Institut Ramon LLull

Més de 50 de professors i estudiants de català participen en una trobada internacional a França

Llengua.  25/03/2024

La Trobada internacional de professors i estudiants de català a l’exterior (TIPECE) s’instal·la en la seva desena edició a Ais de Provença, amb una gran varietat d’activitats acadèmiques i culturals.




Del 25 al 27 de març, Ais de Provença (França) acull la desena edició de la TIPECE. La reunió té l’objectiu de generar un espai de relació i aprenentatge entre els estudiants i els professors de català de les universitats que integren la Xarxa Llull, la xarxa universitària d’estudis catalans d’arreu del món. Aquesta trobada va néixer l’any 2012 a Budapest, i ha viatjat per diferents ciutats europees, com Moscou, Sant Petersburg, Frankfurt, Sàsser, Santiago de Compostel·la, València, Madrid i Torí.

En aquesta ocasió hi participen més de 50 alumnes d’universitats de ciutats d’arreu del món com Tübingen, Berlín, Mannheim, Ljubljana, París, Grenoble, Marsella, Lille, Lió, Nàpols, Sàsser, Venècia, Durham, Edimburg, Bucarest, Frankfurt, Zurich, Varsòvia, Belgrad, Göttingen, Brno, L'Havana i Heidelberg. L’organització ha anat a càrrec d’un equip d’onze docents de diverses universitats: Alba Arenas, Mireia Sánchez, Júlia Rocas, Joan Escrivà-Escola, Albert Tomàs, Alexandre Lizarzaburu, Carola Rius, Paula Calatayud, Agnès Camatxo, Jordi de la Vega i Maria Garcia. També cal destacar la feina duta a terme pels lectors Ismael Sahún, Úrsula Vacalebri, Maria Burguera i Noèlia Silvestre, i la col·laboració de la Universitat Aix-Marseille i del Cercle Català de Marsella, a més del suport del l'Institut Ramon Llull.

Els participants seguiran un programa dissenyat amb un doble vessant. D’una banda, s’inclouen activitats formatives, com tallers didàctics per inspirar els docents que hi participen, una taula rodona sobre el teatre català contemporani amb la participació del dramaturg Marc Artigau i l’especialista en teatre Laurent Gallardo (Université Grenoble Alpes), i una trobada d’occitanistes i catalanistes; i de l’altra el programa té un component lúdic i divulgatiu amb activitats com el taller de castells, el concert de Palmer, la ruta literària per Ais de Provença o el concurs d’El gran dictat. Destaca també l’activitat a l’entorn de l'Incògnit, joc interactiu dissenyat per l’Institut Ramon Llull perquè els estudiants puguin aprofundir en la cultura catalana a través del mòbil.

Actualment 130 universitats d’arreu del món ofereixen docència d’estudis catalans, de les quals 90 reben suport directe de l’IRL. D’aquestes 130 universitats, 16 són a França, el país europeu amb més estudiants de català de tota la Xarxa Llull. L’Institut vol seguir eixamplant aquesta xarxa, prioritzant països estratègics que actualment tenen poca o nul·la presència d’estudis catalans, especialment a Europa i Llatinoamèrica.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"