Institut Ramon LLull

Jordi Colomer i Daniel Steegmann Mangrané programats en dos esdeveniments a Brussel·les l’últim cap de setmana de maig

14/05/2025

Jordi Colomer està convidat pel Kunstenfestivaldesarts per liderar un grup de treball que reflexionarà sobre la transformació urbana de la zona de la Bourse. D’altra banda, el centre d’art contemporani WIELS programa una exposició que inclou treballs de Daniel Steegmann Mangrané. Totes dues activitats compten amb el suport de l’Institut Ramon Llull.




Jordi Colomer ha estat convidat pel Kunstenfestivaldesarts, dins del programa The School of Fireflies, per liderar un grup de treball centrat en la transformació de la zona de la Bourse durant l'última dècada. Un grup d'artistes i ciutadans exploraran la ciutat com un "teatre expandit” i se centraran en el potencial de crear noves tradicions col·laboratives a l'espai públic, alternatives a la lògica comercial i l'homogeneïtzació que dominen els centres de les ciutats actualment.

Aquest taller, que tindrà lloc del 26 al 30 de maig, combina reflexió i intervenció per qüestionar les narratives urbanes contemporànies i fomentar la creació de tradicions futures. Està obert a tota la ciutadania interessada a transformar l'espai públic. Requereix inscripció prèvia.

Durant dècades, Jordi Colomer ha explorat la ciutat com un espai real i fictici alhora. La seva pràctica inclou escultura, instal·lació, vídeo i intervencions públiques, amb un marcat sentit performatiu que utilitza accions per posar a prova els usos habituals de l'arquitectura i l'espai urbà. Colomer s'interessa pel sistema de representacions de la ciutat i la nostra capacitat de subvertir-les mitjançant la imaginació, l'humor, la comunitat, la ficció i la utopia.

D’altra banda, el centre d’art contemporani WIELS acull del 29 de maig al 28 de setembre l’exposició Magical Realism: Imagining Natural Dis/order, que reuneix una trentena d’artistes internacionals i que ofereix noves idees i perspectives sobre la relació amb el nostre planeta. L'exposició convida a allunyar-se dels sistemes impulsats pel creixement i l'extracció de recursos sens fi, fomentant així una connexió més profunda amb la nostra biosfera. Aquesta és la tercera exposició d’una sèrie de mostres a gran escala que se centren en patrons específics de la pràctica artística contemporània, amb l’objectiu de destacar la necessitat de transformació.

A Magical Realism es presentaran dues sèries d’obres de l’artista barceloní Daniel Steegmann Mangrané: La Pensée Férale (2020) i Split Branches (2022-2024).

WIELS també produirà una nova proposta de gran format de l’artista: un projecte pedagògic experiencial desenvolupat en col·laboració amb la filòsofa Juliana Fausto i els comissaris Sofia Lemos i Gregory Castera. Aquesta nova creació, titulada The Feral School, inclourà actuacions, conferències i tallers.