La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior se suma a les reivindicacions del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb l’organització de diverses activitats per commemorar i defensar el feminisme i la igualtat de drets.
El Centre d’Estudis Catalans de Siena (Itàlia) celebra els dies 4 i 5 de març les jornades Escriptura i traducció al s.XXI: el català i les altres llengües en les que es tractarà, principalment, l’obra d’autores de la literatura catalana contemporània com Marta Orriols, Pilar Codony, Eva Baltasar, Najat el Hachmi, Maria Mercè Marçal, Mireia Calafell, Maria Sevilla, Blanca Llum Vidal i Mercè Rodoreda.
Es tracta d’unes jornades co-organitzades amb L’Associació de Joves Investigadors en llengua i literatura catalana (AJILLC), que tenen com a objectiu analitzar i dialogar sobre la producció escrita més contemporània, creant un espai de trobada per a crítics i estudiosos de les escriptures des del principi del segon mil·lenni fins l’actualitat. Es tracta de la primera activitat del curs 2024-25 del CAT, després que s’inaugurés, formalment, el desembre passat.
Els dies 7 i 8 de març, el Centre d’Estudis Catalans de Poznan, de la Universitat Adam Mickiewicz(Polònia), acull les jornades Homenots que miren dones, on s’abordarà, des d’un punt de vista crític, la visió sobre la dona que es mostra en les obres d’alguns rellevants autors catalans de la segona meitat del segle XX. Les conferències seran les següents: "Josep Pla: la ausencia de las mujeres en un autor sin premios, sin generación y sin novelas" a càrrec de Jesús Revelles (Universitat de les Illes Balears), “La visión de la figura femenina en la obra de Manuel de Pedrolo" a càrrec d’Anna Maria Villalonga, i "Cuerpo y erotismo: las protagonistas femeninas en la poesía de Vicent-Andrés Estellés" a càrrec d’Irene Mira Navarro (Universitat d'Alacant).
D’altra banda, Femení Plural és el nom de l’itinerari cinematogràfic que des del Llull s’oferirà en exclusiva a la comunitat de la Xarxa Llull, a través de la plataforma Panoramica. L’itinerari proposa 4 pel·lícules amb la diversitat de l'experiència femenina com a eix central dels seus relats. Es tracta de Les amigues de l’Àgata (Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen, 2015), La Plaga (Neus Ballús, 2013), Júlia Ist (Elena Martín, 2017) i Els dies que vindran (Carlos Marqués-Marcet, 2019).
A més, a la Universitat de Bristol, el professor Peter Bush, un dels traductors del català a l’anglès més destacats, farà una xerrada el 4 de març sobre Translating Catalan Feminist Fictions, i el 5 de març, Júlia Ojeda Caba, doctora de la Universitat Oberta de Catalunya, farà una conferència a la University of California de Los Angeles (UCLA) sobre Manifesto for a feminist nationalism: national and gender oppression in the Catalan countries.