Institut Ramon LLull

La Universitat de Sàsser commemora 30 anys d’estudis catalans

Llengua.  21/03/2024

A Itàlia hi ha 12 universitats que ofereixen estudis catalans, i la Universitat de Sàsser, a Sardenya, té una rellevància especial per qüestions lingüístiques relacionades amb l’alguerès, la varietat de la llengua catalana que es parla a l’illa.




Fa 30 anys que s’ofereixen cursos llengua, literatura i cultura catalanes a aquesta universitat. La Generalitat de Catalunya sempre hi ha col·laborat, en un primer moment amb el Departament de Recerca i Universitats i a partir de l’any 2002 a través de l’Institut Ramon Llull.

Per a la celebració d'aquest aniversari, que es fa el 21 de març, s’ha organitzat una jornada de commemoració que comptarà amb la participació d'acadèmics i estudiants de la universitat.

S’iniciarà amb una taula rodona amb la participació d’Andreu Bosch, qui fou el primer lector de català de la Universitat de Sàsser el curs 1993-1994, i Arantxa Llàcer, qui impartí docència a aquesta universitat el curs 2021-2022, moderada pel professor actual, Ismael Sahún, i amb la participació d’una de les estudiants, Marika Deidda.

Després de la lectura de poemes per part dels estudiants, el grup Foresta, format pel figuerenc Ion Cortada i la centenyina Marta Pairó, oferiran una actuació de música folk en català.

Tancarà la commemoració la projecció del documental Ignazio, storia di lotta, d’amore e di lavoro, sobre la figura d'Ignazio Delogu, persona clau en l’ús i coneixement de la llengua catalana a l’Alguer. Delogu fou poeta, traductor, historiador, acadèmic, crític d'art i de cinema, comissari, escriptor i periodista, director i guionista, corresponsal, activista de drets humans, polític, i estudiós de poetes, pintors i intel·lectuals com Picasso, Rafael Alberti, Pablo Neruda.

Hi assistiran el director de l’Àrea de Llengua i Universitat de l’Institut Ramon Llull, Josep-Anton Fernàndez, les professores Lucia Cardoni i Donatella Carboni del Departament d’Humanitats i Geografia de la Universitat de Sàsser, el delegat del Govern a Itàlia Luca Bellizzi, la directora del Centre d’Estudis Catalans i presidenta de l’Associació Italiana d’Estudis Catalans, Cèlia Nadal, i Simone Pisano, investigador de la Universitat de Siena i especialista en llengua sarda.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"