Institut Ramon LLull

El Festival Ethnos de Nàpols programa un focus de música catalana d’arrel

10/09/2024

El dies 12 i 13 de setembre, el Festival Ethnos de Nàpols acollirà el Focus Catalunya, una iniciativa dedicada a les propostes musicals d’arrel vinculades a la Fira Mediterrània. Aquest esdeveniment donarà visibilitat a quatre projectes artístics que exploren les sonoritats mediterrànies des d’una perspectiva contemporània.




El Focus Catalunya al Festival Ethnos de Nàpols, un dels més reconeguts en l’àmbit de les músiques d’arrel, és una oportunitat per impulsar les carreres internacionals dels grups catalans que hi participen: Tarta Relena, Udolç, Momi Maiga i Il Mediterraneo e la Banda del Sud.

El duet vocal Tarta Relena, creat el 2016 per Marta Torrella i Helena Ros, barreja músiques de tradició oral i cançons d’autor de la regió mediterrània. La seva proposta va més enllà de l’etiqueta tradicional, oferint una mirada innovadora a de l’herència cultural rebuda.

Udolç, un projecte liderat per la trompetista Alba Careta i el cantautor Henrio, s’inspira en cançons de bressol que s’han recollit en un projecte coproduït pel festival Càntut de Cassà de la Selva, Fira Mediterrània i el Departament de Cultura. Amb arranjaments jazzístics, aquest viatge musical ofereix una reinterpretació de cançons tradicionals amb tocs poètics de l’autor Enric Casasses.

El músic senegalès Momi Maiga, resident a Girona, portarà a l’escenari el seu treball més recent, Nio (2023), una fusió de cordes i percussions que connecta cultures amb un repertori que abasta des de la bulería fins al jazz ètnic. El seu diàleg musical busca despertar emocions profundes a través de lletres en Mandinka i Wolof.

Il Mediterraneo e la Banda del Sud és un projecte que reuneix artistes catalans i italians que han dut a terme una residència musical a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats, el resultat de la qual s’estrenarà a la Fira Mediterrània de Manresa, que aquest any tindrà lloc del 10 al 13 d’octubre. Aquesta col·laboració cerca recuperar la identitat mediterrània i desenvolupar el diàleg entre cultures a través de la música popular.

El Focus Catalunya a l'Ethnos de Nàpols, coorganitzat pel Festival i l’Institut Ramon Llull, posa en relleu el paper de la Fira Mediterrània com a centre de creació i punt de trobada per artistes que treballen la música d’arrel des d’una visió contemporània.

L’edició d’enguany del Festival Ethnos va començar el 7 de setembre i s’allargarà fins el 5 d’octubre. A banda de Nàpols, hi ha quatre municipis més de l’àrea del Vesuvi involucrats en el festival que són Portici, San Giorgio a Cremano, Torre Annunziata i Torre del Greco, on es duran a terme concerts i espectacles amb musics provinents de 10 països.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"