Sota el títol “Democràcia en risc. Cultura i Barbàrie” Faberllull Olot acull aquesta residència internacional on els participants compartiran experiències i propostes per aturar l’avenç de l’autoritarisme i de les formes de neofeixisme que estan apareixent i que amenacen els principis democràtics.
L’estada compta amb l’artista i crític cultural Marcelo Expósito com a comissari, qui parteix de la reflexió que “davant d’una crisi sistèmica global, cal defensar la radicalització de la democràcia, sense deixar de plantejar una crítica legítima a les fallides estructurals dels sistemes democràtics existents”. En aquest sentit, el programa de l’estada també vol posar en valor que les pràctiques d’oposició als nous autoritarisme es basen en la llarga tradició de crítica a les desigualtats i a la involució democràtica plantejada sovint per els subjectes que han estat invisibilitzats, silenciats o fins i tot fets desaparèixer per les dinàmiques històriques de modernització.
Aquesta residència, impulsada per l’Institut Ramon Llull, vol crear un marc de diàleg i convivència entre els participants i alhora teixir una xarxa de col·laboració entre espais internacionals de pensament. A través de converses i debats, els participants aniran reflexionant al voltant d’aspectes com els nous i antics negacionismes, la degeneració comunicativa de l’esfera pública democràtica, la reapropiació reaccionària de les nocions de subversió o desobediència, les guerres culturals globals, els nous escenaris d’experimentació política i la importància actual dels pensaments decolonials, feministes i per la justícia climàtica.
Els residents:
Els participants de l'estada s'han dividit en dos grups. Del 5 al 8 de novembre, coincidiran a Faberllull Olot el doctor en filosofia, investigador i professor argentí Luis Ignacio García; el doctor en sociologia Rafael Heiber, que viu entre Madrid i Brasil; el periodista basc Hibai Arbide, que resideix a Atenes; l'educador i economista Pau Llonch; la professora de filosofia Laura Llevadot; el comissari, docent i investigador Bani Brusadin; l'historiador de l'art Manuel Borja-Villel; el dramaturg Roger Bernat; l'advocat i expert en mediació entre víctimes i exmembres d’ETA Eduardo Santos; i el músic, periodista i activista cultural Edi Pou.
El segon grup es reunirà del 8 a l'11 de novembre a Faberllull. Estarà format per la politòloga i especialista en filosofia política Florencia Montes Páez (Argentina); l'artista peruana Daniela Ortiz; l'enginyer industrial i polític xilè Giorgio Jackson; l'advocada laboralista sevillana Pastora Filigrana; l'organitzadora pels drets de les persones migrants Valery Alzaga (Mèxic); el doctor en Història de l'Art Jaime Vindel, que ve des de Madrid; la periodista Olga Rodríguez; la doctora en Filosofia, investigadora i professora Paula Kuffer; i l'artista gironina Núria Güell; i l'artista multidisciplinària Beatrice Simoncini (Itàlia).
Programa d'activitats:
La residència consta d'un programa de debats en grup tancat entre els participants i de dues activitats obertes al públic. Avui dimecres 6 de novembre, a les 18 h a l'Espai Cràter d'Olot, Roger Bernat, Laura Llevadot i Bani Brusadin debatran sobre Subversió i creació de nous imaginaris. L'acte estarà moderat pel director de l'Institut Ramon Llull, Pere Almeda.
Divendres 8 de novembre, a les 18 h al CCCB, s'hi celebraran dues taules successives de conversa pública, amb fila 0 d’algunes persones, col·lectius i organitzacions de la ciutat de Barcelona i el seu entorn. En primer lloc, Les fronteres ens segueixen travessant, amb Daniela Ortiz i Hibai Arbide en conversa amb Marcelo Expósito i Pere Almeda. Seguidament, Una democràcia de les diferències, amb Pastora Filigrana, Florencia Montes Páez i Núria Güell en conversa amb Marcelo Expósito i Pere Almeda.
Pel que fa a les converses a porta tancada, els participants de l'estada reflexionaran entre altres sobre els següents temes: Narratives de la mentida i la veritat en l'esfera pública; Moviments socials, cicles electorals i cultura política; Violències estructurals, fallida dels valors europeus i xarxes de resiliència, Vells i nous negacionismes; Cultures d'activació i resistència; Contrahegemonia a les institucions culturals; Xarxes de recerca acadèmica i noves aliances; Governances i canvis culturals; Què significa avui desobeir; Cultures en conflicte de la crisi geopolítica global; Nous conflictes del treball i xarxes de justícia global.