Institut Ramon LLull

La dansa catalana, protagonista aquesta setmana a la Biennale de Danse du Val-de-Marne

17/03/2025

Aquest dimecres i dijous, i per primera vegada, el Departament de Cultura organitza un focus català a l’esdeveniment professional que tindrà lloc en el marc de la Biennale de Danse du Val-de-Marne (França) L’acció ha estat organitzada per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), sota la marca d’internacionalització Catalan Arts en col·laboració amb el Centre de Développement Chorégraphique La Briquererie, a Vitry sur Seine (França).




L'esdeveniment s'adreça a agents internacionals professionals de la dansa i es desenvolupa sota el títol La Fabrique du Commun – Perspectives croisées. Al llarg de la trobada, els professionals inscrits assistiran a converses, debats, taules rodones, tallers, activitats de treball professional i sessions de networking .

Catalan Arts acompanya una delegació de 14 professionals catalans a aquest esdeveniment, un dels focus clau d’activitat professional en el calendari del sector de la dansa europeu. La delegació la formen representants d'estructures i espais de dansa, centres de creació i exhibició i festivals: La Caldera, el Graner, Africa Moment, Danseu Festival, Festival Grec, CataLANDance i el Mercat de les Flors, així com els ballarins i coreògrafs programats per la biennal.

Entre altres activitats previstes en el programa professional, el focus català inclou una taula rodona sobre inclusió i treball comunitari amb participació de l'Àngels Margarit, directora del Mercat de les Flors i de Bàrbara Raubert, periodista especialitzada en dansa i professora d'Història de l'Art i Cultura Coreogràfica a l'Institut del Teatre de Barcelona. A més, s’ha organitzat un espai de networking i una agenda de trobades per als i les professionals catalanes. El focus també inclou dos tallers a càrrec dels coreògrafs Guillem Mont de Palol i Oulouy. Durant la Biennale també es presenta CataLANDance, la nova plataforma internacional de dansa que tindrà lloc del 26 al 29 de novembre a Terrassa.

Prèviament a l’inici del focus professional, aquest dimarts 18 de març, els professionals catalans realitzaran visites a diferents equipaments per conèixer-ne l’activitat i compartir experiències.

La participació de l’ICEC en la Biennale de Danse du Val-de-Marne es produeix arran de l’organització d’un altre focus català a Canal, el principal esdeveniment professional centrat en la promoció de projectes de dansa d’artistes i coreògrafs francesos i internacionals en què Catalunya va ser la convidada d’honor l’any 2024. Es tracta, a més, d’una acció estratègica per donar continuïtat a la relació de mercat entre Catalunya i França en l’àmbit de les arts escèniques.

El programa artístic català confeccionat per la Briqueterie està integrat per Aina Alegre, Guillem Mont de Palol, Pol Jimenez i Oulouy. Aquesta programació s’emmarca en l’estratègia de l’Institut Ramon Llull per consolidar la presència continuada de companyies catalanes en circuits internacionals de dansa contemporània. La col·laboració amb La Briqueterie, iniciada el 2015 amb el suport a la programació de la Veronal i Malpelo a la Biennale de Val de Marne, s’ha mantingut al llarg dels anys en l’àmbit de la programació artística i de les residències internacionals. El 2025, aquesta relació es reforça amb la participació de La Briqueterie en la línia de suport a la programació internacional d’arts escèniques i música de l’Institut Ramon Llull. Núria Guiu, Adirán Vega, Lautaro Reyes i Soren Evinson són alguns dels artistes en residència a La Briqueterie als que l’IRL, en diàleg amb el Graner, ha donat suport. Així mateix, el 2023, l’IRL va col·laborar amb la programació de la peça “THIS IS NOT “An acte of Love & Resistance” d’Aina Alegre, actual directora del Centre Coreogràfic de Grenoble. Aquest 2025, la relació amb la Briqueterie es referma a través de la participació de l’equipament en la línia de suport a la programació internacional d’arts escèniques i música de l’Institut Ramon Llull.