Una vintena de professionals de les arts escèniques es reuniran del 23 al 26 d’abril a la residència Faberllull Olot per reflexionar sobre com incorporar la sostenibilitat ambiental al sector. L’estada està impulsada per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i l’Institut Ramon Llull.
La residència forma part del Programa de suport a la sostenibilitat ambiental en les arts escèniques previst en els Plans d’impuls al sector, que es va iniciar el 2024 i tindrà continuïtat fins al 2026. El programa, que es coordina des del Pla_C* Cultura pel Clima de l’ICEC, vol formar un grup de professionals perquè disposin dels coneixements més actualitzats sobre l’aplicació de la sostenibilitat ambiental en les pràctiques i els entorns de treball dels diferents sectors. També incideix en la promoció de l’ús de metodologies i eines de càlcul de la petjada de carboni i en el disseny d’una estratègia o pla de reducció d’emissions sectorial a partir de tot aquest procés.
A Olot es reuniran professionals del Teatre Lliure (Francesc Casadesús i Pia Bosch), del grup Focus (Irene Hernández), de La Central del Circ (Anna Bosch i Noemí Costa), de Teatre Nu (Maria Hervàs i Mireia Arenós), de l’Ajuntament de La Garriga (Sílvia Feixas), del Festival Z (Aïna Bosch) i del festival EiMA (Mariantònia Oliver), a més de tècnics del Llull i de l’ICEC.
Programa d’activitats
Les sessions de treball inclouen la presentació d’experiències inspiradores de la mà de les companyies El Conde de Torrefiel (Catalunya) i Byström Källblad (Suècia), del Festival EiMA (Mallorca) i del festival Oerol (Països Baixos).
Després d’escoltar aquests casos de bones pràctiques, els assistents debatran sobre com pensar, activar i enfortir mesures de sostenibilitat des de les arts escèniques. També es dedicarà un temps a reflexionar sobre el procés de testatge de les eines del Theatre Green Book.
Tot el treball que es desenvolupi en la residència i en el marc del Programa s'articula en grups de treball dels diferents sectors (circ, dansa i teatre), estableix dinàmiques col·laboratives transversals i afavoreix la transferència de coneixement.
L'estada, finalment, va de la mà del Festival Sismògraf, que se celebra a Olot del 24 al 27 d’abril. El festival participarà a la residència explicant l’atenció que dedica des de fa anys a la sostenibilitat, en totes les seves dimensions. A més, els assistents tindran la possibilitat de veure alguns dels espectacles programats aquells dies a Olot. Per la seva banda, les línies estratègiques de l'Institut Ramon Llull preveuen que la sostenibilitat es tingui en compte en el conjunt d’estratègies i activitats del consorci.
El programa complet d’activitats es pot consultar aquí.