L’Institut Ramon Llull ha rebut, el dijous 25 de juliol, la visita de 80 directors de l’Instituto Cervantes provinents de tot el món, que enguany han escollit Barcelona per celebrar la seva reunió anual.
La trobada ha consistit en una sessió de presentació de les diferents àrees de treball de l’Institut Ramon Llull (Llengua i Universitats, Literatura i Pensament i Creació) i el recital de poesia Nit de Llampecs, a càrrec de Martí Sales i Blanca Llum Vidal, amb música d’Ilia Mayer i texts d’autors reconeguts de diferents èpoques i estils com Joan Maragall, Joan Brossa, Josep Carner, Vicent Andrés Estellés, Maria Mercè Marçal, Enric Casasses i Dolors Miquel.
El director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, ha valorat que “la projecció internacional de la llengua i cultura catalanes recau en l'Institut Ramon Llull i celebrem que l'Instituto Cervantes treballi també pel seu reconeixement i difusió. Des de l'Institut Ramon Llull cerquem totes les complicitats per reforçar el diàleg cultural. La trobada ha servit per obrir oportunitats de col·laboració futures per la presència internacional de la cultura catalana i refermar el caràcter plurinacional i pluringüístic de l'Estat”. Per la seva part, el director de l’Instituto Cervantes, Luis García Montero, ha expressat que “per a l'Institut Cervantes, la missió del qual inclou la difusió de la llengua i la cultura catalanes, la col·laboració fraterna amb l'Institut Ramon Llull és estratègica. No és casualitat que la nostra visita a la seu del Llull hagi clos la nostra reunió anual de directors: si alguna cosa ens volem emportar és la projecció cap al futur del nostre treball conjunt. Ja hi ha moltes idees sobre la taula de projectes conjunts que s'elaboraran en col·laboració des del començament i creiem que assolides les bases d'una cooperació sincera només queda treballar perquè el món entengui la pluralitat joiosa de la nostra cultura”.
Fundat l’any 1991, l’Instituto Cervantes promou universalment l'ensenyament, l'estudi i l'ús de l'espanyol i contribueix a la difusió de les cultures hispàniques a l'exterior, amb presència en 47 països.
Des del 2020, el Consello de la Cultura Galega, l'Institut Basc Extepare, l'Institut Cervantes i l’Institut Ramon Llull tenen un acord de col·laboració per participar en accions comunes per promocionar la diversitat lingüística i la pluralitat cultural.