L’exposició és una coproducció catalana-colombiana que posa en diàleg les màquines de l'obra de Mónica Rikić i els instruments amfibis de l'artista colombià Leonel Vásquez, sota la curadoria compartida de Fèlix Pérez-Hita i Carolina Cerón.
Leonel Vásquez proposa l’escolta del món com un acte polític. Mònica Rikić planteja usos de la intel·ligència artificial que no es basen en la velocitat ni en la competitivitat, sinó en processos lents i reflexius. Ambdues investigacions artístiques intenten establir una comunicació amb entitats no humanes: la natura, en el cas de Vásquez, i diversos sistemes cognitius artificials, en el cas de Rikić. Tots dos treballs comparteixen la voluntat d’oposar-se a la velocitat i a l’agressivitat imperants avui dia, a través d’experiències contemplatives, més amables i relaxades.
El Festival Internacional de la Imagen acull també la mostra catalana “Arxiu i poder”, comissariada per Laia Casanova, codirectora del Festival Panoràmic. Aquesta proposta reflexiona sobre el paper dels arxius en la construcció del poder a través de la imatge, i com aquests contribueixen a legitimar allò que es vol preservar com a part de la nostra memòria col·lectiva i històrica.
L’exposició compta amb la participació dels artistes catalans Paula Artés, Núria Nia, Lurdes R. Basolí i Erick Estany, que presenten treballs sorgits de la recerca en arxius públics, privats o personals. Paula Artés qüestiona el paper de l’Església i el sistema capitalista actual, mostrant com certes iconografies són compartides entre estructures de poder. Lurdes R. Basolí, a partir de l’anàlisi del seu arxiu fotogràfic familiar, obre una reflexió crítica sobre el fotoperiodisme i el llegat del colonialisme. Núria Nia, treballant amb l’arxiu públic de Granollers, explora les possibilitats de la intel·ligència artificial per generar expressions humanes, i planteja interrogants sobre la capacitat de la tecnologia per substituir allò essencialment humà. Finalment, Erick Estany explora com les tecnologies de visualització actuals i els nous modes de percepció que aquestes generen transformen tant la nostra manera de veure la realitat com la pròpia naturalesa d'aquesta realitat.
La participació catalana al Festival Internacional de la Imagen de Colòmbia compta amb el suport de l'Institut Ramon Llull. L'esdeveniment també acull als creadors catalans Joan Fontcuberta i Alba G. Corral, que tindran una participació destacada al seminari internacional del festival.
La programació del FII compta amb més de 60 activitats -incloent exposicions, performances, tallers, projeccions i conferències internacionals-, i amb la participació de 320 artistes, acadèmics i experts de més de 35 països. Del 2 al 4 de maig s’ofereixen activitats gratuïtes a Bogotà, mentre que del 5 al 9 de maig Manizales acull una programació amb propostes d’art, ciència i tecnologia.
El Festival Internacional de la Imatge és una trobada de cultura digital i arts electròniques, que sorgeix com a resposta a la necessitat de difondre i apropiar avanços en àrees de la creació i la recerca amb les tecnologies digitals. Aquest esdeveniment es converteix en una estratègia de formació de públics en obrir escenaris de transformació mitjançant la creació i l'ús de noves tecnologies en
contextos diversos amb problemàtiques socials, ambientals i culturals associades.