Institut Ramon LLull

La cultura gastronòmica, eix temàtic del Xè Congrés de l’Associació Francesa de Catalanistes a París

Llengua.  13/03/2024

La Facultat de Lletres de la Sorbona acollirà, del 14 al 16 de març, el desè congrés d’aquesta associació dedicada al desenvolupament de la recerca i l'ensenyament en tots els àmbits de la cultura catalana.




Entaulats: cuines, festins, gastronomia és el títol del congrés organitzat per l’Associació Francesa de Catalanistes (AFC) i el Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona que, del 14 al 16 de març, abordarà, des de diferents òptiques, la vinculació entre la literatura i la gastronomia catalanes a la Facultat de Lletres de la Sorbona de París. Una cita internacional que propicia l’intercanvi de coneixement i fomenta dinàmiques que, posteriorment, poden impulsar noves línies de recerca.

Després de diverses edicions centrades en les relacions entre territoris, el Congrés de l’AFC aposta en aquesta ocasió per la gastronomia, un dels pilars de la projecció exterior de la cultura catalana, a partir d’un enfocament transversal que connecta diferents àmbits dels saber.

Durant tres dies, prop d’una trentena de professors d’universitats de França, Regne Unit, Catalunya, Balears, València Galícia i Madrid tractaran, a través de xerrades i debats, qüestions com Cos i menjar a la literatura, Imatges i estètica de la gastronomia, Les paraules de la taula, Escrits romàntics, Política, menjar i banquets, Cuines i migracions a la literatura i L'alimentació al món medieval. Destaca la conferència magistral, el divendres 15 de març, a càrrec de la reconeguda xef catalana Carme Ruscalleda sobre Cuina catalana, receptaris des del segle XIV, que presentarà la presidenta de l’AFC i professora de la Universitat Bretanya-Sud, Immaculada Fàbregas Alegre. Podeu consultar el programa aquí.

Es tracta de la desena edició del congrés internacional de l’AFC, un col·loqui que compta amb 28 anys de trajectòria ja que el primer es va fer l’any 1996. També es van dur a terme dues edicions suplementàries en coorganització amb el Deutscher Katalanistenverband (l’Associació Germano-Catalana d’Estudis Catalans).

El suport a les associacions de catalanística és un punt clau dins les línies estratègiques de l’Institut Ramon Llull per augmentar la visibilitat i el prestigi dels estudis catalans en l’àmbit acadèmic internacional. En aquest sentit, França és especialment remarcable ja que és el país on hi ha més estudiants de fora del domini lingüístic, amb especial rellevància del grau (llicenciatura en català) que s’imparteix a la Universitat de Tolosa i la càtedra de llengua i cultura catalanes de la Sorbona. París també acull un dels quatre centres d’estudis catalans al món.

L’obertura del congrés comptarà amb la presència de Béatrice Pérez (Degana de la Facultat de Lletres), Laurence Breysse-Chanet (directora del CRIMIC), Immaculada Fàbregas Alegret (presidenta de l’AFC), Pere Almeda (director de l’Institut Ramon Llull) i Mònica Güell (directora del CEC de la Sorbona).


Històric dels col·loquis AFC:

1996, París: I col·loqui AFC: “Els anys 20 als Països Catalans/ Noucentisme i avantguarda”

1999, Rennes: II col·loqui AFC: “Els Països Catalans i el Mediterrani: mites i realitats”

2002, Montpeller: I col·loqui europeu d’estudis catalans AFC-DKV: “La recepció de la literatura catalana a Europa / La literatura catalana de la democràcia: temes, corrents i tendències a partir de la dècada dels vuitanta.”

2004, Andorra: III col·loqui AFC: “Els Pirineus. Catalunya i Andorra”

2006, Besiers: II col·loqui europeu d’estudis catalans AFC-DKV: “La recepció de la literatura medieval catalana a Europa / La intertextualitat de la literatura catalana de la postguerra fins avui.”

2010, Nanterre: IV col·loqui AFC: “langue et linguistique catalanes / llengua i lingüística catalanes”

2011, Lorient: V col·loqui AFC: “Els Països Catalans i la Bretanya: llengua, patrimoni i identitat”

2013, París: VI col·loqui AFC: “Les Illes Balears: literatura, llengua, història, arts”

2015, Perpinyà: VII col·loqui AFC: “Catalunya del Nord com a cruïlla”

2017, Tolosa del Llenguadoc, VIII col·loqui AFC: «La presència catalana a l'estranger»

2019, Ais de Provença: IX col·loqui AFC: "Les Pays Catalans et la Provence: regards croisés / Països Catalans i Provença: mirades creudades / Países catalans e Provença: agaits crosats"

2024, París: X col·loqui AFC: “À table : cuisines, festins, gastronomie / Entaulats: cuines, festins, gastronomia”

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"