Institut Ramon LLull

El revolucionari llegat del psiquiatre català Francesc Tosquelles s’exposa a Nova York

Arts.  10/04/2024

Del 12 d’abril al 18 d’agost, l’American Folk Art Museum mostra un recorregut pel llegat de Francesc Tosquelles i les pràctiques d’avantguarda que va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull, l’exposició s’acompanya d’una publicació i d’una programació pública al voltant d’aquest rellevant psiquiatra que veia en el teatre, el cinema, l’art i l’escriptura unes eines terapèutiques fonamentals.




L’exposició Francesc Tosquelles: Avant-Garde Psychiatry and the Birth of Art Brut, originalment coorganitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i Les Abattoirs de Tolosa, explora per primera vegada als Estats Units, el llegat d’aquest psiquiatra català que va revolucionar les pràctiques mèdiques del seu temps, abordant l’arrel social de la malaltia mental i proposant una transformació de les institucions psiquiàtriques.

Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges d’Òlt, 1994) es va formar en l’experiència política i cultural de la Mancomunitat de Catalunya i la República. Després de lluitar al Front d’Aragó i a Extremadura durant la Guerra Civil, es va haver d’exiliar a França l’any 1939. Des del camp de concentració de Sètfonts i, sobretot, a l’hospital psiquiàtric de Saint-Alban (Tolosa), Tosquelles va qüestionar i transformar els plantejaments de la psiquiatria d’aleshores amb una pràctica que vinculava la política, l’experimentació clínica i la cultura. Va ser pioner en introduir comissions i clubs de malalts, tasques d’autogestió i, formació per als cuidadors, entre d’altres, i va obrir l’hospital a multitud de pràctiques artístiques, fomentant així el vincle social dels malalts i humanitzant la vida de milers de pacients.

Durant l'ocupació alemanya de França, el sanatori de Saint-Alban es va convertir, també, en refugi de dissidents polítics i intel·lectuals vinculats a l'avantguarda artística, que van conèixer l’extraordinària creativitat dels pacients que hi vivien, entre ells Auguste Forestier, Marguerite Sirvins i Aimable Jayet. Les obres d’aquests pacients, que formen part de l’exposició, van impulsar l'artista francès Jean Dubuffet a crear la noció d’”art brut” el 1945, per referir-se a l'expressió artística creada per persones al marge dels ambients culturals i sense una formació acadèmica, que no té com a finalitat el benefici econòmic ni el reconeixement artístic o social.

L'exposició inclou obres d'artistes europeus associats a les aspiracions concurrents de Tosquelles i Dubuffet de guarir la salut mental i les pròpies institucions, així com pel·lícules i documents d'arxiu que aprofundeixen en la influència de Saint-Alban en la vida intel·lectual francesa del Segle XX, amb intervencions dels poetes Antonin Artaud, Paul Éluard i Frantz Fanon, i del psiquiatre Jean Oury.

Francesc Tosquelles: Avant-Garde Psychiatry and the Birth of Art Brut també examina la història de la salut mental als Estats Units a través de les obres d'artistes nord-americans com Martín Ramírez, Judith Scott, Masaaki Iswasmoto, Melvin Way i Gabriel Mitchell.

L’exposició de l’American Folk Art Museum és una adaptació de la mostra Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat, coorganitzada pel CCCB i Les Abattoirs, comissariada per Joana Masó i Carles Guerra, que ja es va poder visitar en aquests centres d’art de Barcelona i Tolosa, i també al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid. En la seva quarta presentació internacional, a l’American Folk Art Museum de Nova York, la mostra ha estat co-comissariada per Valérie Rousseau i Edward Dioguardi.

Publicació

Amb el suport de l’Institut Ramon Llull, l’American Folk Art Museum edita el llibre Francesc Tosquelles: Avant-Garde Psychiatry, Radical Politics, and Art que acompanyarà l’exposició. Es tracta de la primera publicació acadèmica en llengua anglesa centrada en la figura de Tosquelles i recull assaigs i investigacions de diversos autors que reflexionen sobre les pràctiques que plantejava per defensar les persones que viuen amb problemes de salut mental, millorar la vida dels pacients en institucions psiquiàtriques i denunciar les patologies que comportava el feixisme europeu. Hi col·laboren els comissaris de l'exposició —Valérie Rousseau, Joana Masó, Carles Guerra, Edward Dioguardi— i també hi ha textos de Mireille Berton, Christophe Boulanger, Kaira M. Cabañas, Éric Fassin, Savine Faupin, Jean Khalfa, Raphaël Koenig, Sarah Lombardi, Josée Manenti, Julien Michel, W.J.T. Mitchell, Paul B. Preciado, Alejandra Riera, Camille Robcis, Mireia Sallarès, Martin Summers, Annabelle Ténèze i del propi Tosquelles.

Programació pública

Al voltant de la temàtica de l’exposició, l’American Folk Museum durà a terme una programació pública que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Les activitats previstes són les següents:

12 d’abril 2024, 13h

Visita a l’exposició amb el co-comissari de la mostra, Carles Guerra.

16 d’abril 2024, 13h

Conversa virtual amb els co-comisaris de la mostra Carles Guerra, Joana Masó, Valérie Rousseau i Edward Dioguardi

2 i 3 de maig

Simposi virtual Institutional Psychotherapy: Legacy and Constellations of Francesc Tosquelles

21-23 de juny

Cicle cinematogràfic al Museum of the Moving Image, que inclourà l'estrena a Nova York de la pel·lícula Història potencial de Francesc Tosquelles de Mireia Sallarès, que participarà en una debat posterior a la projecció amb la co-comissària de la mostra Joana Masó.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"