En diferents sessions acadèmiques, Elvira Dyangani Ose tractarà la descolonització africana des del punt de vista de la producció artística, material i intel·lectual, a partir dels treballs d’historiadors, cineastes, pintors, arquitectes, fotògrafs i urbanistes. Les activitats previstes al Centre d’Estudis Europeus i Mediterranis de la New York University són les següents:
- Intervenció a l’assignatura Aesthetics of African Decolonization de la professora Prita Meier, destinada a estudiants graduats.
- Intervenció a l’assignatura What is Europe? del professor Stephen Gross, destinada a estudiants graduats.
- Trobada “Meet & Greet” amb estudiants del CEMS, de Museum Studies, de l’IFA i del departament Spanish & Portuguese al KJC Center.
- Conferència pública, el 7 de novembre a les 18h a l’Institute of Fine Arts sobre Anti-colonial Barcelona and the Possibility of a Black Planet.
Elvira Dyangani Ose és llicenciada en Història de l'Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha cursat estudis de doctorat a la Cornell Univeristy de Nova York i té un Màster de Teoria i Història de l’Arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya. Dirigeix el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) des de 2021 i anteriorment va dirigir The Showroom a Londres. Forma part del Consell Assessor de la Tate Modern i és membre del Thought Council de la Fondazione Prada, on ha comissariat nombrosos projectes. També va ser comissària de la vuitena Biennal Internacional d’Art Contemporani de Göteborg (GIBCA 2015) i conservadora d’art internacional a la Tate Modern (2011-2014). Els seus projectes curatorials, de caire multidisciplinari, plantegen una reflexió crítica sobre la narració de la història com a experiència col·lectiva, la intervenció en l’espai públic i la recuperació de narratives i epistemologies no occidentals. Com a especialista en art africà contemporani, ha impartit seminaris i ha participat en cicles de conferències vinculats a la producció artística i la cultura contemporània africanes.
La NYU i l’Institut Ramon Llull van signar, al juliol de 2023, un conveni de col·laboració per a la difusió conjunta dels estudis catalans per mitjà de la presència d’un professor visitant que imparteix docència al Centre d’Estudis Europeus i Mediterranis de la Universitat, amb caràcter anual. L’objectiu d’aquesta Càtedra és contribuir, des d’una perspectiva catalana, a temes culturals globals que es debaten actualment al Centre: art, territori, immigració, raça, i d’altres qüestions socials a l’entorn de les identitats europees.
La NYU és la universitat privada sense ànim de lucre més gran dels Estats Units, amb una població universitària de 39.408 estudiants. Actualment, comprèn 14 escoles i institucions associades, i compta amb 6 centres a Manhattan i instal·lacions pròpies a Londres, París, Florència, Praga, Madrid, Berlín, Accra i Shanghai.