Grounded Frictions és una exposició individual de Marc Vilanova, resultat de la seva residència artística al centre, en què explora senyals acústics presents a les profunditats de la terra, amb una atenció especial als infrasons: vibracions d’entre 0,1 i 20 Hz que es troben per sota del llindar de l’audició humana, però que el cos encara pot percebre. Mitjançant geòfons, instruments científics que detecten aquestes freqüències baixes a la terra, Vilanova ha captat els sons dels entorns subterranis prop de pous de gas actius a l’oest de Pennsilvània i els ha integrat en les seves obres.
La mostra s’inaugurarà el 28 de març a The Mattress Factory de Pittsburgh, amb el suport de l’Institut Ramon Llull.
L’obra de Marc Vilanova s’endinsa en l’escolta com un acte incorporat, una manera de percebre fenòmens que es despleguen als límits de la percepció humana. Enlloc de compondre so, les seves instal·lacions a gran escala materialitzen forces sonores imperceptibles en altres àmbits sensorials, oferint noves formes d’afinar la nostra connexió amb el món.
El cor de Grounded Frictions és un conjunt d’altaveus que intenten reproduir aquestes gravacions. Tot i que les ones sonores dels altaveus no generen tons audibles, les vibracions provoquen moviment mitjançant ones de fibra òptica luminescents adherides, creant una coreografia tremolosa de llum i moviment. La instal·lació convida els visitants a alentir el ritme, seure o estirar-se a l’espai i sintonitzar amb les forces vibracionals que ens travessen, fins i tot quan no les podem sentir. En una subtil referència al passat industrial de la regió, dues obres addicionals exploren la transformació material dels infrasons sobre el vidre i l’acer.
En reutilitzar instruments científics, Vilanova també reflexiona sobre el potencial que emergeix de la tensió entre les maneres artístiques i científiques de conèixer el món.
Marc Vilanova (Capellades, 1991) és un artista sonor i visual que explora la convergència entre art, ciència, natura i tecnologia. Amb una pràctica arrelada en l’escultura expandida, el seu treball busca fomentar una escolta activa cap a veus sovint ignorades o silenciades pel paradigma antropocèntric. La seva aproximació creativa es caracteritza per una obertura al món, generant espais d’escolta i reflexió que desafien els límits del coneixement sensorial i permeten accedir a àmbits perceptius més enllà de la sensibilitat humana immediata. Vilanova ens convida a experimentar un univers imperceptible amb el qual coexistim però que coneixem molt poc. Actualment, viu i treballa a Barcelona.
Vilanova ha participat en nombroses exposicions i presentacions en institucions culturals, museus, festivals i biennals internacionals. Entre les més recents, destaquen la BIENALSUR (Buenos Aires, Argentina), el Saudi Museum of Contemporary Art (Riyadh, Aràbia Saudita), la Science Gallery (Melbourne, Austràlia), l’Auditori de Barcelona (Barcelona, Espanya), FILE (São Paulo, Brasil), Ars Electronica (Linz, Àustria) i Tokyo Wonder Site (Tòquio, Japó).
Ha rebut diverses beques, premis i residències, com la Headlands Center for the Arts Fellowship, San Francisco (2022), la Bemis Center for Contemporary Art Fellowship, Omaha (2019), el Premi KARA, Teheran (2018) i el Tokyo Experimental Festival Promotion Prize (2016).
The Mattress Factory és un museu centrat en els artistes, amb un programa internacional de residències i reconegut per la producció i presentació d’art d'instal·lació específic per a l’espai. Situat al Northside de Pittsburgh, el Mattress Factory acull artistes d’arreu del món i de la comunitat local mentre desenvolupen noves obres.