Sota el títol Happy Place, la tercera edició de la Biennal de Friburg (Alemanya) es celebrarà del 5 de juny al 27 de juliol de 2025 en diversos espais de la ciutat, i estarà comissariada per Lorena Juan, directora artística d’aquesta edició. El projecte es desplegarà tant en institucions consolidades com en espais independents i l'espai públic de la ciutat.
Amb la participació d’Irene de Andrés, Agnes Essonti Luque i Claudia Pagès Rabal, les arts visuals catalanes estaran representades per tres veus destacades del panorama artístic actual.
Irene de Andrés (Eivissa, 1986) exhibirà el seu treball audiovisual Prora. A complex destination que va realitzar l’any 2018 després de guanyar la V Beca de producció a la creació videogràfica DKV-Es Baluard. En aquesta proposta l’artista tracta el turisme com a tema, implementant la idea amb un tomb cap a l’obsessió pel viatge, per col·leccionar llocs, i com aquesta colossal indústria es fa cada vegada més forta engolint tot al seu pas.
Claudia Pagès Rabal (Barcelona, 1990) presentarà Aljubs i Grups, una peça audiovisual presentada per primera vegada a Manifesta 15 a Barcelona. Seguint la circulació de l'aigua, Pagès se centra en dos aljubs (l'aljub de Montsant i els quatre aljubs de Xàtiva) per crear una analogia entre les cisternes d'aigua i els conjunts. Tot això provoca una segregació, una exclusió, per la qual cosa l'aljub no és un espai tancat sinó un contenidor de temps en superposició.
Per la seva banda, Agnes Essonti Luque (Barcelona, 1996) oferirà una performance culinària i ritual en el marc de la seva instal·lació multimèdia Since she was little, nostalgia was given to her by the spoonful (A mí de pequeñita me daban nostalgia a cucharadas). Aquest projecte entén la cuina com la capacitat d'experimentar, com una xarxa de connexions i «possibilitats de», així com les històries que es poden explicar a través del procés. Per fer-ho, Essonti treballa amb fotografies, objectes i ingredients, així com amb text, generant aquesta confluència d'elements orgànics i inorgànics. El resultat destaca el poder que cadascun d'aquests elements té a l'hora de definir identitats, històries i comunitats.
La Biennal de Friburg és una plataforma dedicada a l’art contemporani a la ciutat de Friburg. En col·laboració estreta amb els artistes convidats i agents locals, es desenvolupen noves obres i formats específicament pensats per a la biennal, que fan referència directa a la ciutat i la converteixen en un camp d’experimentació. D’aquesta manera, la biennal ofereix noves perspectives sobre la ciutat i la seva realitat. En aquesta tercera edició, HAPPY PLACE, en majúscules, el lema de la biennal accentua el seu to tòxic i performatiu. Parteix de la identitat simbòlica de Friburg com el “sud d’Alemanya” com a punt de partida per explorar l’economia del desig de viatjar i la semiòtica d’allò pintoresc: la idealització d’una escapada perfecta que persisteix malgrat la precarietat i la crisi quotidiana. A més de les artistes catalanes, la biennal compta amb la participació d’una àmplia selecció d’artistes internacionals, com !Mediengruppe Bitnik, Cem A., Esvin Alarcón Lam, Céline Baumann, Jonas Brinker, Paloma Contreras Lomas, Enar de Dios Rodríguez, Patricia Domínguez, Elisa Duca, Anna Ehrenstein, Elyla, Lena Marie Emrich, Irene Fernández Arcas, Inka & Niclas, Ida Kammerloch, Monika Emmanuelle Kazi, Cosima zu Knyphausen, Left Hand Rotation, Randa Maroufi, Caroline Mesquita, Noha Mokhtar, Isabel Motz, Marie Popall und Louisa Raspé, Ghita Skali, Christina Sperling, Eve Tagny, Florian Thate, Helena Uambembe, Unofficial Hiking Society, Jasmin Werner, Daniela Zambrano Almidón, Karla Zipfel i etaïnn zwer.