Carlo Ratti, comissari de la 19a edició de la biennal d’Arquitectura, ha escollit com a títol “Intelligens. Natural. Artificial. Collective” i ha seleccionat 5 projectes catalans per participar a l’Exposició Internacional d’Arquitectura de la Biennal:
Recycling Intelligences – JL OFFICE (Lluís Ortega, Julia Capomaggi). Es tracta d’una instal·lació que es focalitza en el potencial de l’aprenentatge automàtic per augmentar la intel·ligència arquitectònica humana en l’àmbit del disseny d’habitatge social. Mitjançant la generació de plantes sintètics per part de RI, el projecte estimula la imaginació humana, promovent una reflexió sobre la interacció entre el passat immediat i el futur de l’habitatge. Aquesta intel·ligència mediada expandeix el concepte tradicional d’autoria arquitectònica.
Open Regeneration of Housing Estates in Barcelona – Grup de recerca REARQ (Architectural Rehabilitation and Restoration Research Group, UPC). La instal·lació mostrarà l’aplicació de dissenys per a la millora de l’habitabilitat i la sostenibilitat en diferents conjunts residencials construïts entre els anys 1950 i 1975 a la perifèria de Barcelona i la seva àrea metropolitana. La proposta consisteix en una sèrie d’estructures que s’adossen als edificis existents amb l’objectiu de millorar, protegir i dotar els edificis residencials d’espais de transició i exteriors que els aportin més flexibilitat.
IAAC: Prototyping the Future – Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. Aquesta instal·lació exhibirà una maqueta a gran escala d'aquest nou edifici icònic del districte 22@ de Barcelona, desenvolupat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i que albergarà la nova seu de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya. El projecte del “Barcelona Urban Tech Hub”, dissenyat pels arquitectes Vicente Guallart i Daniel Ibáñez de Urbanitree, es planteja com un manifest arquitectònic que explora el paper de la intel·ligència col·lectiva en la creació d'espais d'innovació urbana. A través de l'ús de biomaterials, industrialització i estratègies autosuficients, l'edifici es convertirà en un model de referència d'arquitectura avançada i regenerativa.
The Architecture of Virtual Water – Benedetta Tagliabue – EMBT Architects. L'aigua és fonamental per a la vida, però gran part roman invisible. Cada objecte i edifici conté una petjada hídrica oculta. La instal·lació The Architecture of Virtual Water revela aquesta realitat mitjançant una instal·lació innovadora, convidant els visitants a repensar la seva relació amb l'aigua i la sostenibilitat a l'arquitectura. Una instal·lació immersiva i sensorial dissenyada per exposar la presència oculta de l'aigua al comerç global i la construcció. A través de projeccions, paisatges sonors i disseny espacial els visitants experimentaran l'arquitectura oculta de l'aigua virtual.
The Storm (La Tempesta) – FAST (José Luis de Vicente i Eva Franch i Gilabert). Les “Coheteres” del Delta de l’Ebre,, construïdes fa 7 dècades, són una xarxa d’estructures arquitectòniques estratègicament distribuïdes per tot el Delta, utilitzades per trencar les tempestes que amenacen la producció d’arròs mitjançant una intervenció focalitzada sobre la capa dels núvols. The Storm (La Tempesta) imagina un futur per recuperar les coheteres per a noves formes de custòdia climàtica, arrelades en pràctiques locals vernaculars i en les urgències contemporànies. També obre el debat sobre com gestionar els Béns Comuns del Cel i si tenim la capacitat d'imaginar i desenvolupar formes distribuïdes i comunitàries de governança per a la modificació meteorològica.
A més dels 5 projectes catalans seleccionats per Carlo Ratti a la Mostra Internacional, destaca també la participació, per primera vegada, d’una arquitecta catalana a Biennale College, la secció de la Biennal d’Arquitectura dedicada als talents emergents i estudiants. Caterina Miralles Tagliabue va ser seleccionada entre els 8 projectes guanyadors de la convocatòria Biennale College Architettura, en què van participar 200 estudiants, doctorants i joves talents de l’arquitectura de menys de 30 anys de 49 països.
D’altra banda, també cal posar en relleula participació de 10 estudis catalano-balears, d’un total de 16 projectes seleccionats al pavelló d’Espanya, sota el lema “Internalities: Architectures for Territorial Equilibrium”, a cura de Roi Salgueiro i Manuel Bouzas:
Bosch. Capdeferro Arquitectura; Camps Felips Arquitecturia; Emiliano López Mónica Rivera Arquitectos; Harquitectes; Isla; Josep Ferrando, Pedro García, Mar Puig i Manel Casellas; Munarq; Peris+Toral Arquitectes; TAKK i TEd’A Arquitectes.
Finalment, hi ha presència catalana també a altres pavellons nacionals, com és el cas del pavelló de la Santa Seu, que compta entre els seus participants amb
l’estudi ubicat a Barcelona MAIO Architects (Anna Puigjaner, Guillermo López, Maria Charneco, Alfredo Lérida), en un projecte a cura de Marina Otero Verzier que porta per títol “Opera Aperta”.