
La Xarxa Llull en xifres
- La Xarxa Llull actualment és a unes 130 universitats de 30 països
- Vuit càtedres de professorat visitant i quatre centres d’estudis avançats i recerca en estudis catalans.
- El català s'ensenya a 10 de les 25 universitats més prestigioses del món segons el World University Rankings del Times Higher Education.
- Des de la fundació de l’Institut més de 100.000 estudiants han après català gràcies a la Xarxa Llull, i s’han expedit més de 15.000 certificats de coneixement de català.